Februari: minimaliseermaand!

by - maart 12, 2017

In de maand februari deed ik mee met de minimaliseermaand van Moeders Minimalisme, ik volg haar al een hele tijd en ik heb haar boek gelezen. Ook ben ik een groot fan van haar rubriek: minimalistische moeder van de maand, ik hou er van.

Maar goed, de challenge dus; per dag krijg je een minimalistische opdracht die je moet uitvoeren met als doel dat je na een maand best wel wat geminimaliseerd hebt. Ik begon een paar dagen later in verband met onze huwelijksreis en ik heb ook niet alles afgewerkt op de juiste volgorde, maar uiteindelijk is het me toch gelukt om alle opdrachten uit te voeren.


Ik neem jullie mee in mijn minimaliseermaand; met als kanttekening dat ik afgelopen zomer al flink de bezem had gehaald door wat belangrijke ruimtes in huis, maar het kan altijd beter, dus we gaan de uitdaging aan.


Dag 1: Haal je portemonnee/of je tas leeg en haal de overbodige spulletjes eruit.
Ik ruimde mijn portemonnee op, ik schrok van het aantal bonnen die ik eigenlijk al lang niet meer nodig heb. Verder konden er twee pasjes uit, één terug naar de rechtmatige eigenaar en één naar de auto.


Dag 2: Schift je vazen en bloempotten.
Het was even een klus, maar ik wist ze overal vandaan te trekken met wat hulp van Martijn. Er ging heel wat de vuilnisbak in, er ging wat naar de glasbak en naar de gratis weggeef-hoek.


Dag 3: Besteed vandaag minstens half uur aan het schiften en ordenen van digitale foto's.
Nou mensen daar kan ik wel zes weken aan besteden, dus uiteindelijk heb ik hier een uurtje aan gezeten in het kader van deze challenge.

Dag 4: Bewaar alleen de (tupperware) bakjes die je het afgelopen jaar nog hebt gebruikt.
We hebben een lade waar we al het tupperwareachtige spul in bewaren. Die zocht ik nog een keer uit en er kon zeker nog wel wat weg!


Dag 5: Meld je af voor minimaal drie nieuwsbrieven en maak je inbox leeg.
Toevallig heb ik een tijd geleden al een ronde gedaan voor het afmelden van nieuwsbrieven. Toch beslis ik om er nog 3 te doen, eentje gaat me wel aan het hart, maar ik merk toch dat ik deze al vaak niet meer lees. Mijn inbox legen dat gaat hem helaas niet worden, ik ga dit zeker nog een keer doen.


Dag 6: Haal minstens drie dingen uit de badkamer die je toch nooit gebruikt.
Toevallig heb ik hier onlangs ook al een flinke minimaliseer ronde gehouden en werd mij goed duidelijk wat ik allemaal had staan. Toch vond ik nog wat dingetjes die weg konden, gelukkig kon ik daar andere mensen ook nog mee blij maken.


Dag 7: Schoon je telefoon op. Verwijder foto's, apps, berichten enz.
Ik verwijder veel foto's van mijn telefoon en 3 app's die ik echt niet meer gebruik, waar ik ooit van dacht; oh dat is handig! Niet dus. Ook maak ik mijn hele dropbox leeg, ik maak hier heel veel gebruik van om de foto's van mijn telefoon op mijn laptop te krijgen, maar vaak blijft er veel hangen. Nu dus uitgesorteerd en verdeeld onder de juiste mappen.

Dag 8: Doe de vitamines en medicijnen weg die over de datum zijn.
Ik was er van overtuigd dat wij geen medicijnen over de datum hadden, ik kwam er wel achter dat we heel veel aangebroken strips met paracetamol hadden liggen. Geen actie van mij als perfectionist ;) Wat later in de challenge kwam ik een oude toilettas tegen van Martijn waar dus wel degelijk medicijnen zaten die over de datum waren.


Dag 9: Haal vandaag minstens vijf dingen uit je keuken
Dat lukte me nog aardig! Kapotte dingen, dingen die we nooit gebruiken en dingen die te veel ruimte innemen.


Dag 10: Bekijk je facebook/twittervrienden eens, ontvolg minstens 10 vrienden of groepen
Ik meldde me af voor vier facebookgroepen, verwijderde vijf vrienden op facebook en vier twitteraccounts.

Dag 11: Zoek vandaag 10 dingen uit je huis (kijk in laden en kasten) die weg kunnen.
Nou daar hebben we echt een flinke slag in te maken, er moet nog een hoop weg, maar vandaag sorteerde ik dit om weg te doen. Er ging het een en ander weg via de verkoop, de container, de weggeef-hoek en in de dozen voor rommelmarkt op 10 juni.Dag 12: Bekijk je pennenbak eens. Doe minstens 10 pennen/potloden/elastiekjes o.i.d. weg.
Oke, dit vond ik echt een lastige. Het stond al hele lang op mijn lijstje, maar nu ga ik er toch echt aan geloven. We hebben drie bakken met pennen en zooi in huis. Dus die pakte ik met lood in mijn schoenen aan. Uiteindelijk heeft het me drie kwartier gekocht, beleven er maar twee over en kon er een hoop weg! Gewoon doen dus en niet zeuren! ;)


Dag 13: Zoek vandaag minstens 5 boeken en/of tijdschriften op die je kunt doorgeven of verkopen.
Dit was een appeltje eitje, alleen in de woonkamer vond ik al genoeg wat weg kon! Onderstaand ging allemaal in de papiercontainer.


Dag 14: Maak je desktop leeg.
Nou dat was niet zo heel moeilijk, mijn programma's zette ik in mijn dock en de drie belangrijkste documenten, die ik wekelijks tot dagelijks gebruik, zette ik in een mapje en de rest kon wel weg.


Dag 15: Schift alle bewaarde kaarten en brieven die je ooit hebt gekregen.
Dit was redelijk makkelijk; alle kaarten van de jongens gaan in hun plakboeken. Zelf heb ik een schoenendoos met geboorte-, verhuis-, trouw- en rouwkaarten.  Deze laatste zocht ik uit en daar kon nog wel wat van weg, zoals dubbele uitnodigingen die ik ooit had laten maken, verhuiskaarten waarvan de mensen alweer verhuisd zijn en nog wat zelfgemaakte kerstkaarten die ik eerst wel bewaarde, maar nu toch wel weg konden. En dan hadden we nog alle kaarten en gelukswensen van de bruiloft. Die moet ik nodig in een plakboek gaan plakken.


Dag 16: Zoek vandaag twee kledingstukken uit je kast die weg kunnen.
Hier heb ik nog een hele lange weg te gaan, ik heb kleding dat ik jaren niet gedragen heb en als ik nu achter de laptop zit denk ik, gooi het toch gewoon weg. Maar als ik er boven mee in mijn handen sta, dan wordt het een stuk lastiger. Dus......ik zocht nog even twee brede planken uit met stapels kleding en eindelijk kon ik tocht wat weg doen, bijvoorbeeld shirtjes die ik al vijf jaar niet gedragen heb maar waarvan ik denk, misschien kan ik ze nog eens bij het sporten aan, wat dan vervolgens toch niet gebeurd ;) Weer een overwinning om deze  shirtjes, twee vesten en een NIEUWE broek weg te doen.


Dag 17: Bekijk je sieraden en sjaaltjes en doe er minstens twee weg.
Ook hier had ik al een flinke opschoon-actie in gehouden, maar ik kom nog wat tegen wat zeker weg kan.


Dag 18: Doe de schoenen weg die je het afgelopen jaar niet hebt gedragen.
Yep, deze gaan echt weg! ;)


Dag 19: Bedenk minstens twee manieren waardoor jij minder afval kun creëren in de badkamer.
Dit vind ik een lastige, zoveel afval hebben we niet in de badkamer en we proberen het altijd goed te scheiden. Het enige wat ik kan bedenken nu is om wasbare wattenschijfjes te gebruiken i.p.v. iedere dag eentje weg te gooien. Dus helemaal prima zo.

Dag 20: Zoek vandaag nog eens 10 dingen uit huis(kijk in laden en kasten) die weg kunnen.
Hier is de jongste echt de beste in, we ruimde zijn kast op en deden heel veel weg. Alle eer aan hem!


Dag 21: Schift je kaarsen en kaarsenhouders
Nou dat was even schrikken, ik heb er een stuk meer in huis dan dat ik had ingeschat. Uiteindelijk hielp de jongste mij bij deze klus en ging er toch nog wat weg. Zie kleine vierkantje.


Dag 22: Hoeveel accessoires heb je in huis? Doneer er minstens twee aan bijvoorbeeld de kringloopwinkel
Heel veel!! Deze twee items gaf ik gratis weg op de Facebook-weggeefhoek en ik denk dat er nog aardig wat gaat volgen, maar eerst de rommelmarkt op 10 juni.


Dag 23: Bekijk je voorraadkast welke voedingswaren/kruiden zijn over de datum of ga je niet meer eten?
Twee keer over de datum en drie keer gaan we nooit meer gebruiken ;)


Dag 24: Ga alle plekken langs waar papier ligt. De postlade, kindertekeningen, kaarten, administratie, oude tijdschriften en krant enz.. Probeer een oud-papierdoos zo vol mogelijk te krijgen.
Een rondje op zolder en ik had gelijk al een doos vol, ook beneden ging er aardig wat weg. De jongste zocht al zijn schoolwerkjes uit en ook daar ging heel wat weg. Nu de oudste nog en ik moet op zolder nog een keer alle "belangrijke" papieren uit zoeken.


Dag 25: Haal minstens drie dingen uit je nachtkastje die je niet nodig hebt, weg kunnen of die er iet thuis horen.
Idem dito al een flinke opschoonactie gehouden toe we het nieuwe bed maakten, maar toch nog wat gevonden. Het tasje en het doosje waren de vorige keer een twijfel en die reservepil heb ik niet meer nodig.


Dag 26: Haal nog eens minstens één kledingstukken/schoenen uit je kledingkast of uit die van je man en/of kinderen.
Bij de jongens deed ik nog even een klein rondje, echte doorpas-sessie's hebben we niet gedaan, dat komt wel weer voor de zomer, als we de zomerkleding van vorig jaar uit zoeken.


Dag 27: Ga naar je  garage of bijkeuken en zoek minstens vijf items uit die je niet meer nodig hebt en weg kunnen.
Alle eer aan Martijn, hij nam de schuur flink onderhanden en gooide flink wat "zooi"weg!


Dag 28: Vraag je kinderen (of je partner) om vandaag ieder drie dingen te zoeken die ze kunnen doneren en of weggooien.
Na dat de jongste al een flinke slag gemaakt op zijn kamer, spoor ik hem toch nog aan om het te doen, al is het maar om de oudste ook aan het minimaliseren te krijgen. Die heeft er nog al wat moeite mee. Het is niet veel, maar gelukkig gaat er toch weer wat uit.Hoe ik deze challenge heb ervaren?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms best een hele opgave vond om sommige van deze opdrachten uit te voeren. Ik zag er gewoon tegen op, wat inhoudt dat er nog totaal geen overzicht is. Het is net of we op sommige plekken echt een beerput hebben open getrokken, dus nog een lange weg te gaan. Maar oh wat wordt ik blij als ik nu op zolder kom, het is al een stuk overzichtelijker. En dat geeft rust en de motivatie om zeker door te gaan.

Ik ben benieuwd hoe het bij jullie thuis is? Overal order en netheid of zijn er ook lades en kasten waar je liever niet in kijkt omdat je niet weet waar je moet beginnen?

You May Also Like

4 Comments

  1. Wat heb je dit ontzettend leuk gedaan Miranda! Leuk om te lezen hoe mensen de minimaliseermaand ervaren. Ga zo door, je komt er vanzelf! x Dieuwke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zelf heb ik binnenshuis nauwelijks dingen. Met name gereedschap, oude zooi etc gooi ik weinig weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een geweldige challenge en wat heb je die super gedaan! Goed werk!

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: