Salderingsregeling blijft (voorlopig)!

by - februari 18, 2024

Afgelopen dinsdag werd door de eerste kamer beslist dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan en niet vanaf 2025 wordt afgebouwd zoals gepland. Voor ons goed nieuws, maar dat niet iedereen het daar mee eens is kan ik begrijpen. 

Salderingsregeling blijft voorlopig

Nadat wij in ons vorige huis veel voordeel hadden van de zonnepanelen, kozen wij ook in het nieuwe huis voor zonnepanelen. In combinatie met de hybride warmtepomp is dit ook zeker aan te raden, want afgelopen jaar verbruikten wij bruto 5158 kWh. Gelukkig konden wij hier 3407 opgewekte kWh tegen wegstrepen waardoor wij op een netto verbruik kwamen van 1751 kWh. Jullie begrijpen dus wel dat wij blij zijn dat deze salderingsregeling blijft bestaan.
Ik kan mij ook voorstellen dat mensen voor het afschaffen zijn van de salderingsregeling. Het plan was om in 2025 stapsgewijs af te gaan bouwen en dat er in 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden. Dit houdt in dat je dus belasting gaat betalen over je bruto afgenomen kWh's omdat er niet meer worden weg gestreept. 

Die belasting kun je verminderen door batterijen te gaan gebruiken om je opwekte stroom in op te slaan of zoveel mogelijk je opgewekte stroom zelf te gebruiken door bijvoorbeeld op het juiste moment de wasmachine aan te zetten. En dit laatste was onder andere een reden om de regeling af te schaffen. Mensen stimuleren om hun eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te laten gebruiken in plaats van terug te leveren aan het 'overbelaste' stroomnet.

Energiebelasting

De voornaamste reden van het afschaffen van de salderingsregeling is natuurlijk de energiebelasting die wordt betaald over de afgenomen stroom.  Deze loopt de regering nu mis omdat de terug geleverde stroom wordt weg gestreept tegen je afname. Je betaald dus alleen belasting over je netto-afname. 


Mensen die geen zonnepanelen hebben betalen belasting over hun hele verbruik en mensen met zonnepanelen betalen alleen belasting over hun netto-verbruik of wekken zoveel op dat ze geld toe krijgen. Als je dus geen zonnepanelen hebt of daar geen geld voor hebt, betaal je dus volle mep aan energiebelasting en dat is extra zuur. Aan de andere kant zijn zonnepanelen ook best een investering en duurt het zeker wel een paar jaar voor je er echt profijt van hebt. 

Zo zie ja maar dat er altijd voor en tegens zijn bij een beslissing als deze en het er maar net aan ligt hoe je er zelf in staat. Voor ons is het gunstig en hoeven wij ons nog niet bezig te houden met batterijen of het het moment wanneer ik mijn wasjes draai. Al hoewel dit laatste mij wel aanspreekt en zeker past bij onze Ecologische Doelen

Wisten jullie trouwens dat ze in Duitsland en België de salderingsregeling al wel hebben afgeschaft? Daar is de thuisbatterij wel populair en gaan ze waarschijnlijk een stuk bewuster met hun verbruik om. Ik ben benieuwd hoe jij in dit verhaal staat, laat het mij weten in de comments of via de socials. 

You May Also Like

2 Comments

  1. Hier ook blij dat de salderingsregeling nog even blijft. En die thuis batterij komt er hier voorlopig niet in. Zoals ik begrepen heb is er nog weinig aandacht hoe veilig dat is. Denk aan de toegenomen branden door fietsaccu's en electrische auto's die niet te blussen zijn. Ik heb laatst op een training een brand gezien in zo een thuisaccu (had een beveiligingscamera opgenomen), dan kun je je niet voorstellen, dat mensen dit vrijwillig in de buurt van een slaapkamer ophangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik ben het helemaal met jou eens, mijn kinderen mogen 's nachts hun telefoon niet opladen en dat zal je wel zo een batterij continue onder stroom hebben staan. Gelukkig kan dit plan sowieso even in de koelkast.

      Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: