Bewust Consumeren of ......

by - oktober 27, 2010

Ik ben een groot fan van consuminderblogs, het lijkt een beetje een modeverschijnsel te worden, maar helaas zijn er genoeg gezinnen in Nederland waar het niet uit vrije wil gebeurd. Hier is dat gelukkig niet zo, maar toch geeft het me een voldaan gevoel om er bewust mee bezig te zijn.

Zelf zijn we in ons tijdelijke huurhuis wat meer "bewust" gaan consumeren of misschien kan ik zelfs wel zeggen consuminderen. Bewust Consumeren doen we eigenlijk altijd al, we geven weinig om dure dingen en houden meer van praktisch dan uiterlijke vertoon. Verder ben ik een groot fan van rommelmarkten, kringloopwinkels en het opknappen van meubeltjes.

In het nieuwe huisje hebben we de broekriem dan ook wat strakker aangetrokken, op dit moment om extra veel te sparen om ons nieuwe huis straks mooi in te kunnen richten en ook omdat we dadelijk dubbele woonlasten gaan krijgen als ze de eerste paal gaan slaan, die zullen dan geleidelijk met de bouw op lopen. We hebben er bewust voor gekozen om dit niet mee te financieren, maar zelf te gaan dragen (au!), maar gelukkig kunnen we nu vast wat voorsparen. En natuurlijk voor een beter milieu en een groenere wereld!

We hebben de volgende maatregelen genomen voor een zuiniger leven:
 • Meterstanden bijhouden, deed ik eigenlijk altijd al.
 • Financieel overzicht van onze uitgaven, deed ik ook altijd al.
 • Maandbudget voor de boodschappen vastgesteld.
 • Weekmenu maken, om zo min mogelijk weg te gooien.
 • Grote Vrieskist gekregen (!) om producten in de aanbieding of grootverpakking te kopen.
 • Druk op Marktplaats. Alles wat ik tijdens de verhuizing tegen kwam aangeboden op MP.
 • NIKS meer kopen voor in huis tot we ons nieuwe huis hebben.
Verder struin ik vele blogs en forums af voor tips en zo kom je altijd wel weer wat leuke ideeen tegen.

Hoe kijken jullie tegen "Bewust Consumeren" of  "Consuminderen" aan?

You May Also Like

6 Comments

 1. We doen het netzo..
  Voor mijn spullen in huis heb ik een aparte blogsite gemaakt...maar die loopt niet echt..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wij proberen op veel dingen te besparen , maar niet op alles omdat ik ook wil LEVEN .
  Zo bestaat 80 % van het interieur uit 2 e hands spullen / brocante .
  Wij hebben een houtkachel die vanaf iedere dag aan staat ( gekregen/ gevonden hout ) Dus onze gasrekening is heel laag .Er staat altijd een grote ketel op de kachel zodat ik altijd heet water heb voor een afwas (nee we hebben geen afwasmachine afwassen met de kids samen in een heerlijk moment om te babbelen met elkaar ) Tja ik dacht zo dat we wel ons best doen !
  Als je nog tips hebt !! Altijd welkom .
  Liefs Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel dingen uit je lijstje doe ik net zo, zoals meterstanden bijhouden en natuurlijk een goede boekhouding, dan blijf je je goed bewust van je uitgaven en energieverbruik. Ik ben niet echt een fanatiek consuminderaar, maar ga wel heel bewust met het geld om, je kan het tenslotte maar één keer uitgeven en mix iets duurdere spulletjes met zelfopgeknapte meubels en goedkope spullen. Wij hebben ook in dezelfde situatie als jullie gezeten, een huurhuis en een koopwoning die gebouwd werd, dus ook met dubbele lasten, maar dan leer je wel om heel bewust en zuinig met je geld om te springen.
  Leuke post.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig verkeer ik in de omstandigheid dat ik niet gedwongen ben om te consuminderen, maar ik let toch zeker wel op wat ik uitgeef. Al vind ik iets nog zo mooi, als het duur is en ik het in de kringloop ook tegen kan komen heb ik er geen problemen mee om te wachten. En kom ik het dan vervolgens niet tegen, dan is het ook goed. Ik ben gelukkig niet afhankelijk van "hebben" om gelukkig te kunnen zijn.

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ooh balen van je bon zeg!! en je voornemens met consuminderen lijkt me ook wel wat! Eerlijk gezegd gaat er hier nogal eens wat mis met het opeten van de gekochte voedingswaren. bevalt niet voor de hele week inslaan hier! juist dan gaat het fout want er komt altijd iets tussen hier. of dochter komt onverwachts thuis weer een bal te weinig of de vriendjes eten mee nog meer te weinig of juist weer te veel! het is hier niet te doen in de zoete inval!! hhiihi
  Mijn interieur bestaat al uit kringloop en opknappers dus dat doe ik goed! hihi
  fijn weekend
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi,

  Ik liep even achter, maar vind het fijn om te lezen dat wij hier thuis dus ook niet abnormaal zijn.... Doen dezelfde dingen, maar het voelt niet meer als consuminderen. In het begin deed ik dingen bewust en voelde ik me daar goed bij. Nu gaat het vanzelf en wordt het het nieuwe gewoon, zeg maar.
  Leuk, ook wij zijn bezig met een nieuw huisje. Ik geef geen cent meer uit, vooral omdat we tijdelijk ergens anders moeten zitten. Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: