Spaarpotjes

by - april 14, 2019

Een week of twee geleden werd ik blij verrast in een Facebookgroep over geld dat ze er eindelijk waren; de spaarpotjes in de Rabo-app. Yes!! Ik ging gelijk aan de slag en binnen tien minuten was ons spaargeld verdeeld in zeven spaarpotjes. Met welke achterliggende gedachte vertel ik jullie in dit, helaas niet gesponsorde, artikel.


Ik ging er altijd van uit dat we een doorsnee, gemiddeld, saai gezin waren. Maar helaas voldoen wij niet aan dit profiel. Een gemiddeld gezin zou namelijk 40.000 euro aan spaargeld op de bank hebben staan. Niet als vermogen (auto, huis), nee echt op de spaarrekening. Hou ik jullie mooi even voor de gek met mijn blog over dat 'normaal' goed genoeg is. Wij zijn dus helemaal niet gemiddeld en wat spaargeld betreft ondermaats.

Toch knap in een tijd dat er heel veel mensen nauwelijks kunnen rondkomen, in de schuldsanering zitten en/of aankloppen bij de voedselbank. Je zou bijna zeggen dat er dan mensen zijn met héél véél geld op de bank om dat gemiddelde een beetje omhoog te krikken. Zo blijkt wel weer dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter word en dat vind ik geen goede ontwikkeling.

Lees ook: Sparen

Maar goed, dit was even een algemene zijstap, nu naar mijn spaarpotjes. Sorry, ik moet natuurlijk zeggen onze spaarpotjes. Al was Martijn niet eens op de hoogte van de hoeveelheid spaargeld, want die was halverwege ergens blijven hangen qua bedrag. Misschien had hij het al uit gegeven, dat kan natuurlijk ook.

1. Crisisbuffer
Het eerste spaarpotje is onze crisisbuffer van 1000 euro. Dit is een spaarpotje die we gebruiken als we een maandje niet uitkomen, een onverwachte rekening krijgen of iets dergelijks. Mochten we een bedrag uit dit spaarpotje halen, dan moet deze als eerste weer worden aangevuld tot 1000 euro.  Ik gebruikte hier ook heel ironisch, het icoontje van de wasmachine bij. Het is maar waar je blij van kan worden ;)


2. Inkomensverzekering
Ik zette in dit spaarpotje, of beter gezegd spaarpot, bijna de helft van ons spaargeld. Eigenlijk kun je het zien als een inkomensverzekering. Hieruit zouden we bij baanverlies een jaar lang onze bruto hypotheeklasten kunnen betalen. Deze spaarpot gaat dan ook echt 'op slot' en moet in tact blijven. Desnoods en hopelijk tot we met pensioen gaan. Eigenlijk had ik deze spaarpot nooit zo van te voren bedacht. We hadden namelijk gewoon een spaarrekening en waar we alles van deden. Maar nu de gelegenheid er is om het te benoemen vind ik dit een ontzettend slimme zet van mezelf.

3. Toekomst Jongens
We maakte een spaarpot voor de jongens. Ik roomde hun persoonlijke spaarrekeningen af naar een bedrag waar ze ooit zelf een leuke brommer van kunnen kopen of kunnen verbrassen in het casino. Maar de rest gaat in deze spaarpot om eventueel bij te dragen aan een studie, rijbewijs of huis. En we gaan hier dus een deel van ons maandelijkse spaarbedrag in sparen.

4. Extra Aflossing
Een spaarpotje voor een aflossing voor onze hypotheek, deze had ik in gedachte al gereserveerd zoals jullie konden lezen de maandelijkse categorie Doelen en Duurzaam. Maar nu ik het kan benoemen vind ik het wel zo fijn.

Dat waren de serieuzere zaken. Met de rest van ons spaargeld kon ik leuke spaarpotjes maken en dat deed ik als volgt;

5. Vakantie
Ik zette een ruim bedrag vast voor de vakantie. Dit jaar hebben we voor het eerst niet geboekt en twijfelen we ontzettend aan wat we willen. Gaan we voor het eerst vliegen met de jongens, pakken we een camping in Frankrijk of blijven we gewoon in Nederland of België? Dus ik heb een bedrag in een spaarpot gestopt dat eventueel genoeg is voor een vliegvakantie. Jullie begrijpen wel dat ik er nu alles aan doe om manlief te overtuigen van een goedkopere vakantie, zodat die spaarpot lekker gevuld blijft. ;)


6. Klussen
Een spaarpotje voor de klussen in huis. We hebben nog steeds de keuken- en woonkamerplannen, dus hier staat nu een bedrag in wat we daarvoor kunnen gebruiken. Hier wil ik overigens ook maandelijks nog een bedrag bij gaan storten voor in toekomst. Zoals bijvoorbeeld het schilderen van het huis of andere dingen die vervangen moeten worden.

7. Zakelijke Rekening
En dan heb ik nog iets gedaan, waar dit natuurlijk helemaal niet voor bedoeld is, maar ik het wel een geniaal plan vind. Ik heb geen zakelijke rekening voor mijn ' hobbymatige onderneming'. Je betaald al gauw een flink bedrag per maand voor een zakelijk rekening en dat haal ik er niet uit. Nu heb ik dus een spaarpotje gemaakt waar ik mijn verdiende geld met Taxx Lifesyle en Taxx Life Blog in stort. Uit dit spaarpotje kan ik dan weer de B.T.W., benodigde materialen of internetkosten voor mijn onderneming betalen. Mijn mini-zakelijke rekening zeg maar.

Vrij Spaargeld
En dan bleef er nog een heel klein bedrag over, wat nu nog even zweeft. Daar zal voorlopig ook ons maandelijkse spaarbedrag bijkomen minus het bedrag voor de jongens en het klussen. Dat wordt waarschijnlijk een spaarpot voor een auto. Want die zou ook niet eeuwig blijven rijden. ;)

Jullie begrijpen wel dat ik zo trots ben als een aap met zeven *piep* op dit overzicht, alles wat ik jarenlang meedroeg in mijn hoofd staat nu gewoon op beeld. Weer een stukje extra rust in mijn brein dat altijd 24/7 aan staat. Maken jullie gebruik van verschillende spaarpotjes bij jouw bank? En mis je misschien een belangrijk doel in mijn overzicht? Laat het me weten.

You May Also Like

6 Comments

 1. Wow, misschien heb je wel geen 40.000 Euro spaargeld maar toch een heleboel als ik het zo inschat. Een jaar lang hypotheek uitzingen van je eigen spaargeld is superknap!
  Wij zitten ook lang niet aan die 40.000 Euro, en ook niet aan dat jaar van de bruto hypotheek denk ik. haha. Wij hebben wel ook een flink aantal potjes inmiddels en dat vind ik heel fijn.
  Ik heb bijv. nog de zorgverzekering. Onze eigen risico's zitten worden daarin gespaard, en we sparen er elke maand een beetje bij voor tandarts/andere zorgkosten. Dit is voordeliger dan het allemaal bijverzekeren.
  Verder heb ik nog een potje 'brillen, beugels, fietsen' waar we elke maand 50 Euro op inleggen om in de toekomst die extra kosten op te kunnen vangen.
  Verder lijkt het er wel een beetje op denk ik. (wij sparen niet voor vakantie trouwens, dat betalen we van het vakantiegeld)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar jullie hebben wel net een stel zonnepanelen op het dak gelegd, dar moet je ook rekening mee houden. Maar idd die zorgverzekering, dat is een hele goede!! Helemaal na mijn brilavontuur van begin dit jaar. Daar ga ik zeker nog een mouw aan passen en dat potje gaat er zeker komen.

   Verwijderen
 2. Zitten er ook kosten verbonden aan die spaarpotjes ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Karin, nee helemaal geen kosten. Je hebt een spaarrekening en daar in kun je meerdere spaarpotjes maken. Je kunt ze ook heel makkelijk aanmaken, verwijderen en aanpassen.

   Verwijderen
 3. Karin van Dieren20 april 2019 om 11:18

  Hoooi, Fijn dat je blij werd van mijn tip over de spaarpotjes!;) Ik was er net als jij ook ontzettend enthousiast van. Het werkt ook zo veel fijner om het allemaal gevisualiseerd te zien in doelen he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja!! Zeker weten, het geeft ook veel meer rust op de een of andere manier. Super bedankt nog voor de tip!

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: