Stijgende energieprijzen en 7 bespaartips!

by - oktober 12, 2021

Wie een beetje het nieuws volgt zal het niet ontgaan zijn; de stijgende energieprijzen. Naast deze stijgende prijzen en een gas-tekort krijgen we ook te maken met een heel ander probleem; energiearmoede. De mensen die het al niet breed hebben zullen door deze stijgingen extra geraakt worden. Vandaag vertel ik waarom en geef ik een paar tips als pleister op de wond.

Stijgende Energieprijzen en Energie Besparende Tips
Foto door Taryn Elliott via Pexels

Zoals jullie weten hebben wij, als gezin, ons energieverbruik hoog in het vaandel staan. Ik hou ons verbruik dan ook maandelijks handmatig bij in excel en zorg er voor dat er geen onnodige energie wordt verspild. Ik volg al het nieuws en discussies van de afgelopen weken rond deze energiecrisis dan ook op de voet. 


Nu hebben wij makkelijk praten met ons goed geïsoleerde tussenwoning uit 2011. Inclusief tien zonnepanelen die manlief, samen met de buurman, eigenhandig op ons dak heeft gelegd. Want even heel eerlijk; als ik in een sociale huurwoning uit de jaren '70 zou wonen, zou ik wel even slikken denk ik. Want naast alle discussies over het feit of deze stijging voorkomen had kunnen worden, staat één ding vast. De mensen met lage inkomens, wonend in minder duurzame huurwoning, zullen van deze crisis de dupe worden. 

Stijgende Energieprijzen

De prijsstijgingen voor een gemiddeld gezin kunnen wel op lopen tot honderden euro's per jaar met als uitschieters tot 700 á 800 euro. Waarbij als klap op de armoede ook nog een groot deel belasting is. Nu kan er wel een noodplan klaar liggen van het kabinet om bij het bereiken van het einde van de gasvoorraad, de bevolking te vragen om alleen nog eenpansgerechten te koken. Maar misschien moet er wel een noodplan komen voor de belastingen en heffingen die net zo hard meestijgen. Hier uit blijkt maar weer dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt.

Energie Bespaartips

Omdat we nu alleen maar kunnen hopen op een zachte winter en op dat Rutte en Poetin een oogje dicht knijpen wat betreft de belastingen en de gasprijzen, deel ik graag een paar tips om de stookkosten aankomende winter te verlagen. Al zullen deze tips niet de oplossing zijn, alle beetjes helpen......

1. Verbruik bijhouden

Hou je verbruik bij, bijvoorbeeld per maand of per week. Dit kan tegenwoordig nog makkelijker als je een slimme meter hebt en hier een energieverbruiksmanager aan hangt. Deze geeft je inzicht in je energieverbruik en zo kun je direct het effect van energiebesparende maatregelen terug zien of zien waar of wanneer het mis gaat. Je kunt het natuurlijk ook handmatig bijhouden door de standen op te schrijven en zo jouw verbruik te berekenen.

2. Radiatorfolie

Radiatoren stralen warmte uit en maken het op die manier jouw huis lekker warm. Maar radiatoren geven ook warmte af aan de achterkant en daar gaat een hoop via de muur naar buiten verloren. Radiatorfolie reflecteert de warmte weer zoveel mogelijk naar binnen. Het gebruik van deze folie kan het warmteverlies aan de achterkant met 75 tot 95% verminderen, dus zeker de moeite waard.

3. Ventileren

Met zijn allen produceren we veel vocht in huis. Helemaal bij goed geïsoleerde huizen (ieder voordeel heeft zijn nadeel) is het erg belangrijk om goed te ventileren, vooral na het koken, douchen en slapen. Ventileren is belangrijk omdat schone, droge lucht makkelijker op warmt dan vochtige lucht. Waardoor onderaan de streep minder energie nodig is om je woning te verwarmen.

4. Wasdroger    

Als iets een energieslurper is in het huishouden, is het wel de wasdroger. Gebruik deze zo min mogelijk of liever helemaal niet. Ik gebruik hem één keer per week om de 60 graden was (handdoeken en sokken) te drogen. De rest gaat aan de waslijn en in de winter op het droogrek op zolder.

5. Korter Douchen

In de badkamer bevalt er ook flink te besparen. Zo is het bijvoorbeeld zuiniger om te douchen in plaats van een bad te nemen. Daarnaast kun je dan ook nog korter douchen door bijvoorbeeld gebruik te maken van een douchetimer. Ook is het verstandig om een waterbesparende douchekop te gebruiken, waardoor je water bespaart en zo minder water hoeft te verwarmen.

6. Verduurzamen

Je kunt bijvoorbeeld vloer-, muur- en dakisolatie nemen of jezelf verdiepen in een warmtepomp. Dit is vrij prijzig en niet voor iedereen weggelegd.. Maar er zijn ook goedkopere opties zoals de radiatorfolie van tip twee. En daarnaast gaat de techniek zo snel dat je nu voor weinig geld al zonnepanelen kunt aanschaffen, die je heel makkelijk zelf kan plaatsen en via een stekker op je stroomnetwerk kunt aansluiten. 


7. Maak het aangenaam

Als laatste tip wil ik toch graag meegeven, al klinkt het voor sommige misschien een beetje armoedig, dat er niks mis is om 's avond met een dekentje op de bank te ploffen als je toch in je eentje zit te Netflixen. Steek er gezellig wat kaarsen bij aan en de verwarming kan een graadje lager.

Bij deze hoop ik voor ons allemaal op een zachte winter, die schaatspret hebben we afgelopen winter gehad, dus we kunnen wel een keertje zonder ;) Misschien hebben jullie wat aan de tips en probeer anders verder te kijken wat voor jou de beste oplossing is om deze winter zo warm en goedkoop mogelijk door te komen.

Dit artikel bevat affiliate linkjes.

You May Also Like

3 Comments

  1. Helemaal niet armoedig met een dekentje op de bank , ik doe dat liever dan de verwarming hoger zetten, niet perse om zuinig te zijn, maar als de verwarming hoog staat word ik al snel slaperig , waardoor ik dan op de bank in slaap val iets wat mijn verdere nachtrust niet ten goede komt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja dat herken ik wel ja, ik heb sowieso al gauw dat ik slaap val als ik een film kijk. Ik kan beter wat doen. Bedankt voor je reactie.....

      Verwijderen
  2. Heel goeie tips. Alleen jammer dat ze nodig zijn. Door de gevolgen van 'het geld langs de ramen en deuren buitengooien' van de regering, zullen dit nog niet de laatste crisissen worden. Gelukkig weet ik al wel waar ik moet zijn voor tips bij de volgende crisissen. :D

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: