Instagram Tutorial Deel 1 - De Basis
De laatste tijd krijg ik veel vragen van mensen over Instagram. Op een verjaardag, op het werk of via privé berichten vragen mensen vaak; 'Jij bent zo handig met Instagram, hoe doe je dit of wat is dat?' Ook al wordt Instagram langzaam ingehaald door TikTok, graag wil ik je via meerdere artikelen het fenomeen Instagram uit leggen. Wel vanuit mijn eigen beleving, dus hou in je achterhoofd dat ik geen professional ben. Vandaag dus Deel 1 - De Basis.
Wat is Instagram?
Instagram is een social netwerk, of te wel een app die draait om foto's van 'vrienden', oftewel mensen die je volgt op Instagram. Dit kunnen mensen zijn die je kent in het echte leven, bekende mensen, bedrijven of gewoon mensen die je leuk vind om te volgen. Het is een beetje vergelijkbaar met Facebook, maar dan zijn er minder mogelijkheden qua delen. Het is daardoor ook minder rommelig en veel hipper. Instagram is van oorsprong de app om alleen maar 'mooie' plaatjes te delen en meer niet.Lees ook: Snapchat VS Instastories
Instagram is een app die volledig werkt via de smartphone of de tablet. Op de computer is Instagram beperkt te gebruiken. Je kunt foto's, filmpjes en stories plaatsen en die ook bekijken van de mensen die jij volgt. (Of niet volgt, bijvoorbeeld via hashtags, daar kom ik later op terug). Instagram staat dus vooral bekend om de mooie plaatjes en het gebruik van filters.
Filters zijn instellingen om een foto mooier te maken. Deze filters kun je in Instagram zelf toepassen tijdens het plaatsen van een foto. Je kunt kiezen voor standaard filters, ik heb zelf een paar favorieten zoals 'Ludwig' en 'Clarendon'. Maar je kunt ze ook handmatig bewerken en met het oog kijken wat je zelf mooi vindt.
Hashtags en Taggen
Bij de foto's kun je korte onderschriften plaatsen. Die kun je voorzien van hashtags: het teken '#' met een woord erachter. Die hashtags maken foto's beter vindbaar voor mensen die zoeken naar een bepaald onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op de hashtag #rondetafel en als het goed is krijg je dan alleen foto's te zien die te maken hebben met een ronde tafel.
Je kan ook iemand taggen of getagt worden in een onderschrift, door de apenstaart (@) te typen met iemands Instagramnaam erachter. De betreffende persoon krijgt dan een melding dat hij ergens is genoemd op Instagram. Op foto's kan op twee manieren gereageerd worden: door op het hartje te klikken (leuk vinden) of een reactie te typen. Of beide.
Feed en Profiel
De foto's die je plaatst komen in je feed terecht onder je profiel, ook wel galerij genoemd. Je profiel, ook wel 'bio' genoemd, kun je gelijk invullen als je een account aanmaakt. Maar ook later aanpassen. Je kunt er informatie over jezelf, jouw bedrijf of jouw website neer zetten. Er is zelf plaats om een klikbare link te plaatsen. Hier kunnen mensen dan op klikken om bij een bepaald artikel, website of YouTube-video te komen die je graag wilt delen. Dit is de zogenoemde '#linkinbio' of 'klik op de link in mijn profiel'. Waar ik verre weg de meeste vragen over krijg.
Sommige maken hun profiel (bio) heel fancy andere houden het duidelijk en simpel. Maar net waar je zelf van houdt. Hier enkele voorbeelden:
Maar hoe kom je nu bij iemand zijn profiel of bio? Bij een foto staat links boven de Instagramnaam (accountnaam) van die persoon, als je daar op klikt kom je op zijn of haar profiel. Vaak zet iemand de zin 'klik op mijn profiel @taxx_life_blog' gelijk zijn accountnaam erbij zoals hieronder in de middelste foto. Dan kun je direct klikken op de profielnaam en kom je op zijn of haar profiel (bio).
Sommige mensen maken er echt een sport van om hun feed, dit zijn dus al hun geplaatste foto's (ook wel galerij genoemd) zo mooi mogelijk op elkaar af te stemmen. Helaas ben ik daar zelf niet zo goed in. Het kost ook heel veel tijd, energie en geld. De eerste feed is van mij, de andere twee zijn mooi op elkaar afgestemde feeds.
Ik denk dat dit de basisinformatie is die je over Instagram moet weten als je deze app gebruikt. Sinds 2016 kun je ook stories delen op Instagram. In het volgende deel zal ik uitgebreid vertellen over hoe een story werkt, hoe je deze kan plaatsen en een beetje kan opleuken. Mocht je nog vragen hebben over bovengenoemde onderwerpen, neem dan contact met mij op. Vragen staat vrij en ik help je graag.
4 Comments
Wat een handige tips en tricks heb je met ons gedeeld :)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel!
VerwijderenIk vind jou feed om zo te zien ook heel erg in balans hoor. Veel bruintinten en hout, veel natuur. Heel erg mooi juist!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het compliment, maar ik vind die op elkaar af gestemde feeds toch wel heel mooi.
VerwijderenIk zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: