Werk en Privé in Balans!?

by - september 16, 2018

Vaak krijg ik de vraag van lezers hoe we het nu allemaal geregeld hebben binnen ons gezin. De verhouding tussen werk en privé en hoe we het allemaal geregeld hebben. Ik begrijp dat het soms een beetje verwarrend kan zijn om dat ik niet iedere week dezelfde dagen werk. Er zit een heel simpel patroon in, maar voor buitenstaanders en soms ook mijn eigen collega's een beetje verwarrend.


Ooit werkten we beiden fulltime, je zou kunnen zeggen 40 uur, maar er zijn tijden geweest dat het veel meer was, maar er zijn ook tijden geweest dat het minder was. Op een gegeven moment had ik zoveel vakantiedagen opgebouwd dat ik een half jaar lang maar vier dagen per week werkte met een full-time salaris.

Lees ook: Onze Financiën; tijd voor verandering!

Ouderschapsverlof

Toen onze oudste geboren werd was het zeker dat ik parttime zou gaan werken. In eerste instantie koos ik voor de optie 50% ouderschapsverlof, ik had een 40-urig contract, werkte 20 uur en kreeg ook maar 20 uur uitbetaald. Toendertijd zat er nog wel een leuk belastingvoordeel aan, maar helaas is die met de jaren helemaal verdwenen. Een andere reden om het zo te doen was dat het rommelde in de logistiek (wanneer niet) en mocht ik dan ontslagen worden had ik recht op 40 uur W.W.

Na dat al mijn ouderschapsverlof op was ben ik 24 uur per week gaan werken verdeelt over drie volle dagen. Ik werkte toendertijd van zeven uur tot half vier en carpoolde ook nog. Om half zeven werden de kinderen al bij opa en oma gebracht. Beide opa's en oma's hadden één vaste oppasdag in de week en om de twee weken de maandag er bij. Toen de oudste naar school ging spreidde ik de 24 uur uit over vier dagen, zodat ik van negen tot vier kon werken. Ik werkte dan op dinsdag tot twee uur en op maandag werkte ik om de week thuis en woensdag was dan mijn vaste vrije dag. De jongste ging op vrijdag naar het kinderdagverblijf en de rest werd opgevangen door de opa's en oma's.


Stapje terug

Op een gegeven moment gingen die vier dagen me toch tegen staan, het opvoeden was niet altijd even makkelijk. Ik wilde graag rust in het gezin en wilde van 24 uur naar 20 uur. Op het moment dat ik dat voorstelde aan mijn leidinggevende vond zij het toen niet het moment dat juist ik minder ging werken. Jammer, maar het streelde tegelijkertijd mijn ego eerlijk gezegd.

Toen anderhalf jaar later bij een functioneringsgesprek de vraag vanuit mijn leidinggevende kwam of ik misschien toch 20 uur wilde werken, hoefde ik niet heel lang na te denken. Ik ging van 24 uur naar 20 uur verdeeld over drie dagen. De jongste zat inmiddels twee ochtenden in de week op de peuterspeelzaal en niet meer op de kinderopvang. Manlief had inmiddels vier uur per week ouderschapsverlof, wat inhield dat hij om de twee weken op vrijdag thuis is.

Balans

Ik werk nu ongeveer een jaar of twee in dit schema, wat inhoudt dat ik de ene week op maandag, dinsdag en donderdag en de andere week op dinsdag, donderdag en vrijdag werk. De vrijdag dat ik werk vangt manlief op en de maandag die ik werk wordt opgevangen door opa en oma. Wat inhoudt dat zij één vaste oppasdag hebben in de week en dan één keer in de maand een maandag om op te passen.

Ik denk dat dit de ideale oplossing is voor alle betrokken partijen. Wij meer tijd en aandacht voor de jongens en opa en oma een duidelijk en makkelijk schema. En manlief vind het heerlijk om één keer in de twee weken lekker vrij te zijn op vrijdag en geniet daar dan ook echt van met de jongens.


Natuurlijk hebben we beiden flink in moeten leveren op salaris, maar hoe fijn is het om er te kunnen zijn op de momenten dat het echt nodig is. Laatst werd ik geïnterviewd voor dit boek en daar kwam toch wel uit dat we liever rond komen met weinig geld en veel vrije tijd, dan veel geld hebben en geen vrije tijd. Bizar hoe je went aan vrije tijd en eigenlijk is dat geld dan helemaal niet belangrijk. Manlief ziet er nu al tegen op, als de jongste straks acht is, weer 'normaal' te moeten gaan werken.

Dankbaar

Alle credits overigens voor mijn werkgever DHL Supply Chain en al mijn leidinggevenden van de afgelopen jaren die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. Ik besef me dan ook zeker dat dit niet voor iedereen is weggelegd en we hier echt geluk mee hebben gehad. Maar ook mijn directe collega is een topper en doet nooit moeilijk. Dankzij hem ben ik redelijk vrij.  Mocht er eens iets zijn met de kinderen, al is het maar een mini-uitvoering van een muziekles op school, dan kan ik erbij zijn.

En natuurlijk de beide opa's en oma's, zonder hun hadden we het zeker niet gered, ze staan altijd klaar. En mocht er een keer extra gewerkt moeten worden of iets uitlopen, ze springen altijd bij. Alle lof voor hen als de beste grootouders die je je maar kan wensen.

Heb jij je werk en privé in balans? Of zou je het graag anders zien? Ik ben dan ook heel benieuwd hoe andere ouders het thuis allemaal hebben geregeld. Laat het me weten in de comments.

You May Also Like

9 Comments

 1. Leuk om het ‘hele verhaal’ nu eens te lezen.
  Ik werk 16u in twee dagen, en mijn man werkt 40u. Dus de kinderen gaan 2x per week naar de naschoolse opvang. (Familie niet in de buurt)
  In de vakanties nemen we soms een dag vrij, en gaan ze soms een hele dag naar de opvang.
  In geval van ziekte vd kids kan ik makkelijk flexibel zijn en het op een ander moment inhalen of calamiteitenverlof opnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je trouwens deze rekentool al eens gebruikt? Je kunt hier spelen met uren en opvang etc en zien dat het vaak helemaal niet zo negatief uitvalt om anders te werken.
   http://life4mama.blogspot.com/2017/06/superhandige-rekentool.html

   Verwijderen
  2. Helemaal fijn toch als je het zo kan regelen en redden met twee dagen werken. De rekentool kende ik nog niet, ik ga er zeker even naar kijken. Dank je wel!

   Verwijderen
 2. Nog geen kinderen, maar ik hoop over een half jaar de eerste stap te maken van 40 uur naar 36 uur, waarbij ik een halve dag thuis werk. Hierdoor geef ik nog niet te veel salaris op. Over een aantal jaar zou ik wel naar de 32 willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is toch helemaal ideaal als het zo kan. Mijn man zou het ook heel fijn vinden denk ik om als straks zijn ouderschapsverlof verloopt minder te gaan werken. En als je dat zo in stapje kan doen is dat toch ideaal. Ik ben voorstander in ieder geval. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Toen oudste geboren was ben ik van 36 (fulltime) teruggegaan naar 28 uur. Zoon ging drie dagen naar de kinderopvang en op woensdag ging hij naar mijn ouders. Ik werk(te) op 8 minuten van ons huis en bouwde extra vrije uren op die ik regelmatig opnam. Zoon was weinig ziek maar indien nodig was er zorgverlof. Ik heb drie maanden extra vrij gehad als ouderschapsverlof dus erg fijn.
  Toen jongste geboren werd, heb ik een jaar lang een dag minder gewerkt. Dochter ging 2,5 dag naar kdv (zoon zat inmiddels al op school en ging twee dagen naar BSO. De woensdagen kwamen mijn ouders naar ons toe en zorgden voor de kinderen. Uiteindelijk heb ik wat uren ingeleverd en werk ik al jaar en dag 24 uur (drie keer 7 uur en een keer 4 uur). Ik kan gewoon spelen met de uren. Dat maakt voor mijn functie niet uit. Er was een prima balans tussen werk en prive, zeker ook door de steun van mijn ouders. Omdat ik 4 dagen op het werk aanwezig ben wordt ik niet als part timer gezien en dat vind ik prettig.
  Inmiddels zijn de kinderen 19 en 14 en lijkt het al een eeuwigheid geleden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja kleintjes worden groot. Prima geregeld toch? En hoe fijn is het dat je met als ik ook minder uren per dag kan werken, dat vond ik echt een groot voordeel.

   Verwijderen
 4. wat leuk om te lezen!!

  ik werk thuis als gastouder, eerst 5 dagen nu 4. (en soms maar 3 omdat soms niemand op dinsdag opvnag nodig heeft).
  man regelt de zwemles van de jongste en als hij niet kan door werk vraagt hij zn moeder (dit ivm geen 2e auto en mijn werk, kan niet op 2 plekken tegelijk zijn en ook nog op tijd eten ivm opvangkindje die mee eet) .
  op dinsdag blijven eigen kids over en biedt ik ook aan schoolgaande opvangkindjes geen lunchopvang. ik denk erover om dat uberhaupt niet meer te bieden.. het levert maar anderhalf u inkomsten op, geeft erg veel drukte (lunchen met 6 kids is eh druk :p vooral om alles weer op tijd in de bakfiets te hijsen en daarna op tijd in de klas af te leveren.. en dus bij school alles weer uit de bakfiets, aan de hand meenemen drukke school in enz :p) verder geen kosten dus aan opvang kwijt alleen de overblijf op dinsdag :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind het al een heel geregel om mijn eigen kinderen overal op tijd te krijgen, laat staan als gastouder. Respect hoor. Maar fijn geregeld zo en heel erg bedankt voor je reactie.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: