Energieverbruik

by - augustus 26, 2013

Eigenlijk ben ik altijd al bewust bezig geweest met ons energieverbruik. Al was het in ons prachtige jaren '30 huis, water naar de zee dragen, qua stookkosten, toch hield ik daar al trouw onze energiekosten bij en probeerde we op een "normale" manier goed op ons verbruik te letten.

Toen we naar ons tijdelijke en kleinere huurhuisje gingen en ik daar ook te maken kreeg met laag- en hoogtarief, werd het nog interessanter. We zaten ver onder ons verbruik van ons vorige huis en werd het een sport om de verbruiksperiodes met elkaar te vergelijken en keek ik reikhalzend uit naar onze toekomstige nieuwbouw woning.

Lees ook; Energieverbruik part 2

Toen we in januari 2012 in ons nieuwbouw huis trokken, was ik hoog zwanger en meer bezig met het huis zo snel mogelijk op orde krijgen en het krijgen en verzorgen van een baby. Toen ik me na 3/4 periode van dat jaar begin te beseffen dat we ook hier een dubbele meter hadden heb ik de volgende maatregelen ingevoerd.

 • Vaatwasser programmeren zodat deze alleen s'nachts draait of in het weekend.
 • Zoveel mogelijk wassen in het weekend en met uitzondering 1 of 2 30-graden wasjes doordeweeks.
Toch was dit niet genoeg en bleek na het eerste jaar dat we toch wel veel hoogtarief hadden verbruikt i.p.v. laagtarief. Natuurlijk wel de trend doorgezet en al gauw zag ik resultaat. Het hoogtarief-verbruik is nu een stuk lager dan het laagtarief-verbruik. Dus ik ben best tevreden.

Ik hield onze meterstanden al bij, ook omdat we zo ons maandelijks voorschot bij kunnen stellen, maar nu ben per 1 juli de standen wekelijks gaan bijhouden. En natuurlijk zocht ik vergelijkingsmateriaal, in eerste instantie best lastig, omdat je met google al gauw terecht komt bij de extreme vrekken, maar gelukkig toch een paar gezinnen gevonden waar we ons mee kunnen vergelijken en we het ook wel redelijk doen.

Standen tot nu toe:


En hier nog een overzichtje met het maandelijkse verbruik van dit jaar die ik bij houd met een handige app op mijn telefoon.


Iemand nog goede tips die wat opleveren in elke categorie? Ben op dit moment echt in de bezuinig modus en we hopen zo begin volgend jaar onze eerste aflossing te doen in onze hypotheek.

You May Also Like

5 Comments

 1. Goed bezig! Wij hebben zelf geen dubbele meter, maar sinds een tijdje wel een aantal zonnepanelen. Ben benieuwd of ons dat wat op gaat leveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, ik ben daar sinds een paar maanden ook heel bewust mee bezig. Ik heb mijn huis uitgerust met een HomeWizard en ik kan nu precies zien wat ik per dag gebruik. Hoewel ik dat dan weer niet kan zien in hoog- en laagverbruik. Maar… Door zo'n app maak je wel ineens een stuk sneller het licht achter je kont uit en ik ben ook inderdaad meer energiebesparende programma's gaan gebruiken op de vaatwasser en de wasmachine. Alle kleine beetjes helpen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hihi ik ga bezuinigen. Zat er toevallig met mijn moeder over te praten gisteren we hadden eens zo'n hoge rekening laatst je schrikt je een hoedje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Welke app is dat trouwens die je gebruikt? Die zou ik ook wel graag op mijn iPhone willen installeren…

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De app heet "Meter Readings" en in de pictogram staat "kWh", daar kun je hem aan herkennen. Succes

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: