Onze Financiën; tijd voor verandering!

by - november 19, 2017

Financiën; voor de één een groot, grijs en mistig gebied, voor de ander een helder vlak waarbij diegene je op de cent nauwkeurig kan vertellen waar het geld naar toe gaat. Zelf zit ik op dit moment een beetje in het midden terwijl ik toch altijd dacht tot de laatste categorie te horen.


Er is namelijk bij ons ook een grijs gebied ontstaan en dat gebied lijkt alleen maar groter te worden. Alhoewel ik een groot fan ben van de rubriek Money Monday op het blog van In10jaarFO zal ik jullie verder niet gaan vervelen met cijfers en tabellen. Al word ik wel graag geïnspireerd door anderen en hoop ik met mijn verhaal anderen te kunnen inspireren.

Lees ook: Grip op je financiën

Onze financiën dus; ik was er altijd heilig van overtuigd dat wij het op dé juiste manier deden. Als ik er met anderen over spreek, blijkt dat ook wel zo te zijn. "Deden wij het maar zo, ik lever mijn hele salaris in en zie er niks van terug!" aldus sommige van mijn mannelijke collega's. Maar toch, dat grijze gebied zit me niet helemaal lekker. Tijd om weer eens in mijn spreadsheets te duiken en de boel op orde te brengen.

Bankrekeningen

Manlief en ik hebben allebei onze eigen betaalrekening. Deze rekeningen hebben we al sinds onze jeugd en mijn idee was altijd dat het onze kracht was. Op deze privérekeningen worden onze salarissen gestort. Daarnaast hebben we een gezamenlijke betaalrekening waar we naar ratio maandelijks een vast bedrag op storten. Helaas is de ratio een beetje uit zijn verband gerukt de afgelopen tijd. Door onder andere het tweewekelijkse ouderschapsverlof en de veel duurdere nieuwe leaseauto houdt manlief een stuk minder over dan in het verleden.

Naast onze stortingen krijgen we op de gezamenlijke rekening nog de maandelijkse HRA gestort en per kwartaal de kinderbijslag. Van deze rekening worden alle vaste lasten automatisch afgeschreven, pinnen we de boodschappen en worden de (sport-)abonnementen van de kinderen automatisch betaald. Wat er overblijft op onze privérekening is in theorie voor 'jezelf'. We storten allebei nog een vast bedrag naar onze gezamenlijke spaarrekening en that's it.

Je zou zeggen goed geregeld, maar in de praktijk werkt het niet meer zo goed. Ik betaal vaak de huishoudelijke spullen die we nodig hebben naast de boodschappen, kleding voor de jongens, cadeautjes voor verjaardagen en als de bodem in zicht is switchen we over naar manlief zijn rekening. Ook voor de jaarlijkse ouderbijdrage voor school doen we een potje iene miene mutte; welke van de drie betaalrekeningen wordt het deze keer.

Nou geeft dit allemaal niet want we zien alles toch als één kapitaal, maar het is wel echt een grijs gebied in onze financiën. Er wordt van alles gepind of contant betaald maar ik heb geen idee hoeveel of waar aan. Dus willen we in 2018 graag met een schone maar vooral duidelijkere lei (lees spreadsheet) beginnen.

Overzicht Creëren

De privérekeningen blijven natuurlijk zoals ze zijn. Van ons salaris houden we beiden een vooraf gesteld gelijkwaardig bedrag op onze rekening. De rest, waarschijnlijk een groter bedrag dan nu, zal naar de gezamenlijke rekening worden gestort. Het bedrag wat overblijft is echt voor onszelf (telefoonabonnement, sporten, vissen, kleding, gadgets en uitjes met vrienden). Alle andere dingen zoals, uitjes met het gezin, kleding voor de jongens, cadeautjes, huishoudelijke aankopen etc. gaan via de gezamenlijke rekening.

Nu ik het zo lees, vind ik het eigenlijk best een goed plan. Ik kan nu al genieten bij het idee dat ik straks het hele overzicht van onze gezamenlijke rekening kan downloaden en kan gaan knutselen in Excel. Alles netjes categoriseren, mooie grafiekjes maken die precies de pijnpunten bloot leggen in onze financiën. Ik kan niet wachten!

Hoe hou jij jouw financiën bij? Is het bij jou ook een groot grijs gebied of weet je precies hoe jij of jouw gezin er voor staat? Gaat alles op één grote hoop of vind je het, net zoals wij, fijn om wat voor jezelf te hebben? Laat het me weten in de comments.

You May Also Like

6 Comments

 1. Dit lijkt mij inderdaad veel eerlijker, allebei hetzelfde bedrag aan zakgeld wat je naar eigen inzicht helemaal aan jezelf mag uitgeven. Wij hebben gewoon een betaalrekening. Dat werkt voor ons prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens, soms denk ik dat we dat ook moeten doen, dan zie je pas echt wat er overblijft en wat je kan sparen. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Jullie manier van omgaan met de inkomsten vind ik zeer verwarrend en onbegrijpelijk. Jullie zijn getrouwd en delen jullie leven samen. Jullie hebben duidelijk voor elkaar gekozen, maar hebben toch aparte rekeningen. Dat is gevoelsmatig tegenstrijdig en roept bij mij een gevoel op van "samen, maar toch apart...want ik wil ook iets voor mezelf". Je kunt toch met elkaar bespreken als er bepaalde uitgaven gedaan moeten worden?
  Uiteindelijk is het jullie keuze en wat voor jullie werkt, is voor anderen niet het geval. Dat maakt dit onderwerp boeiend. Leuke blog Miranda. Fijne paasdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Gerrit! Een heerlijk onderwerp om over te discussiëren. Ik begrijp jouw standpunt heel goed. Fijn Paasweekend!

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen! Ik vroeg me af hoe het nu in de praktijk bevalt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het lastig om er al een oordeel over te geven. Het blijft een beetje roeien met de riemen die je hebt zeg maar. Er wordt nog steeds wel gekeken wat het verstandigst is om op dat moment geld af te schrijven (buiten de vaste lasten om dan). OOk alle uitgaven van de jongens gaan nu van de gezamelijke rekening maar bij dagje suit enzo is het even kijken wat het beste is. Maar we puzzelen lekker verder ;)

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: