Energieverbruik part 2

by - december 29, 2013

Al eerder schreef ik over ons energieverbruik, ons nieuwe vrekkenbestaan was begonnen ;)

Vrekkenbestaan!? Gisteren op TLC weer de afleveringen van "Extreme Cheapskates" gekeken, en ik kan u zeggen, heerlijk om te kijken, maar hierbij krijg je echt last van plaatsvervangende schaamte. Met 4 gezinsleden hetzelfde badwater gebruiken, vriezer in de tuin begraven zodat je binnen geen koelkast nodig hebt, je vuile vaat mee naar je werk nemen en het daar in de vaatwasser stoppen, s'avonds om 9 uur gewoon de stroom eraf gooien zodat je kinderen niet met de TV, laptop en radio aan in slaap vallen en zo kan ik nog wel even doorgaan tot in de extreemste details maar laat ik dat maar niet doen.

Lees ook: Energieverbruik part 1

Aangezien ik mijn eerste half jaar "wekelijks bijhouden van onze meterstanden" heb voltooid en daar toch al een blogje aan wilde besteden, dacht ik, na het zien van de afleveringen van gisteren, dat ik ook wel schaamteloos onze vrekkenmaatregelen kan delen met jullie. Aangezien deze in de ogen van onze "Extreme Cheapskates" toch nog luxe is :p

Eerst even een overzichtje van het verbruik van de afgelopen half jaar:
 

Bij de opmerkingen kun je al het een en ander lezen  waardoor de veranderingen zijn ontstaan, straks bij de grafiek zal ik daar wat meer op in gaan. De maatregelen die we hebben genomen sinds +/- week 33 zijn:
 • Tijdens het douchen de 5-minuten zandloper gebruiken, deze ontvingen we toen we dit huis kregen, samen met nog wat energiebesparende dingen, sinds week 33 gebruiken Martijn en ik hem dus. Ik moet zeggen dat dit gelijk ook de best zichtbare maatregel is. Zaten we voorheen altijd boven de 2 M3 aan watervebruik, dat is sinds het gebruik van de zandloper wel anders en zitten we gemiddeld zo rond de 1,5 M3 per week.  Tuurlijk douchen we wel eens een keertje langer, maar op zich is het prima te doen en je wordt er toch wat alerter op.
 • Op de TV, DVD-speler en de WII een stekkerblok met aan- en uitknop gezet. Deze gaat dus iedere avond helemaal uit en staan deze apparaten niet meer op stand-by.
 • Niet meer de hele nacht mijn telefoon in de oplader. Alleen een uurtje s'ochtends tijdens het ochtendritueel met de kinderen en mocht ie onverwacht leeg zijn dan hang ik op mijn werk aan de laptop.
 • De buitenlamp ingesteld dat deze niet de hele dag aanspringt bij de minste of geringste beweging (fijn met 2 katten), maar pas aanspringt als het buiten schemerig is. (Eigenlijk hadden we dit gelijk moeten doen bij het ophangen, maar goed beter laat dan nooit.)

Hierbij een grafiek om het verbruik wat beter weer te geven; 

Je kunt aan de lijnen goed zien dat:
 1. Je kan dus goed zien aan de lijnen dat we week 29 en 30 op vakantie waren. 
 2. Ook kun je goed zien dat we sinds week 43 de verwarming echt definitief aan hebben.
 3. De laatste 2 weken van het jaar het stroomverbruik flink omhoog is gegaan, wat te herleiden is naar de kerstboom en nog 2 kerstsfeerlichten en ook de vriezer die we weer aan hebben gezet op zolder (dit wel in verband met het feit dat we af en toe gratis brood kunnen krijgen, dus zo besparen we weer ergens anders op) . Hopelijk als de kerstboom er straks uit is dat het verbruik van de vriezer meevalt. 
 4. De uitschieter van de nachtstroom in de laatste week is te herleiden naar het feit dat we 2 dagen kerst hebben gehad die dus onder het daltarief vallen, je ziet dan ook de dagstroom die week flink dalen omdat er 2 dagen tussen uit vallen.
Nu hoop ik nog wat vergelijkingen te kunnen maken tussen het eerste half jaar en het tweede half jaar en ook dit jaar en afgelopen jaar te kunnen vergelijken. Maar ik heb zoveel data in zoveel verschillende programma's, dus ik moet even kijken hoe ik dat boven water ga toveren.

TIPS!? Deze zijn altijd welkom en voor de extreme vrekkenvrienden zaterdag om 21:00 "Extreme Cheapskates" op TLC. :)

You May Also Like

1 Comments

 1. Goed bezig, en dat zulke relatief simpele maatregelen al leiden tot zichtbaar minder verbruik.
  Zelf letten we ook altijd wel op dat we apparaten uitzetten, lampen niet onnodig laten branden, kranen niet laten lopen tijdens bijvoorbeeld het tandenpoetsen, etc. Maar met z'n vieren in hetzelfde badwater gaat inderdaad wel erg ver! Yakkes.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: