Bitcoin; waar zijn we mee bezig!?

by - juni 30, 2019

Vandaag doe ik een bekentenis waar jullie waarschijnlijk stijl van achterover slaan. Ik, de financiële nerd, het Zeeuws meisje van de eenentwintigste eeuw, de vrek, stapte in de duistere wereld die Crypto heet. De nieuwsgierigheid won het van ons verstand. In januari kochten we voor 100 euro aan Bitcoin en daar bleef het niet bij.


Twee jaar geleden tijdens de Bitcoincrash schreeuwde ik het van de daken; 'Hoe dom kun je zijn? Wat denken die mensen nou met hun nepgeld, het is een grote bubbel!' Ik schreef er toen zelfs een stukje over in mijn weekoverzicht. Maar heel eerlijk fascineerde dit fenomeen me ook. Na het kijken van deze documentaire, het winnen van het boek 'Cryptogeld' en de bescheidenheid van mijn held Percy Tienhoven gingen we overstag.

Bitcoin kopen

Wat als we voor 50 euro Bitcoin kopen en er gewoon 10 jaar niet naar omkijken? In het allerergste geval zijn we dan over 10 jaar die 50 euro kwijt. Wat kan er gebeuren? Maar we gingen niet over één nacht ijs. Pas een half jaar nadat we op het idee kwamen, kochten we afgelopen februari 100 euro aan Bitcoin. Welgeteld 0,03 BTC.

De eerste week keek ik af en toe naar onze portefeuille, maar er gebeurde weinig. Totaal niet spannend en het verdween een beetje naar de achtergrond. Tot ik Percy Tienhoven in april een klein feestje zag vieren in zijn stories. Ik logde in op onze portefeuille en onze 100 euro was gestegen naar 150 euro. Grappig dacht ik, maar ik werd er niet warm of koud van.


Het lijkt een beetje op speelgoedgeld en dat is waarschijnlijk voor velen de grootste valkuil. Maar na een paar dagen kwam toch wel het besef dat we dit rendement op de bank nooit gaan krijgen. Jullie raden het al; we kochten in april voor 400 euro aan Bitcoin bij. In totaal legden we dus 500 euro in onze portefeuille en in mei had deze een waarde van 800 euro.

Daar kwamen de stemmetjes. 'Wat als we er vast 250 euro af halen dan is dat vast veilig. Dan kan de rest door groeien'. 'Als je het er nu af haalt krijg je spijt. Want als het groeit, dan groeit die 250 euro niet mee'. Dus we besloten dat als onze portefeuille ooit op 1000 euro zou komen, wat toch nooit gaat gebeuren, de ingelegde 500 euro er af zouden halen. Alsof er nooit iets is gebeurd. Het resterende geld (de winst) laten we staan, maar dan we hebben onze inleg veilig terug.


Rendement

Afgelopen week viel de nieuwe Donald Duck op de mat en werden we getriggerd om in te loggen in onze portefeuille. Holy shit, nu wordt het toch wel spannend! Hoe noemen ze dat? Een rendement van meer dan 100%? Daar kwamen de stemmetjes weer; '500 euro er af en veilig stellen of lekker laten staan?' Voorlopig kiezen we voor het laatste, want we hebben het geld op dit moment niet nodig.

Natuurlijk hebben manlief en ik het even tien seconden uitgesproken; 'wat als we nou in februari 10.000 euro hadden in gelegd?' Maar die gedachten hebben we snel weer gewist, het voelt nog steeds als roulette. En de FOMO (fear of missing out) blijft altijd, welk bedrag je ook inlegt. Ook de vraag om nog meer te kopen kwam boven, maar dan ga je nu kopen op bij een hele hoge waarde.


Waarom dit verhaal?

Waarschijnlijk vragen jullie zich af waarom ik dit verhaal deel? Normaal geef ik juist tips om te sparen en zuinig te leven. Precies daarom dus; als je een goede buffer hebt mag je best een klein risico nemen. Maar laat je dus niet gek maken om hoge risico's te nemen. Want als het mis gaat kun je het nooit meer terug draaien. Net als het verhaal in de Donald Duck, laat dat een wijze les zijn voor ons allemaal!

Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie reacties over dit onderwerp? Misschien hebben jullie zelf wel Bitcoin of heb je er heel veel mee verdient of juist verloren? Laat het me weten in the comments of op de socials. Ben je nieuwsgierig geworden naar de Bitcoin, neem dan hier eens een kijkje. Bij vragen kun je ook altijd contact met me opnemen.

Dus nogmaals een hele dikke disclaimer; KOOP GEEN BITCOIN! Als het fout gaat is al je geld weg en heb je al die jaren voor niks hard gewerkt en gespaard. Ik claim dan ook een buffer van minimaal een half jaar vaste lasten.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: