Zeven Spaartips!

by - juni 16, 2019

Spaargeld; er wordt tegenwoordig nogal negatief over gedaan, want het zou toch niets meer opleveren. In mijn beleving is er nog nooit iemand slechter geworden van een goede buffer op zijn spaarrekening. En als je dan risicovolle dingen wilt gaan doen met je geld, dan is die buffer juist belangrijk. Vandaag geef ik je zeven spaartips die ik zelf toe pas en waarvan ik hoop dat het jou ook een stapje dichterbij het spaarvirus brengt.

Zeven Spaartips

1. Inzicht

Het belangrijkste is om inzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. Hoeveel komt er binnen en hoeveel gaat er uit. Als je dat op een rijtje hebt kun je kijken naar de mogelijkheden. Al eerder schreef ik een artikel met tips hoe je inzicht kan krijgen in je financiën.

2. Besparen

Nu je bij punt één inzicht hebt gekregen in hoeveel geld er binnen komt en er uit gaat, kun je misschien kijken of je ergens op kunt besparen. Denk aan dubbele verzekeringen, onnodige uitgaven of misschien schrik je wel van hoeveel je onbewust iedere week uitgeeft bij bijvoorbeeld winkels als de Action of het Kruidvat. Het mooiste zou zijn om deze besparingen direct te reserveren naar de spaarrekening, maar als je echt helemaal blanco begint zijn deze besparingen al een hele goede stap om geld over te houden.


3. Budgetteren

Als je stap één en twee hebt uitgevoerd kun je nog een stapje verder gaan, namelijk budgetteren. Probeer van te voren te bepalen hoeveel geld je waaraan wilt uitgeven. In dit artikel vind je bij punt vier een voorbeeld hoe je kunt budgetteren.

4. Automatisch sparen

Dé gouden tip en dit doen wij al jaren. Boek gelijk na binnenkomst van jouw salaris automatisch een vast bedrag naar de spaarrekening. Als je dit nog nooit hebt gedaan en bang bent om niet uit te komen aan het eind van de maand, begin dan met een klein bedrag. Kijk het even aan hoe je dan maandelijks uitkomt. Je zult echt zien dat je na een tijdje het bedrag niet eens meer mist en het bedrag misschien wat hoger kan zetten.

Zeven Spaartips

5. Spaarpotjes

Als je het spaarvirus te pakken heeft, kun je spaarpotjes aan maken op jouw spaarrekening. Zo maak je jouw spaargeld inzichtelijk en kun je sparen voor verschillende doelen. Maar hou het leuk en maak het niet te streng voor jezelf. Je kunt altijd weer schuiven met je geld naar andere spaarpotjes of spaarpotjes weer opheffen.

6. Ongemerkt sparen

Probeer alle meevallers die je hebt, zoals belastingteruggave of vakantiegeld naar jouw spaarrekening te boeken. Als je het vakantiegeld dan nodig hebt om de vakantie betalen, kun je altijd het benodigde bedrag weer terugboeken. Als je eenmaal besmet bent met het spaarvirus zul je zien dat je dan toch probeert om alleen het hoognodige terug te boeken.

Daarnaast kun je bijvoorbeeld koopzegels sparen bij de supermarkt, daar is het rendement nog altijd hoger dan bij de bank. Je kunt overbodige spullen verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats en kijk ook eens naar onlinespaarprogramma's zoals bijvoorbeeld Euroclix. Hier verdiende ik al een keer 325 euro mee en de volgende 325 euro is al weer in zicht. Ik schreef al eens een artikel over hosselen, hier lees je hoe je op verschillende manieren extra geld kunt verdienen en dus extra en ongemerkt kunt sparen.

7. Hou het leuk! 

De laatste spaartip die ik jullie wil meegeven is dat het leuk moet blijven. Stel bijvoorbeeld een doel voor jezelf en als je dat doel behaald hebt kun je jezelf belonen. Bij een bepaald bedrag mag je bijvoorbeeld uit eten. Wel zonde van je geld ;), maar hou het leuk en wees niet te streng. Je kunt ook een spaardoel stellen voor iets wat je graag wilt hebben, de beloning is dan dat je datgene kunt kopen. Al is het wel verstandig om altijd een goede buffer te hebben.

Ik begrijp heel goed dat niet iedereen in de positie is om te sparen. Maar het is echt de moeite waard om te starten met deze tips. En al begin je maar met een klein bedrag van bijvoorbeeld 20 euro per maand. Je zult zien dat als dat een paar keer lukt dat ook jij besmet zult raken met het spaarvirus. Succes en ik ben benieuwd naar jouw spaartips. Laat het me weten in de comments.

You May Also Like

1 Comments

  1. Ja grappig he. Ik vind het wel heel bijzonder dat jullie bij een besparing of hoger loon gelijk het spaarbedrag aanpassen. Ik laat dit vaak liggen, gemiste kans voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: