Vleesvervangers goed voor milieu en portemonnee!

by - juli 23, 2022

Dat boodschappen duurder zijn geworden is niemand ontgaan. De inflatie en hoge grondstofprijzen maken dat dagelijks boodschappen doen niet altijd meer even leuk is. Maar wist je dat dit ook bijzondere verschuivingen oplevert? Misschien is het nu het moment om af en toe wat bewustere keuzes te maken.

Vleesvervangers goed voor milieu en portemonnee
Image by Joanna Wielgosz from Pixabay

Afgelopen februari brachten ProVeg en Questionmark (supermarktonderzoeker) de prijsverschillen tussen dierlijke producten en plantaardige vervangers systematisch in kaart. Sinds die tijd tot nu is er echter veel veranderd. Waren in februari de meeste vleesvervangers nog een stuk duurder dan echt vlees, nu vijf maanden later is het omgekeerde werkelijkheid geworden.

Lees ook; Afval Scheiden

De onderzoekers vergeleken burgers, gehakt en kipstukjes bij de zes grootste supermarkten van Nederland. Ze pakten de goedkoopste dierlijke vleesproducten met de goedkoopste bijbehorende vleesvervanger op basis van de prijs per kilo. En zo bleek bijvoorbeeld dat vegetarische burgers, gehakt en kipstukjes in februari in 44% van de gevallen goedkoper of ongeveer even duur; nu is dat zo in 66% van de gevallen.


Meeste voordeel bij discounters Aldi en Lidl

Aldi en Lidl zijn relatief gezien het gunstigst voor wie zijn vlees wil vervangen voor plantaardig. Bij de burgers scheelt dit maar liefst zes(!) euro per kilo. In februari was het verschil ook al positief met twee euro per kilo. Uit onderzoek blijkt dat wij als gevolg van de prijsstijgingen sowieso al vaker kiezen voor deze discounters. De kosten van boodschappen kunnen nog verder worden verlaagd door vaker een vleesvervanger te kiezen in plaats van vlees.

Prijzen Vleesvervangers tegen over Vlees

Het verschil tussen de prijzen komt volledig door het duurder worden van vlees, niet door het goedkoper worden van vervangers. De prijzen van vleesvervangers bleven in de meeste gevallen namelijk gelijk of werden iets duurder, maar in veel mindere mate dan bij vlees. Gemiddeld werd vlees de afgelopen vijf maanden 21% duurder en vleesvervangers slechts 2%.

Vleeseters betalen de prijs 

De oorzaak van deze prijsverschillen komt volgens ProVeg door de inflatie en hogere grondstofkosten, gecombineerd met de inefficiënte productie van vlees. Vlees is een product waar veel grondstoffen voor nodig zijn. Om bijvoorbeeld een kilo vlees te maken heb je bijna tien kilo graan nodig. Dit grote grondstofverbruik maakt vlees gevoeliger voor verstoringen in de wereldmarkt.

Ook de marges spelen een rol. Op vlees zit vaak weinig marge omdat supermarkten klanten proberen te trekken door vlees zo goedkoop mogelijk aan te bieden. Op vleesvervangers zitten daarentegen wel hoge marges. Die hogere marges hebben wellicht als buffer gewerkt om de prijsklappen op te vangen, terwijl de supermarkten bij vlees geen andere keuze hadden dan de prijzen verhogen. 

Nu wil ik jullie niet aansporen om het vlees helemaal links te laten liggen, maar misschien speelt dit mee om toch eens wat vaker voor een vleesvervanger te kiezen. En al doe je het dan niet voor het geld, doe het dan voor het milieu.

You May Also Like

2 Comments

  1. Beter voor het milieu gaat toch niet in 100% van alle gevallen op. Dit ligt er toch wel aan waar de ingredienten voor de vleesvervangers vandaan komen en hoe zij vervoerd worden en geproduceerd worden. Het is geen simpel zwart/wit verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. P.S. ik ben flexetarier en blijf zeer zeker af en toe vlees eten en laat vleesvervangers links liggen, goed voor het milieu ben ik door niet te vliegen, geen auto te rijden en niet te veel te consumeren dit compenseert mijn vlees gebruik meer dan voldoende.. Niet persoonlijk naar jou bedoeld hoor , maar ken meerdere vegetariers die mij zeer kritisch aanspreken over mijn gewoonte om vlees te eten en die gebruiken dan ook het milieu aspect , daarij over het hoofd ziende dat zij wel vliegen, auto rijden en veel meer consumeren dan ik.

      Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: