Nieuwe KOR; ik ga het doen!

by - november 17, 2019

Op het nippertje maakte ik afgelopen week de beslissing om gebruik te gaan maken van de nieuwe KOR-regeling. Op één april 2016 ging ik het avontuur aan; ik maakte van mijn hobby Taxx Lifestyle een onderneming. Niet omdat ik heel veel omzet vergaarde maar omdat ik 'legaal' aan de slag wilde met mijn hobby. Maar was het nou echt nodig voor die enkele euro's btw die ik afdraag?


In november 2015 bezocht ik de startersdag van de Kamer van Koophandel. Eind maart 2016 schreef ik me daar in en per 1 april had ik een bedrijf! Het was wel heel erg officieel allemaal en kreeg daarna een hoop post van de belastingdienst. Soms was het een beetje beschamend al die moeite van iedereen voor die paar euro per maand die ik verdiende en die enkele euro's aangifte die ik deed. Maar achteraf gezien wel de juiste beslissing omdat ik later benaderd werd voor mijn blog door bedrijven die een btw-factuur eisten.


Lees ook: Werk en Privé in Balans!


KOR-Regeling

KOR staat voor Kleine Onderneming Regeling; dit houdt in dat als je minder dan 1.883 euro btw afdraagt per jaar, dit  (gedeeltelijk) terug kan vorderen aan het eind van het jaar. Je betaald dan achteraf gezien geen btw. De eerste twee jaar heb ik dat dan ook niet gedaan en vorig jaar schafte ik een nieuwe laptop aan waarvan de btw die ik kon terug vorderen meer was dan mijn afgedragen btw. ;)

Per 1 januari 2020 komt de belastingdienst met een nieuwe KOR-regeling. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze regeling kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft. Voor mijn blijft dus eigenlijk alles het zelfde, alleen ben ik niet meer verplicht om een btw-factuur te maken bij iedere bestelling. Ik hoef ook niet meer ieder kwartaal aangifte te doen. Het 'nadeel' is dat je de betaalde btw van de goederen of diensten die je inkoopt niet meer kan terug vorderen en dus gewoon de volle mep betaald.

Voor- en Nadelen KOR:

Voordelen nieuwe KOR;


 • Minder Administratie; je hoeft niet meer voor iedere transactie een btw-factuur te maken. Al moet je voor jezelf natuurlijk wel een administratie bij houden voor je omzet.
 • Hoger Winstmarge; als je je verkoopprijs hetzelfde houdt, maar geen btw meer hoeft te betalen, is je winstmarge opeens een stuk groter. Dit kun je overigens niet overal doortrekken. Zakelijk klanten zullen de prijsverhoging niet altijd accepteren.
Nadelen nieuwe KOR;


 • Btw-teruggave vervalt; op de goederen of diensten die je inkoopt voor je bedrijf kun je de btw niet meer terug vorderen. Ben je van plan grote investeringen te doen is het misschien niet verstandig.
 • Minder winst zakelijke klanten; omdat je geen btw op inkopen kan verrekenen zul je in sommige gevallen de verkoopprijs moeten verhogen, omdat je inkoopprijs hoger wordt.

Wel of niet de nieuwe KOR?

Ook al snap ik redelijk goed hoe de vork in de steel zit met dit soort dingen, blijft het voor mij altijd een dingetje om de juiste beslissing te nemen. Voor de driemaandelijkse aangifte hoef ik niet te stoppen, want zo vervelend is dat niet. Maar.......een grotere winstmarge op mijn slingers zou fijn zijn en de btw van mijn inkoop is vrij laag omdat ik dingen zelf maak of tweedehands inkoop.

Na heel veel mensen te hebben lastig gevallen met mijn vragen en onzekerheden, nog mijn dank voor alle antwoorden trouwens, kwam twee weken onverwachts de beste hulp van heel dicht bij. Zij kon mijn vragen beantwoorden en onzekerheden echt wegnemen en ik ga het dus doen. Vanaf één januari ga ik gebruik maken van de nieuwe KOR-regeling. En mocht ik ooit hèt gat in de markt vinden, dan kunnen we altijd nog terug. ;)

Ga jij het doen of wil je het misschien gaan doen? Check dan snel de site van de belastingdienst, want je hebt nog maar tot 20 november de tijd om de beslissing te nemen.

You May Also Like

4 Comments

 1. Ik kan me voorstellen dat het voor jou heel nuttig is. Zeker als je webshop nog iets meer gaat lopen.
  Wat ik me afvraag over samenwerkingen die je met een bedrijf doet, kan ik me voorstellen dat het juist een negatieve invloed heeft? Normaal vroeg je misschien 200 Euro ex btw, en dan kon jij die btw weer terugvragen maar nu blijft het dan dus 200 Euro voor jou. Heb ik dat goed begrepen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja en nee. Voorheen kon ik idd mijn afgedragen BTW op een samenwerking terug vragen omdat ik onder die 1883 BTW bleef. NU kan dat niet meer, maar kan ik ook geen bTW meer doorberekenen aan de opdrachtgever.

   Verwijderen
 2. Oei...ik lag hier vanmorgen nog wakker van omdat ik het echt niet meer weet. Eerst besloot ik het niet te doen (ik heb echt bijna geen werk als ZZP-er maar ergens dacht ik te hebben gelezen dat ik beter niet aan de nieuwe KOR kon deelnemen dus niet gedaan). Nu twijfel ik of ik beter gewoon wel had kunnen aanvragen want ik besef dat ik nu dus wel BTW moet vragen maar nu ook niet meer deze zelf mag houden omdat de oude regeling er niet meer is dus ik hem gewoon nu wel moet afstaan aan de belasting. Maar goed, ik ga in loondienst per 1 januari en dan kan ik het eventueel toch nog aanvragen en dan gaat het per 1 april in. Ik vond het allemaal heel erg onduidelijk helaas. Nu heb ik het gevoel dat ik de verkeerde keus heb gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn idd een hoop theorieën over en het blijft lastig eerlijk gezegd. Er zijn op de site van de belastingdienst ook wel rekenvoorbeelden te vinden.En idd je kan het ook gewoon per 1 april in laten gaan, succes met je beslissing.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: