Dankbaarheid, verdriet en genieten !?

by - mei 21, 2017

Eeuwig dankbaar ben ik dat wij 2 prachtige gezonde zonen hebben mogen krijgen, je hoort en leest zulke verdrietige dingen dat ik me echt gezegend mag voelen met mijn prachtige jongens en zo denk ik er ook echt over. Maar waarom blijft er dan zo een onbestemd gevoel, een gevoel van wat ons zou kunnen overkomen? En gevoel van doe ik het allemaal wel goed?

Er gebeuren zoveel verdrietige dingen in het leven waar niemand iets aan kan doen. Sommige mensen krijgen gewoon zo een bak verdriet en ellende in hun leven te verwerken, dat ik niets anders kan dan mijn medeleven en diep respect tonen aan deze mensen. En ik zal eerlijk zijn, er zijn de afgelopen tijd heel wat tranen over mijn wangen gerold om het verdriet van een ander.

Het besef van dankbaarheid is dan ook groot en er wordt vaak gezegd; 'geniet van wat je hebt!' Maar hoe doe je dat…...genieten? Als er toch het besef is dat deze dingen ook ons kan overkomen. Een gevoel van angst van wat de mensen elkaar aandoen, een gevoel van angst om ziek te worden of te zijn, het gevoel van angst dat mijn kinderen iets vreselijks kan over komen.

Hoe kan ik dit een plekje geven en ervoor zorgen dat mijn jongens zich ontwikkelen tot vriendelijke, verantwoordelijke en positieve personen zodat ze op hun manier een fijn plekje in de maatschappij kunnen vinden. Zonder dat ze mijn angsten en frustraties voelen dat het mis zou kunnen gaan of dat er iets vreselijks zou kunnen gebeuren.

Gelukkig ben ik niet het type moeder die verwacht dat mijn kinderen V.W.O. gaan doen met aansluitend een universitaire opleiding, ik ben al blij als ze op een fijne manier hun schooltijd kunnen doorlopen. Ze moeten al zoveel; cito-toetsen beginnen al in de kleuterklas en achter ieder rapport zitten 5 grafieken toegevoegd of ze wel in het gemiddelde meelopen, ik vind het echt jammer dat daar de focus op ligt.

Wel wil ik ze meegeven dat niet alles zomaar komt aanwaaien, voor sommige dingen moet je gewoon je best doen, hard werken of even door de zure appel heen bijten. En daar ligt dus het punt. Aan de ene kant wil je je kinderen een onbezorgde jeugd geven, maar aan de andere kant wil je ze meegeven dat het niet altijd makkelijk zal zijn en je soms verdomd hard je best moet doen om je hoofd boven water te houden.

Begrijp me niet verkeerd, ik geloof in het feit dat als je positiviteit uitstraalt dat het dan ook naar je toekomt. Mensen kunnen al gauw zeuren over kleine dingen of passief in het leven staan waarbij ze denken dat alles altijd aan een ander ligt. Maar zo is het niet, geluk zit in jezelf en je moet blij zijn met wat je hebt, een stabiele basis leggen waar uit je kan gaan bouwen.


Maar dat valt me soms zwaar en helemaal naar de jongens. Ik vind het lastig om mijn kinderen op een juiste manier mee te geven wat ik ze wil meegeven. Ik merk aan mezelf dat ik snel geïrriteerd ben als ze mij niet begrijpen of juist averechts doen dan wat ik van ze vraag. En dan is het niet eens de boosheid naar hun persoonlijk, maar meer de frustratie dat ik niet tot ze kan door dringen terwijl ik het allerbeste met ze voor heb.

Ik ben zo ontzettend benieuwd hoe andere moeders en natuurlijk vaders dit doen, ik kan gewoon niet goed omgaan met die frustratie en reageer dat dan toch op de jongens af. En dan heb ik achteraf spijt omdat ik weet dat ze er niet altijd iets aan kunnen doen. Dan vind ik mezelf weer een slechte moeder en zo blijven we soms in een negatieve spiraal.

Er is één ding wat we dan wel weer goed kunnen en dat is sorry zeggen en daarna lekker knuffelen en daar genieten we dan weer met volle teugen van! Mochten jullie tips hebben dan hoor ik het graag!

You May Also Like

2 Comments

  1. Lieve Miranda, de liefde voor jouw gezin spat van je teksten en foto's af. Daarnaast vind ik je een ontzettend oprecht, lieve persoonlijkheid. Je kan ontzettend trots op jezelf zijn en dat zijn jouw mannen vast ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lieve Veerle, bedankt voor je lieve reactie. En excuses voor mijn grammatica en gebruik van de Nederlandse taal ;)

      Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: