Consuminderen, Inflatie en Tips !

by - april 12, 2022

Twaalf jaar geleden schreef ik mijn eerste artikel over consuminderen op dit blog. Niet wetende dat dat artikel vandaag de dag nog zo actueel zou zijn. Met een inflatie van maar liefst 12% komen er een hoop huishoudens in de knoop. Hoe gaan we hier mee om? Maar vooral.....hoe gaan we er voor zorgen dat er nog een beetje gelijkwaardigheid overblijft in Nederland.

Consuminderen, Inflatie

Ik schreef dat bewuste artikel toen wij in ons tijdelijke huurhuis woonden tussen twee koophuizen in. Achteraf gezien was dat al een luxe positie. Al dacht ik daar toen heel anders over met een hoge particuliere huur en een oplopende hypotheek vanwege een nieuwbouw huis. De maatregelen die ik in dat artikel schreef zijn nog steeds herkenbaar. 

Het enige waar we nog moeite mee hebben is een weekmenu maken. Een mooie excelsheet met onze maandelijkse budgetten en uitgaven is er ook al een paar jaar niet meer. Maar de rest is nog steeds in werking en de gekregen diepvrieskist, waar nu helaas geen gratis brood meer in gaat, doet nog steeds zijn werk als visvoer vriezer.


Dat er na het intrekken in ons nieuwbouwhuis, ruim 10 jaar geleden, ook nog eens een huizencrisis ontstond en de helft van onze nieuwe straat leeg bleef was ook heftig. Ons huis was letterlijk al minder waard voordat we de sleutel kregen. En dan praat ik over pas tien jaar geleden hè. Het is toch niet voor te stellen dat we nu in een huizencrisis zitten waarbij het tegenovergestelde aan de hand is.

Inflatie van 12%

Maar even terug naar de hedendaagse dag want ik dwaal af. De gasprijzen en de prijzen van de boodschappen rijzen letterlijk de pan uit en de inflatie voor de maand maart is gewoon 12%. Dat is sinds 1975 niet meer gebeurd en de reden toen was de oliecrisis. Of dat de tijd zich herhaald.

Omdat de inflatie voor veel huishoudens een grote impact heeft, geef ik een paar tips om het leven iets goedkoper te maken. En mocht je deze tips 'gedwongen of vrijwillig' al toepassen, dan hoop ik dat er ergens nog op valt te besparen of dat je genoeg verdient om deze dure tijd door te komen. 

1. Zorg voor overzicht. 

Maak een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven en bekijk deze goed. Wie weet kun je ergens op bezuinigen of misschien wel (onnodige) uitgaven schrappen.

2. Wees zuinig met voeding en boodschappen. 

Let goed op aanbiedingen, gooi geen eten weg en probeer wat minder vlees te eten. Misschien kun je voor twee of meerdere dagen koken dat je bewaart in de vriezer. Dan ben je ook niet zo gauw geneigd om iets te bestellen als je even niet weet wat je moet eten.

3. Auto vaker laten staan

Laat de auto wat vaker staan en kies voor de fiets of ga lopen. Zo blijf je ook nog eens in beweging, dat is beter voor jouw gezondheid en het milieu. Doe de boodschappen dichter bij huis of er moet een hele goede aanbieding zijn.

4. Geen impulsaankopen

Probeer te stoppen met impulsaankopen. Leuk al die gezellige dingen voor in huis van bijvoorbeeld de Action of het Kruidvat. Maar hou er rekening mee dat ook die kleine bedragen flink kunnen oplopen. Mocht je echt wat nodig hebben, kijk dan eerst of het kunt lenen of dat je het op Marktplaats of bij de kringloop kunt vinden.

5. De verwarming een graadje lager

Een inkoppertje ik weet het. Maar ik ben van mening dat de verwarming echt niet op 22 graden hoeft en je gewoon een trui aan kunt trekken. Bij ons staat de verwarming overdag niet hoger dan 19 graden en 's avonds draaien we hem naar 20 graden. Maar dat wordt ook wel eens vergeten. Afgelopen oktober schreef ik nog een artikel met zeven bespaartips op energie.

Waarschijnlijk denk je nu bij jezelf; met deze vijf tips ga ik de oorlog echt niet winnen. Gelukkig is dit geen echte oorlog, maar er zijn heel veel huishoudens die het zwaar hebben of het nog zwaar gaan krijgen. Als zelfs de mensen met een modaal inkomen het niet meer rond kunnen breien, dan moet er misschien toch eens nagedacht worden over de verdeling in dit land...... 

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: