Wat hebben de zonnepanelen ons eigenlijk opgeleverd?

by - januari 29, 2017

In juni hebben wij en onze wederzijdse buren onze huizen voorzien van zonnepanelen. Dit was altijd al een wens van ons en hadden al meerdere offertes thuis liggen, maar vonden het lastig om nou echt te beslissen wat we wilden. Door een klein wonder ging het allemaal wat sneller en ook voor een goedkopere prijs, met als voorwaarde dat we ze zelf zouden leggen. Dat was een flinke klus voor Martijn en de buurman, maar ze hebben het maar mooi even geflikt. Ik denk dat het hele systeem in totaal ons ongeveer € 1200,= heeft gekost.


Maar nu is natuurlijk de vraag wat levert het op? Naast natuurlijk de besparing voor het milieu, is het financiële plaatje net zo belangrijk. Nu houd ik al een paar jaar iedere week ons energieverbruik handmatig bij in een zelfgefabriceerd excel-sheetje. Daar voegde ik in juni 5 kolommen aan toe en eigenlijk was het heel makkelijk bij te houden.


Wat je dus ziet is dat we vanaf het moment dat het systeem in werking ging (begin juni) tot eind december 1118 kWh hebben terug geleverd aan de energiemaatschappij. Ons verbruik gemeten door de energiemaatschappij in heel 2016 was 2268 kWh. We gaan dus positief 2017 in en hopen dat we quitte spelen qua stroomverbruik. Dat zou toch heel mooi zijn als we zelfvoorzienend kunnen zijn in ons stroomgebruik (al werkt het in de praktijk natuurlijk niet zo). Op de volgende afbeelding zie je ons netto stroomverbruik van de afgelopen 3 jaar. Je ziet dus dat in 2016 ons netto verbruik bijna gehalveerd is en het systeem is dus pas een half jaar in werking.Hoe zat het nou met financiële plaatje? Omdat ik al zag dat ons netto energieverbruik flink naar beneden ging, hadden we ons maandbedrag de laatste 2 maanden al stapsgewijs verminderd van € 100,= (let op al deze maandbedragen zijn ook incl. gas en vaste kosten) naar uiteindelijk € 80,=. Daarmee bespaarde we al een bedrag uit van € 30,= . We kregen dit jaar ook € 370,47,- terug van de energiemaatschappij. Dus een totaal besparing dit jaar van  € 400,47 dat is toch al 1/4 deel van onze investering.

Ons nieuwe maandbedrag voor 2017 werd ingeschat op € 50,= door de energiemaatschappij en ik denk (en hoop) dat we dit ook best redden, maar om geen risico te nemen heb ik hem toch terug laten zetten naar € 70,=. Maar laten we er van uit gaan dat we ipv van ons oude bedrag van € 100,= euro het redden met € 50,= hebben we mooi een besparing van € 600,= in 2017. Ik verwacht dat we de resterende € 200,= dan ook wel terug verdienen in het eerste half jaar van 2018, wat inhoud dat we ons zonnenpanelen-systeem in 2 jaar hebben terug verdiend.

Dat 2017 maar een zonovergoten jaar mag worden ;)

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: