Grip op je financiën!

by - januari 21, 2018

Heb jij grip op je financiën? Heb jij een idee wat er binnen komt en wat er uit gaat? Of zie je door de bomen het bos niet meer? Een eerste stap om uit de financiële problemen te komen is overzicht. Graag deel ik in dit artikel vier excel-bestanden waardoor jij grip kunt krijgen op je financiën.

Grip op je financien

1. Het eerste bestand is voor de beginner; heb je totaal geen idee wat er in komt en er uit gaat? Gebruik dan deze simpele sheet van Stofzuigerzen. Door globaal jouw inkomsten en uitgaven in te vullen, zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat.

De simpele boekhouding sheet

2. Het tweede bestand geeft eigenlijk hetzelfde resultaat als het eerste bestand, alleen hier voeg je een categorie toe. Zo heb je ook een goed inzicht in waar jouw geld naar toe gaat en hoe de verhoudingen liggen. Je kunt per maand een nieuwe sheet kopiëren of hem overschrijven. Via deze link kun je dit bestand downloaden.

Excel bestanden om op een makkelijke manier je inkomsten en uitgaven bij te houden

3. Het derde bestand begint er een beetje op te lijken, ik hou er van! In dit bestand verwerk je jouw inkomsten en uitgaven net als in een ouderwets kasboekje. Iedere maand heeft zijn eigen sheet. In de tweede sheet (totalen) krijg je dan een prachtig jaaroverzicht! Met alle kosten verdeeld per categorie én wat je onder aan de streep te kort komt of overhoudt. In de vierde sheet staan twee grafieken doe je in één oogopslag een duidelijk beeld geven. 

Helaas werkte de originele link niet meer naar dit bestand, dus ik heb hem speciaal voor jullie online gezet. Via deze link kun je het bestand downloaden. Mocht je een categorie zelf willen toevoegen of aanpassen dan kan dit heel makkelijk. In de maandsheets kun je kolom J zichtbaar maken en de categorie aanpassen, vergeet de categorie dan ook niet in sheet 2 (totalen) aan te passen. Anders heb je geen match en zal het bedrag niet goed worden overgenomen. Alle lof voor dit bestand gaat trouwens naar de Belgische Radio 2.

Excel bestanden om op een makkelijke manier je inkomsten en uitgaven bij te houden


4. Het vierde en laatste bestand is nog mooier, hier werk je namelijk met budgetten. In sheet 1 vul je in wat je per categorie verwacht uit te gaan geven. Daarna vul je in de maandsheets in wat je daadwerkelijk uitgeeft. In sheet 2 kun je dan zien hoe je uitkomt met de budgetten. Ook dit bestand kun je via mijn link downloaden. Maar de credits gaan naar de website www.watkosteengezin.nl. Daar heb ik dit bestand een paar jaar geleden vandaan gehaald.

Excel bestanden om op een makkelijke manier je inkomsten en uitgaven bij te houden

Excel bestanden om op een makkelijke manier je inkomsten en uitgaven bij te houden

Misschien kun je met behulp van één van deze bestanden meer inzicht krijgen in je financiën. Er zijn tegenwoordig ook heel veel programma's waarin je een download van jouw bankrekening(en) kunt uploaden. Helemaal top, maar vaak is dat niet geheel gratis en dan word je natuurlijk nooit rijk ;).

Inzicht krijgen in je financiën is altijd goed! Simpel of gedetailleerd, elke stap is er één in de goede richtig. Heel veel succes en mocht je vragen hebben over één van de bestanden, dan weet je me te vinden.

You May Also Like

4 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: