Verduurzamen deel 2; de Zonnepanelen
Ons 'nieuwe' huis had niet alleen cosmetisch een upgrade nodig, ook qua verduurzaming viel er veel winst te behalen. Vandaag neem ik jullie mee met het tweede deel van de verduurzaming van ons jaren '70 huis; de zonnepanelen.
Aangezien wij in onze vorige huis ontzettend veel profijt hadden van onze zonnepanelen, waren wij er al snel over uit dat deze op onze nieuwe huis moesten komen. Helemaal met het idee dat wij in dit huis veel meer stroom zouden gaan verbruiken door de aanschaf van een hybride warmtepomp.
Ik had al flink wat voorwerk gedaan, voor dat wij de afspraak maakten met het bedrijf die de zonnepanelen uiteindelijk heeft gelegd. Maar toch kwamen wij nog voor wat keuzes te staan, waar ik geen rekening mee had gehouden. Het aantal op te leveren kilowatt kwam gelukkig wel in de buurt, ook al konden wij maar tien panelen kwijt in plaats van de gewenste twaalf. Ook moesten wij een keuze maken tussen één omvormer of micro-omvormers.
Voor- en Nadelen Micro-Omvormers
Uiteindelijk kozen wij voor zonnepanelen met micro omvormers wat inhoudt dat iedere paneel zijn eigen omvormer heeft. Het voordeel hiervan is, dat als er één omvormer kapot gaat de rest van de panelen het wel blijft doen. Bij ons oude huis zaten alle panelen op één grote omvormer en als die stuk zou gaan (of je trekt per ongeluk de stekker er uit) dan heb je niets.
Ook hoef je geen grote omvormer kwijt op zolder, maar alleen een soort werkschakelaar. Helaas kwamen er nog wel wat grote dingen in de meterkast te hangen, waar manlief, als elektricien, niet echt blij mee was. Maar goed, alles voor het goede doel.
Het nadeel van deze omvormers is dat je niet even zomaar wat panelen 'erbij prikt', helaas hebben wij dit later pas ondervonden omdat wij eventueel zelf nog panelen op de garage zouden kunnen leggen. Ook al zijn wij daar ook wel weer van aan het terug komen omdat ons kabinet toch die salderingsregeling wil beëindigen en wij sowieso terugleverkosten gaan betalen.
Enlighten-App
Bij de oplevering van de zonnepanelen kregen wij de Enlighten-app waarmee ik precies de opbrengst kan uitlezen en allerlei andere data kan opvragen. Superhandig dus voor mijn Ecologische Leven & Wonen artikelen. Wij kunnen zelfs zien hoeveel ieder paneel afzonderlijk oplevert. Ik word heel blij van deze gadget.
Subsidie Zonnepanelen
Je kunt geen subsidie aanvragen op zonnepanelen, wel wordt er sinds 1 januari 2023 geen btw berekend over de aanschafprijs van zonnepanelen, dit kun je zien als subsidie.
De zonnepanelen liggen er nu zo een twee jaar op en wij zijn blij met het resultaat. Op dit moment betalen wij ongeveer 20% meer aan energiekosten dan in onze vorige A-plus-woning uit 2011. Dat was een tussenwoning en nu wonen wij dus in een twee-onder-één-kap.
Desalniettemin denk ik dat al onze verduurzamingsmaatregelen zeker zijn vruchten hebben afgeworpen. Wat het verhaal met de terugleverkosten en eventueel het afschaffen van de salderingsregeling ons gaat brengen is afwachten. Maar voor nu dik tevreden.
1 Comments
Goed bezig hoor. Sowieso heeft een 2 onder 1 kap veel meer warmteverlies dan een tussenwoning. Dus als je het dan nog netjes doet is dat mooi.
BeantwoordenVerwijderenIk moest daar ook erg aan wennen met ons vrijstaande huis, wel goed geïsoleerd inmiddels (muur, dak, HR++ glas) maar toch natuurlijk meer kosten omdat je toch alleen stookt.
Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: