Waar doen ze het van?

by - maart 25, 2022

Helaas heerst er nog steeds een groot taboe rondom het praten over geld. Maar wie vind het niet interessant om een kijkje te nemen in de portemonnee van een ander? Afgelopen woensdag startte het tweede seizoen van het televisieprogramma 'Waar doen ze het van?' Een kijktip die ik graag met jullie deel.

Waar doen ze het van? Seizoen 2 EO
Foto EO

Ik herinner mij de kandidaten van seizoen één mij nog al te goed; Het gezin dat in de schuldhulpverlening zat, maar vaak de verkeerde keuzes maakten bij het boodschappen doen. De alleenstaande moeder met een studerende dochter, die net niet rond kwam, maar er wel heel hard voor werkte. Het gezin met acht of negen kinderen en het miljonairsgezin dat in een kasteel woonden met dikke auto's voor de deur. 


Ik smulde er van en vond het heerlijk en vooral ook leerzaam om mee te kijken in de portemonnee van iemand anders. Afgelopen week was het alweer tijd voor seizoen twee van 'Waar doen ze het van?' met vier nieuwe gezinnen die een inkijkje geven in hun inkomsten en uitgaven. Ik stel ze graag even kort aan jullie voor.

Van bijstandsmoeder tot Miljonairsgezin

Natuurlijk is er weer gekozen voor vier uiteenlopende gezinnen met een diversiteit aan levensstijlen. Zo heb je Nadia 'de bijstandsmoeder' met drie kinderen. Zij moet rondkomen van 1660 euro per maand. In het programma wil ze Nederland laten zien dat je met heel weinig geld gelukkig kunt zijn. Ook wil Nadia mensen inspireren op het gebied van duurzaam leven. 

Zelf woont ze met haar kinderen in een tiny house dat niet is aangesloten op het elektriciteitsnet en de riolering. Wat ik bewonder aan haar is dat ze dus niet in een slachtofferrol kruipt, maar er misschien wel bewust voor kiest om zo te leven. En dat met drie kinderen, respect.

Dan heb je Reza en Sahar. Zij hebben een eigen wellness onderneming, waarbij de coronacrisis er stevig in heeft gehakt. Door de gedwongen sluiting hebben ze op het moment van de tv-opname een schuld van 37.000 euro. Hun maandinkomen is zo’n 2500 euro. Hun boodschap aan de kijkers is: “Ga niet bij de pakken neerzitten als je grote tegenslagen krijgt in het leven. We willen de schulden zo snel mogelijk afbouwen, om weer rust in ons leven te krijgen.”

Waar doen ze het van? EO
Foto EO

Linda en Peter uit Barneveld verdienen 5.750 euro per maand en geven maandelijks een ruime bijdrage aan de kerk. Hun visie is dat je geld verdient om zelf comfortabel te leven, maar dat het ook belangrijk is om een deel af te staan aan mensen die het minder goed hebben. Ze doen mee om te laten zien hoe ze enerzijds veel weggeven, maar uiteindelijk meer inkomen genereren. Hun geloof speelt in deze visie op geld een grote rol. “We dromen ervan om voor onze kinderen een eigen huis te kopen als ze het huis uit gaan.”

Als laatste het miljonairsgezin; Vasco en Tamara Rouw uit Emmen. Zij schrijven iedere maand 130.000 (!) euro bij op hun rekening. Met hun deelname willen laten zien dat veel geld verdienen niet moeilijk hoeft te zijn. Ik hoop vooral dat hij dit dan even goed uitlegt hoe makkelijk dat is ;) 

Vasco begon in zijn tienerjaren een gamebedrijf, waarmee hij veel geld heeft verdiend. De opbrengst heeft hij handig geïnvesteerd. Helaas komt zijn naam ook voor in de andere kant van geld zoals bijvoorbeeld piramidespellen. Door dit bericht na de eerste uitzending is mijn respect wel een beetje gedaald. Want eerst had ik dat nog wel omdat het toch een selfmade miljonair was. 

Maar goed ondanks dit laatste is dit programma zeker het kijken waard. De eerste aflevering kun je hier terug kijken en daarna lekker iedere woensdag voor de buis om half tien op NPO1.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: