Ecologische D&D Januari 2024

by - februari 12, 2024

Welkom bij de allereerste Ecologische D&D op mijn blog, in dit artikel vertel ik over ons huis en ons energieverbruik. Het was een turbulente maand met onze hybride warmtepomp, de kou maakte het hem en ons niet makkelijk. Maar wat een verschil met vorig jaar, zo blij dat al het harde werk en investeren niet voor niets is geweest.

Ecologische Doelen Energieverbruik, zonnepanelen
Eigen foto tijdens een ommetje op mijn werk
Even een kleine intro; de Doelen en Duurzaam die maandelijks op mijn blog verschenen heb ik op gesplitst in drie nieuwe artikelen. Namelijk Persoonlijke D&DFinanciële D&D en Ecologische D&D. Dit is de eerste Ecologische D&D waarin ik vertel over ons huis en vooral over ons energieverbruik. 

De reden waarom ik voor het woord 'ecologisch' heb gekozen in de titel is omdat dit in de context van wonen betekent dit dat wij proberen rekening te houden met het milieu en ervoor te zorgen dat wij op een duurzame en milieuvriendelijke manier leven. Dit betekent bijvoorbeeld het kiezen van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, het slim gebruiken van water en het verminderen van afval. Ik denk dat dit mooi aansluit bij de reden waarom wij dit huis hebben gekocht. Wij hebben nog een lange weg te gaan, maar hopen hier in te groeien.

Energieverbruik

In de koude week van januari had de hybride warmtepomp het zwaar. Het is niet zo dat wij in de kou hebben gezeten maar om de vloerverwarming in de koude vloer genoeg warmte af te laten geven moest er hard gewerkt worden. We hebben nog een beetje zitten rommelen met de instellingen, maar of dat verstandig was weet ik niet. Uiteindelijk ook weer wat instellingen terug gezet en bewuster geworden hoe het nou allemaal precies werkt. 

Uiteraard vreesde ik deze maand voor ons energieverbruik, maar dat viel reuze mee. Wat zeg ik; de vlag kan uit! Al ons harde werk en kosten aan het verduurzamen van het huis hebben zijn vruchten af geworpen. Wat een verschil met vorig jaar, zo blij dat wij het nu allemaal op de juiste manier bij elkaar komt. 

Energieverbruik januari 2024 Zonnepanelen

Uiteindelijk verbruikten wij netto 537 stroom en 42 M3 gas, dat is ontzettend weinig vergeleken met vorig jaar. Toen stookten wij nog een halve maand volledig op gas en de tweede helft op de hybride warmte pomp én wij verbruikten toen netto 857 stroom en 165(!) M3 gas.  De zonnepanelen draaiden ook pas halverwege januari 2023, dus de opbrengst deze maand is uiteraard hoger. Ik heb nu in het overzicht het vorige jaar laten staan zodat dezelfde maand van het vorige jaar vergeleken kan worden met de huidige maand. 

Verder zie je dat vergeleken met december het gasverbruik alsnog een stuk lager is, dit heeft waarschijnlijk te maken met dat wij de instellingen hebben veranderd. Voor nu een stuk gunstiger en voor het volgende koufront hebben wij wel een idee om het beter te laten draaien.

Voortgang Huis

In dit artikel bespreek ik ook de vorderingen van ons huis en tuin. Zoals jullie hebben kunnen lezen op dit blog hebben wij het afgelopen jaar een huis gekocht en bijna helemaal verbouwd. Op dit moment zijn er nog een paar klussen in huis die wij graag willen doen, maar de prioriteit ligt nu eigenlijk ook een beetje op de tuin. Wij willen graag de bestrating vernieuwen en de oprit verbreden. De rest van de tuin willen wij zo groen mogelijk houden in het kader van de biodiversiteit. 

Sneeuw Januari Ecologische Voortuin
Onze voortuin afgelopen januari met sneeuw
Dit was het laatste deel van de eerste maand met de drie nieuw D&D's, ik ben benieuwd of het jullie bevalt op deze manier. Laat het mij weten via de comments hieronder of via een bericht op de socials. In ieder geval bedankt voor het lezen en tot de volgende maand met drie nieuwe D&D's.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: