Nieuwe Verdeling Spaarpotjes voor 2022

by - januari 29, 2022

In mijn Doelen en Duurzaam heb ik het al een beetje laten door schemeren; 2022 is de tijd om weer eens kritisch te kijken naar onze spaarpotjes. Vol enthousiasme ging ik aan de slag met als resultaat meer dromen en minder spaarpotjes. In dit artikel vind je een update over de nieuwe spaarpotjes voor 2022.

Spaarpotten verdeling 2022

In april 2019 begonnen wij met verschillende spaarpotjes in onze gezamenlijke spaarrekening te werken. In juni 2020 voegde ik er nog twee aan toe en gaf ik jullie de laatste update van de verdeling. Na anderhalf jaar wordt het tijd om er weer eens kritisch naar te kijken en hieronder vind je welke spaarpotten er nieuw zijn, zijn opgeheven of zijn samengevoegd. 

1. Crisisbuffer (april 2019)

Het eerste spaarpotje is onze crisisbuffer van 1000 euro. Dit is een spaarpotje die we gebruiken als we een maandje niet uitkomen, een onverwachte rekening krijgen of de spreekwoordelijke wasmachine. Mochten we een bedrag uit dit spaarpotje halen, dan moet deze eerst weer worden aangevuld tot 1000 euro. 

2. Inkomensverzekering (april 2019)

De naam zegt het al, het is een soort inkomensverzekering. Hieruit zouden we bij baanverlies een jaar lang een groot gedeelte van onze vast lasten kunnen betalen. Hier zit een vast bedrag in en wordt niet meer in gespaard.

3. Toekomst Jongens (april 2019)

Hier sparen we iedere maand een vast bedrag voor de toekomst van de jongens. Voor bijvoorbeeld hun rijbewijs, bijdrage studiekosten of iets anders waar wij hen in de toekomst bij kunnen helpen. Het geld is in ons beheer en wordt niet op hun 18e uitgekeerd.

4. Extra Aflossing (april 2019)

Deze spaarpot hebben we op geheven. Hier zat nog een mooi bedrag in om af te lossen op onze hypotheek. Door de huidige huizenprijzen en het feit dat wij in april 2021 na tien jaar eindelijk(!) onze rente van 4,4% mochten oversluiten, hebben we nu even niet de behoefte om af te lossen. Waar dit geld is gebleven lees je straks.

4. Vakantie (april 2019)

Spreekt voor zich. Voorheen storten wij hier alleen ons vakantie geld in, maar ik heb besloten om er vanaf dit jaar ook iedere maand een bedrag in te gaan sparen. Door het hele Covid-gebeuren zit er nu een mooi bedrag in, maar hopelijk kunnen wij hier snel iets leuks mee doen.

Lees ook: Zeven Spaartips 

5. Klussen (april 2019)

Ook dit spaarpotje is opgeheven en samengevoegd naar een nieuwe spaarpot. Niet dat er niet meer geklust gaat worden of onderhoud is aan ons huis. Maar dit wordt dus een nieuwe spaarpot.

5. Zakelijke Rekening (april 2019)

Hierin stort ik het geld wat ik verdien met mijn bedrijfje en haal ik geld uit als ik kosten maak. Het is dus geen spaarrekening, maar een zelf gecreëerde zakelijke rekening. Deze rekening is er nog steeds, maar neem ik niet mee in de maandelijkse Doelen en Duurzaam.

6. Zorgverzekering (mei 2019)

In deze spaarpot sparen we een bedrag (gelijk aan de maandelijkse premie van de zorgverzekering) en betalen wij onze zorgverzekering in één keer aan het begin van het jaar. Zo houden we het in eigen hand, bouwen wij een zorgbuffer op en kunnen we altijd uitwijken om wel weer maandelijks te gaan betalen als we de spaarpot ergens anders voor nodig hebben. Maar dit laatste is zeker niet de insteek. Ik ga deze spaarpot niet meer meenemen in mijn Doelen en Duurzaam, dat deed ik de afgelopen jaren wel. 

7. Beleggingen (juni 2020)

Ook deze heb ik opgeheven; we gaan voorlopig niet meer sparen om te beleggen. Misschien dat ik er over een jaar weer anders over denk, maar voor nu even niet. Van het geld wat hier in zat hebben wij nog wat aandelen en crypto gekocht en daar houden wij het voorlopig bij. Maar goed niets is zo veranderlijk dan de mens :)

7. Auto (juni 2020)

Deze blijft gewoon lekker staan, hier sparen we iedere maand een vast bedrag in en dat loopt in de jaren gewoon lekker op. Er is geen behoefte voor een andere auto voor mij op dit moment en manlief rijdt een bedrijfsauto. 


8. Droomhuis (jan 2022)

Dit is de nieuwe spaarpot die ik heb gecreëerd door de aflossings- en klussenspaarpot samen te voegen. De naam is op twee manieren uit te leggen en zo is het dan ook echt bedoeld. Enerzijds is deze spaarpot er om van ons huidige huis nog meer een droomhuis te creëren, maar misschien ook wel om ooit in de verre toekomst nog eens een ander droomhuis te mogen kopen. 

9. Vrij spaargeld (altijd)

Deze spaarpot was er altijd al, die heb je namelijk automatisch als je met spaarpotten aan de slag gaat bij de Rabobank. Hier wordt op dit moment een klein bedrag in gespaard en hier storten we altijd het geld in wat wij 'spontaan' sparen. Als daar dan een mooi bedrag in staat, ga ik kijken aan welke bestaande spaarpot ik dit het beste kan toevoegen. Maar het gebeurd ook vaak genoeg dat het alweer is uit gegeven ;)

Ik ben op dit moment helemaal blij met deze verdeling en ben dan ook gelijk aan de slag gegaan om onze vaste maandelijkse spaarbedrag te her verdelen onder de spaarpotjes.

Verdeling Maandelijks Spaarbedrag


Iedere maand meld ik trouw in de Doelen en Duurzaam dat we ons vaste maandbedrag hebben gespaard. Maar wat houdt dit bedrag nu precies in? We sparen beiden automatisch een vast bedrag van ons salaris, deze bedragen worden automatisch verdeeld naar bepaalde spaarpotten.

Om jullie een klein beetje een idee te geven hoe we ons vaste spaarbedrag per maand verdelen over de spaarpotjes, heb ik een overzicht gemaakt.1. Crisisbuffer 0 %
2. Inkomensverzekering 0 %
3. Toekomst Jongens 12%
4. Vakantie 12%
5. Zakelijke Rekening 0%
6. Zorgverzekering 35%
7. Auto 12% 
8. Droomhuis 24%
9. Vrij Spaargeld 5%


Ik wil met heel mijn hart zeggen dat dit geen artikel is van 'kijk eens hoe goed wij het doen'. Ik wil jou juist inspireren en laten zien hoe je sparen leuk kunt maken. Sparen blijft nog steeds heel belangrijk. Ook al krijg je bijna geen rente meer en zijn er een hoop mensen die roepen; 'Sparen levert niks op!'. 

Er zijn te veel mensen in Nederland die van salaris naar salaris leven en dat is niet goed. Al bouw je maar een buffer van 500 euro op en je zult zien wat dit met jouw mindset over en gevoel met geld doet. Dus ik zeg het nogmaals; het maakt niet uit hoeveel je spaart, als je maar spaart om zo een weg te vinden naar een 'simpel rijk' leven.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: