Goede Doelen!

by - juni 17, 2018

Goede doelen; ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. Ik ben er van overtuigd dat een ieder verantwoordelijk is om minderbedeelden of slachtoffers een handje te helpen als dat binnen jouw macht ligt. Maar op de één of andere manier staat dat op mijn voorhoofd geschreven en weten ze me altijd te vinden. Ik neem zelfs de boekjes aan van de Jehovah's Getuigen, tot grote ergernis van manlief.


Tweeverdieners

Laat ik beginnen bij het begin. Ooit leefden Manlief en ik van twee fulltime salarissen. Alles kon; mooie vakanties naar verre oorden, ieder weekend stappen en een hapje eten in de stad. We spaarden nauwelijks, behalve onze jaarlijkse belastingteruggave die altijd hoog was omdat we destijds onze hypotheek nog bruto betaalden.


Als ik toen wist wat ik nu wist had ik het heel anders gedaan, niet dat ik deze tijd had willen missen. Maar toch denk ik dat we aardig wat weg hadden kunnen zetten. Toen ik zwanger was van onze oudste zoon, kozen we er voor dat ik minder zou gaan werken. Dat betekenden minder inkomsten, dus gingen we aan de slag. Hoe konden we ooit leven van minder inkomen terwijl we nu al niks overhielden inclusief een kind? Loterijen en tijdschriftabonnementen werden opgezegd en ook de goede doelen moesten het ontgelden.

Buffer Opbouwen

Dat we achteraf gezien geen droog brood hoefden te eten, was een mooie meevaller en misschien ook wel logisch. Zelfs na bijna boventallig verklaard te zijn op mijn werk, kwamen we er achter dat er ruimte was om een vast bedrag per maand te sparen om een goede buffer op te bouwen. We hebben zelfs al een paar keer een mooi bedrag afgelost op het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek. Zoals mijn vader zegt; het komt altijd goed.

Maar goed zo kwam er in de loop der jaren de klad er in wat betreft de goede doelen. Aangezien ik uitstraal dat ik overal ja op zeg omdat ik altijd uit ga van het goede in de mens. Er ontstond een wild groei van goede doelen op mijn privérekening. Één keer in de zoveel tijd haalde ik de bezem er door heen, maar helaas wisten ze me toch altijd weer te vinden.


Goede Doelen Opzeggen

De eerste maanden van dit jaar kwamen we financieel niet lekker uit (lees het nulpunt kwam inzicht) en dan ga je toch zoeken naar oorzaken. Helaas moeten de goede doelen het dan vaak als eerste ontgelden. Al weken stond het boven aan mijn to-do-lijst; 'Goede doelen opzeggen!'

Toen ik eenmaal de tijd had gevonden om me er echt in te verdiepen, bleek dat er maar drie goede doelen automatisch werden afgeschreven met een totaalbedrag van 28 euro per maand. Los van al het muntgeld dat nog bij de deur in een collectebus wordt gegooid natuurlijk. Ik begon te twijfelen en bekroop me toch dat schuldgevoel. Ligt het echt aan de 28 euro? Is dat nou echt zo erg?

Dus voorlopig laat ik het maar even zo en ben ik toch benieuwd hoeveel jullie besteden aan goede doelen? Een bepaald percentage van jouw inkomen of een bepaald bedrag per maand of per jaar? Ik ben heel benieuwd hoe anderen hier in staan. Laat het me weten hieronder in de comments.

You May Also Like

6 Comments

 1. Wij steunen meerdere goede doelen per maand. Ik wil geen bedragen noemen omdat ik het best een privé onderwerp vind eigenlijk. Haha.
  Ik vind het mooi om wat van onze NLse rijkdom te delen met andere mensen in de wereld. Als je het kunt missen, lijkt het me mooi om te blijven doen. Ik kies wel bewust. Want je kunt bezig blijven. Ik geef niet zo snel aan milieu-doelen, maar vooral voor mensenlevens.
  Als je erdoor zelf in de problemen zou komen, dan zou ik het stoppen inderdaad. Al hoop ik dat de 28 Euro per maand niet een financiele strop is voor jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die 28 is inderdaad geen financiële strop, dus ik laat het zo. Ik ben het met je eens dat als het binnen je macht ligt je 'rijkdom' te delen dat je dat zeker moet doen. Ik denk alleen dat 'rijkdom' voor een ieder een andere betekenis heeft. De één vind het belangrijk om te delen, de ander heef liever een nog duurdere auto of een klerenkast vol met dure merkkleding. Super bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Wij proberen om ongeveer 10% te geven van ons netto inkomen. Meestal zitten we rond de 8-9%. (Rekenen we uit als we de belastingaangifte doen.)
  Onze 4 kinderen krijgen hun zakgeld ook in delen: voor jezelf, om te sparen en goede-doelen-geld. Dat is ook 10%. De oudsten (16 en 17) krijgen het niet meer gesplitst. We hopen dat ze nu zelf (goede ;-) keuzes kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo wat goed zeg. Helemaal dat jullie 10% kunnen delen met anderen. En dat zakgeld-systeem vind ik helemaal geweldig. Nog nooit aan gedacht, wat een goed tip! Bedankt!

   Verwijderen
 3. Geef alleen aan goede doelen waar ik iets mee heb en die aan de deur komen zoals kwf, nierstichting, astmafonds. Ook kinderpostzegels koop ik altijd. Eigenlijk wel allemaal doelen in Nederland. Je kunt anders wel bezig blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja kinderpostzegels koop ik ook altijd wel. Verder goed bezig hoor, er zijn zoveel doelen tegenwoordig.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: