Spaarpotjes op de schop!

by - september 23, 2022

De aanschaf van ons nieuwe huis heeft uiteraard een grote impact op onze financiën. Onze spaarpotjes, waar ik zo ontzettend trots op ben, moeten er helaas aan geloven. Voor onze nieuwe (verbouwings)-hypotheek leggen wij een flink bedrag zelf in, maar waar halen wij dat geld vandaan?

Spaarpotjes op de schop!

Het huis dat wij hebben aangekocht is nogal gedateerd. Iedere ruimte moet worden aangepakt en daarnaast willen wij het huis zoveel mogelijk verduurzamen. We verhuizen namelijk van energielabel A++ naar energielabel D en dat is best even slikken. We gaan dus werken met bouwdepot, waar wij een groot deel van ons eigen geld in storten. Ons zuurverdiende spaargeld waar wij zo hard voor gewerkt hebben.


Zoals jullie weten werken wij sinds april 2019 met spaarpotjes op onze spaarrekening. Ieder spaarpotje heeft zijn eigen doel; vakantie, toekomst jongens, inkomensbuffer, auto, droomhuis et cetera en zoals jullie regelmatig lezen ben ik ontzettend trots op en blij met dit systeem. Helaas is het spaarpotje 'droomhuis' niet vol genoeg om het in te leggen bedrag in één keer over te maken.

Dus hebben wij geen andere keuze om bepaalde spaarpotten af te romen, zoals bijvoorbeeld de vakantiespaarpot, waar we bijvoorbeeld een bedrag in laten zitten waarvan wij eventueel volgend jaar zomer nog een weekje op vakantie kunnen. Het inkomensverzekeringspotje is gehalveerd en de rest van de potjes roomde ik af om het bedrag bij elkaar te sprokkelen.
 
Ik heb voor nu het bedrag dat wij zelf moet in leggen in het potje droomhuis gezet, zodat wij dit straks in één keer kunnen overmaken naar de hypotheekverstrekker. Je kunt de actie die ik heb ondernomen goed zien in onderstaande grafieken. Tijdens de laatste Doelen en Duurzaam van de maand augustus zag onze spaargrafiek er nog zo uit; 

Spaarsaldo Augustus 2022

Ik roomde bijna alle spaarpotjes af en halveerde er één. Dat geeft dan onderstaande grafiek als resultaat. Binnenkort zal dus de hele spaarpot droomhuis (groen) verdwijnen van onze spaarrekening en dat doet best een beetje pijn. Ook al krijgen wij er iets moois voor terug.

Spaarsaldo met inleg hypotheek

Daarnaast willen wij nog een buffer op bouwen op onze betaalrekening. We gaan straks te maken krijgen met dubbele lasten en ook onze energierekening zal in eerste instantie ver-tien-voudigen. Ik zal proberen dit in de Doelen en Duurzaam van de komende maanden mee te nemen.

Dit is dus tot nu toe het nieuwe financiële plaatje. Hoe het verder zal verlopen is afwachten hoe het verloopt met de verkoop van ons eigen huis en hoeveel alles straks gaat kosten om ons droomhuis te verwezenlijken. Ik hou jullie op de hoogte.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: