Hoe ik mijn rugklachten onder controle kreeg.

by - april 26, 2022

Twee jaar lang was ik zoekende met rug- en uitstralingsklachten. Van huisarts naar fysiotherapeut naar manuele therapeut, het leverde helaas weinig op. Een half jaar geleden constateerde een chiropractor een beginnende hernia. 'Oefeningen doen en jezelf de juiste houdingen aanleren' werd geadviseerd. Maar hoe doe je dat?


Eind 2019 begonnen mijn rugklachten zodanig vorm aan te nemen dat het mijn leven begon te beheersen. Ik zal jullie de details besparen, maar het was pas een jaar later, begin 2021, dat ik mij bedacht dat de huisarts nu vast wel tijd zou hebben voor mijn onbenullige probleem na alle corona-perikelen. 

Lees ook; Cityrun 2017

Gelukkig nam zij mij gelijk serieus. Er werden foto's gemaakt en ik kreeg een verwijzing naar een fysiotherapeut. Op de foto's was alleen wat slijtage te zien en de fysio kon mij na een paar behandelingen niet verder helpen. Ik kwam bij een manuele therapeut terecht die na een paar behandelingen het ook niet meer wist en mij adviseerde naar een chiropractor te gaan.

Geluk bij een ongeluk

Daar ben ik hem nog steeds heel erg dankbaar voor, want de chiropractor constateerde bij de eerste intake (inmiddels oktober) een beginnende hernia. Geluk bij een ongeluk was het zo dat mijn sportieve levensstijl het enigszins draagbaar heeft gemaakt, maar het was alsnog best even schrikken. Ik kreeg advies over mijn slaaphouding, oefeningen en jezelf de juiste houdingen aanleren.

Het eerste advies was een openbaring, want de meeste pijn had ik 's nachts tijdens het liggen. Zo erg zelfs dat ik op een gegeven moment dat liggen zelfs probeerde te vermijden. Je hersenen doen rare dingen als je weinig slaapt ;) Het laatste advies was misschien wel het moeilijkste, want wat is de juiste houding voor mij? 


De juiste houdingen

Via via kwam ik bij Merel van Klik in Beweging terecht. Zij leerde mij op een zeer toegankelijke en simpele manier stap voor stap de voor mij juiste houdingen aan te nemen. Niet alleen voor het sporten, maar juist ook voor de dagelijkse bezigheden, waarvan ik er inmiddels heel wat vermeed vanwege de pijn. 

Tijdens de 1-op-1-sessies gaf ze mij niet alleen advies op het gebied van mijn rugklachten, ze hielp mij ook bij andere lichaamsgerelateerde zaken waar ik al jaren tegen aanliep. Door haar medische studie, achtergrond als fysiotherapeut en ervaring geeft zij het juiste advies op een duidelijke en gezellige manier. Waardoor je je al snel op je gemak voelt en je dieper op klachten in kan gaan. 


Na de 1-op-1-sessies ging ik aan de slag in groepsverband om verder op te bouwen en te onderhouden. Je traint dan in een groep van vier tot zes personen, in blokken van acht weken. Door de 1-op1-sessies is er dan tijdens deze groepstrainingen van beide kanten een goed beeld waar de aandachtspunten liggen. Hierdoor krijg je nog wel die persoonlijke aandacht, maar betaal je niet het volle pond. Ik blijf natuurlijk een consuminderblogger ;)

Wat ik vooral heb geleerd is dat bewegen en krachttraining heel erg belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook zeker voor later. Ik hoop dan ook met een sterk en fit lichaam nog heel wat jaartjes door te mogen. Dus als ik jullie één advies mag geven; zorg goed voor jouw lichaam en daar hoort bewegen en krachttraining echt bij.

You May Also Like

2 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: