Op deze manieren isoleerden wij ons jaren '70 huis!

by - januari 14, 2024

Wij deden een flinke stap terug van onze goed geïsoleerde tussenwoning uit 2011 naar een twee-onder-één-kapper uit 1970. Er moest dus heel wat gebeuren om het enigszins comfortabel te maken. In dit artikel vertel ik welke maatregelen wij hebben genomen.

Op deze manieren isoleerden wij ons jaren '70 huis!
Photo by Adobe Stock

Dakisolatie

De allereerste klus van ons huis was de zolder. Hier was totaal geen isolatie en was het dakbeschot gewoon zichtbaar. Het schuine dak hebben wij zelf, met hulp van vrienden, geïsoleerd en gegipst. Online bestelde ik de glaswol-rollen en deze werden netjes thuis afgeleverd. Wij kozen voor dekens van 17 cm dik met een Rd-waarde van 4,55. Door deze dikte konden wij precies de bestaande balken vullen met isolatiemateriaal, zodat deze balken onder het gips en stucwerk verdwenen.

Zolder Isolatie

Vloerisolatie Eco Parels Triple Plus

Voor dat wij aan fase twee begonnen in april werd er in maart vloerisolatie aangebracht onder de gehele beneden verdieping. Onze fundering bestaat uit drie compartimenten waarvan wij er graag één wilden afsluiten voordat de nieuwe vloer kwam. Gelukkig konden wij dit regelen en zijn alle drie de compartimenten voorzien van EcoParels Triple Plus.

EcoParels Triple Plus Vink Culemborg

Deze parels hebben een Rc-waarde van 3,5 en hebben niet alleen een isolerende waarde, maar houden ook het vocht tegen. Er staat bij ons veel water in de kruipruimte, helemaal nu 2023 het natste jaar ooit was. Wij merken dat door de parels de kruipluiken en het beton niet meer vochtig zijn aan de onderkant. Voor ons heeft deze bodemisolatie een dubbele waarde.

Lees ook: Wat hebben de zonnepanelen ons eigenlijk opgeleverd?

Nieuwe Kozijnen

Eind april werden onze nieuwe kozijnen geplaatst. In eerste instantie werd er bij de bezichtiging van het huis niet over gesproken en dachten wij zelf ook niet aan nieuwe kozijnen. Gelukkig was er achteraf gezien wel ruimte om dit te doen en dat was maar goed ook. We lieten het hele huis voorzien van nieuwe kunststofkozijnen met HR ++ glas met een U-waarde van 1,1.

Nieuwe Kozijnen Isolatie

We maakten een flinke stap in de dikte van het glas en uiteraard de kozijnen zelf. Het 'dubbel' glas wat er inzat was geplaatst in de oude kozijnen uit de jaren 70. Eigenlijk helpt dat dan ook niet echt qua isolatie en het glas was ook al zwaar verouderd. De nieuwe deuren en ramen sluiten nu weer als een zonnetje. Dat was in de oude situatie, waar we nog drie maanden in hebben gewoond, wel anders.

Spouwmuur Isolatie

Als laatste lieten wij de muren isoleren met dezelfde EcoParels Triple Plus als van onze vloerisolatie. Dit kon uiteraard pas gedaan worden toen alle nieuwe kozijnen waren geplaatst, anders zouden alles parels er weer uitvallen bij het verwijderen van de oude kozijnen. Om deze isolatie te plaatsen worden er gaten in de voeg van het metselwerk geboord om zo de spouw te vullen met de parels.

Spouwmuur Isolatie

Het is jammer dat wij niet veel vergelijkingsmateriaal hebben van de voor en na situatie qua energieverbruik. Wij zouden alleen maar de maanden februari, maart en april kunnen kijken of er verschil is qua stookkosten. In januari 2023 stookte wij de eerste helft nog volledig op gas en de tweede helft op de hybride warmtepomp. Er werd ook nog eens volop gestookt i.v.m. het drogen van het stucwerk en de vloer. 

Het blijft natuurlijk een jaren '70 huis en omdat wij uit een huis van 2011 kwamen is het sowieso even wennen. Gelukkig zitten wij rond het landelijk gemiddelde qua stroomverbruik en met het gas zitten wij op een derde van wat normaal is door onder andere ook de hybride warmtepomp. Dus voor nu klopt het theoretisch allemaal nog en dat geeft een fijn gevoel.

Uiteraard kregen wij subsidie voor deze maatregelen, het dekte niet de lading, maar hier zal ik in een apart blogartikel meer over vertellen. Ik hoop dat dit artikel waardevol kan zijn voor sommige van jullie en bedankt voor het lezen.

You May Also Like

1 Comments

  1. Goed dat je zo druk bezig bent geweest met het verduurzamen van jullie woning, maar wist je dat spouwmuren vaak gebruikt worden door vleermuizen? Door het isoleren van spouwmuren zonder maatregelen kun je deze beschermde dieren doden of verwonden. Kijk maar eens op https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2021/vleermuizen-slachtoffer-van-na-isolatie

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: