Doelen en Duurzaam Jaaroverzicht 2021

by - januari 09, 2022

We blikken nog één keer terug op het jaar 2021. In dit artikel maak ik de balans op van de afgelopen twaalf maanden en vergelijk ik sommige doelen met voorgaande jaren. Dus als jij net als ik van analyses en grafiekjes houdt, ben je aan het goede adres. 

Doelen en Duurzaam Jaaroverzicht 2021
Foto door Polina Kovaleva via Pexels

Persoonlijk

Fysieke Gezondheid; het was wederom een raar sportjaar. Ik sportte in de sportschool, buiten in de tuin en bij een vriendin. Ik wandelde dit jaar een record aantal kilometers, namelijk 287. Helaas liep ik maar 82 kilometer hard, in contrast met vorige jaren waarin ik gemiddeld rond de 250 liep. In januari 2021 startte ik met behandelingen bij een fysiotherapeut voor mijn rugklachten, die zich helaas niet meer alleen tot mijn rug beperkten. Na vele omwegen kwam ik pas in november bij een chiropractor terecht, die de pijn wat kon verlichten. De combinatie met sporten onder begeleiding van een coach de afgelopen twee maanden en in de nabije toekomst, hoop ik wat wat lichter door het leven te gaan qua pijn. Wat uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is. Qua voeding ging het met ups en downs en ja(!) dit ga ik in januari zeker weer oppakken.

Mentale Gezondheid; heel erg tevreden. Iedereen heeft uiteraard zijn ups en downs, maar dingen loslaten lukt mij steeds beter en zit goed in mijn vel (als zou het wel wat strakker mogen). Visualiseren, schrijven en manifesteren hebben hier ook zeker hun steentje aan bij gedragen. Misschien ga ik hier wat meer over vertellen op mijn blog.

Werk; er gebeurde heel veel het afgelopen jaar en eigenlijk is dat nog niet helemaal over. Er zijn echt momenten geweest dat ik dacht; dit is te veel, dit komt nooit meer goed. Maar uiteindelijk vind alles altijd zijn weg. Dankbaar voor de baan bij dit fijne bedrijf en de gezellige collega's.

Minimaliseren; we hebben een flinke slag gemaakt op dit gebied. Wat ook echt wel nodig was met alle veranderingen in huis. Ik besloot om nog één keer alle zooi mee te nemen naar een grote rommelmarkt en daarna hebben wij de boel flink gehalveerd. Ik zou graag nog een stapje verder willen en wat minimalistischer willen leven, maar daarvoor is nog heel veel werk nodig.


Taxx Lifestyle/Blog

Bestellingen; dit jaar had ik een stuk minder bestellingen in mijn webshops. In mijn creatieve webshop zijn de bestellingen gedaald. De bestellingen in mijn duurzame webshop zijn wel gestegen. Dat is niet heel vreemd, daar startte ik pas eind 2020 mee. Overall ben ik best tevreden hoe ik het online doe, maar het aandeel van mijn webshops hierin is klein. Nu vind ik dat helemaal niet erg, maar de vraag is wel; 'hoeveel moeite ga je er insteken om er misschien wel wat van te maken'. Dat is waar ik op dit moment tegen aan loop.

Unieke Bezoekersdit jaar bezochten 17.913 unieke bezoekers mijn blog, dat zijn er een stuk minder dan vorige jaar. Dit heeft te maken met het feit dat ik minder artikelen ben gaan schrijven in het tweede half jaar van 2021. Maar nog steeds 1500 unieke bezoekers gemiddeld per maand, dus helemaal tevreden.

Totale Omzet; mijn totale omzet van mijn online business is wel gestegen. Nu moet ik er wel bij zeggen dat begin dit jaar mij werd gevraagd om een bedrijfsfilm te maken voor een grote logistieke dienstverlener (niet degene waar ik voor werk) waarvan ik de factuur wegschreef op mijn blog. Dit geeft misschien een vertekend beeld, maar nog steeds hard voor gewerkt! Tevreden dus met mijn totale omzet van mijn hobbymatige bedrijfje dit jaar.

Omzet en Winst online onderneming door de jaren heen,

Financieel

Sparen; nu komen wij bij het leuke gedeelte :) Niet dat we heel veel hebben gespaard dit jaar, maar ik vind het leuk om dit onder de loop te nemen. Zoals jullie hebben kunnen zien is het sparen in een golvende lijn gegaan met gelukkig in december een hoger saldo dan in december 2020. Ik vergelijk deze twee maanden met elkaar omdat er in deze twee maanden een vol zorgpotje aanwezig is. Die was in januari bijna leeg door het betalen van onze jaarlijkse zorgpremie. 

Spaarsaldo grafiek 2021

Je ziet in de grafiek hierboven dat we in augustus spaargeld hebben uitgegeven aan bijvoorbeeld de vakantie en de tuin. Ook in maart was er een kleine daling omdat we toen ons beleggingspotje in crypto en aandelen staken. Om dit wat kracht bij te zetten heb ik een aparte grafiek gemaakt met hoe de afzonderlijke spaarpotjes zijn gestegen of gedaald afgelopen jaar. Het is dus een verdeling per spaarpotje met het saldo van januari en van december. In een apart artikel zal ik binnenkort vertellen over hoe en wat wij in 2022 aan de slag met de spaarpotjes.

Groei afzonderlijke spaarpotten 2021

Beleggingen: maart 2020 zijn we begonnen met beleggen. Het afgelopen jaar zijn we met schade en schande wijzer geworden. We zijn geen risicovolle types, dus proberen het veilig te houden. Het blijft gewoon een lastig ding en ook wij maken fouten. Ondanks dat heeft dit avontuur ons tot nu toe geen windeieren gelegd. Ons rendement op onze portefeuille staat nu op 83% en wij beseffen ons dat dat hoog is. Ik ga in januari ons beleggingspotje in onze portefeuille pompen en dan wil ik er eigenlijk een sabbatical van nemen. 

Redement 2021

Boodschappenbudget; We gaven in totaal € 6375,99 uit aan boodschappen in het jaar 2021. Dat is gemiddeld € 531,33 per maand en dat valt best mee. Ik had namelijk het gevoel dat ik iedere maand moest schrijven; 'wij zitten ruim boven budget'. Maar dat valt achteraf dus best wel mee. Wat ik hier aan kan doen weet ik niet; boodschappen worden nu eenmaal duurder en de jongens worden groter.

Boodschappen Budget 2021

Tweedehandsverkoop; in 2021 verdienden wij  € 425,05 met tweedehands verkopen. Dat is een mooie score dacht ik zo, vooral als je kijkt naar het vorige Corona-jaar in de grafiek hieronder. Volgend jaar zal dit een stuk minder worden, omdat ik niet meer zoveel spullen heb. Maar we blijven zeker door gaan.

Grafiek Tweedehandsverkopen

Euroclix; in 2021 verzamelden wij 12.709 clix en dat is heel veel vergeleken met andere jaren. We verdienden deze clix onder andere met online aankopen (zoals bij bijvoorbeeld bol.com of hema.nl), het invullen van enquêtes, mensen die via mij lid worden en door te klikken op emails. Ik heb dit jaar dan ook voor het eerst besloten om door te sparen naar 30.000 clix in plaats van uit te laten betalen bij 20.000 clix. Op dit moment staan wij op 23.283 euroclix en hopelijk lukt het om eind 2022 die 30.000 clix te behalen, waar een uitbetaling van € 487,50 tegen over staat. 

Energieverbruik

Helaas speelde we voor het tweede jaar op rij niet quitte wat betreft de zonnepanelen en ons stroomverbruik. Was dat vorig jaar nog omdat op de een of andere bijzondere wijze de stekker van de omvormer er een maand uit lag. Dit jaar was het gewoon echt een stuk meer stroomverbruik van onze kant en een mindere opbrengst van de panelen. 

Energieverbruik over 2021 Zonnepanelen

In de grafiek hier onder kun je zien dat eigenlijk alles is gestegen wat niet had moeten stijgen en dat alles wat wel had moeten stijgen is gedaald. Om een lang verhaal kort te maken; 2021 was het jaar met het meeste verbruik ooit in dit huis, ook qua gas en water.

Energieverbruik door de jaren heen Zonnepanelen

Dit was het voor 2021, een prima jaar voor ons gezin ondanks de tijd waar we in leven. We zijn dan ook dankbaar voor alles wat we wel kunnen doen en dat we niet worden geraakt door financiële ellende of andere nadelen die bij deze pandemie horen. En het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de gezondheid van onze familie en vrienden. Ik wil jullie bedanken voor het trouw meelezen van deze categorie en in 2022 zal er iedere maand weer een nieuwe Doelen en Duurzaam verschijnen

You May Also Like

2 Comments

 1. Cool dat je het zo bijhoudt met alle grafieken etc. Echt een mooi overzicht om te zien waar je vandaan kwam en waar je staat. Boodschappen vind ik heel netjes, zeker nu alles echt duurder is geworden. Sommige dingen wel 40 cent per product. Bizar vind ik. Hier ook grotere kinderen die meer eten dan ik soms, duur grapje die boodschappen ;)
  Tja, elektra etc is helaas ook logisch. Jullie werken ook meer thuis toch, of valt het mee? Hier ook merkbaar. De stijgende prijzen daarin helaas ook. Moest deze maan 550 Euro bijbetalen over vorig jaar! Dat is me nog nooit gebeurd.. haha, komt ook wel weer goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig kregen we nog wat terug van de energierekening, maar het wordt id allemaal duurder. Ben heel benieuwd hoed 2022 gaat verlopen

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: