Deze 8 gewoonten ga ik aanscherpen in 2022!

by - januari 15, 2022

Al maanden lang fantaseer ik over hoe 2022 mijn jaar gaat worden. Nadat ik in 2021 hard heb gewerkt aan mijn lichamelijke klachten, hoop ik in 2022 mij meer te mogen focussen op mijn gezondheid en mijn dromen. Vandaag deel ik acht gewoonten die mij daarbij hopelijk gaan helpen.

8 dagelijkse gewoonten voor een gezond leven

Degene die mij al een paar jaar volgen, weten dat ik altijd een beetje schommel in mijn 'gezonde' gewoonten. Soms kan ik weken lang heel gezond leven en dit in een paar dagen tijd weer helemaal afbreken. Toen het in 2021 niet altijd lukte schoof ik dit af op mijn lichamelijke klachten en dit heeft er zelfs voor gezorgd dat ik eind 2021 op mijn zwaarste gewicht ooit ben. 


Gelukkig is er voor mijn lichamelijk klachten (beginnende Hernia) een flinke verlichting gekomen qua pijn en daarom wil ik in 2022 weer lekker gaan werken aan mijn gezonde en sterke 'ik'. Dit wil ik gaan doen met de volgende acht dagelijkse gewoonten;

Twee en half liter water drinken

Een inkoppertje zou je zeggen, dat is toch niet zo moeilijk? Moeilijk is het zeker niet, maar je moet het wel doen! En dat valt in de praktijk niet altijd mee. Ik heb voor mezelf een schema gemaakt met welke flessen ik hoe vaak moet leeg drinken op een dag. Met onderscheid in een thuisdag en een kantoordag. 

Acht uur slapen per nacht

Ook niet heel moeilijk zou je zeggen, ik weet het. Na twee jaar slechte nachten in verband met mijn rugklachten, gaat het slapen mij steeds beter af gelukkig. Daarnaast heb ik nog een ander probleem en dat is mijn guilty pleasure 'Shownieuws kijken in bed'. Eigenlijk is dat net te laat om een nacht van acht uur te maken, dus vanaf nu wil ik echt om half elf in bed liggen en gelijk gaan slapen. 

8 dagelijkse gezonde gewoonten slapen
Photo by shche_ team on Unsplash

Bewegen

Het liefst wil ik iedere dag dertig minuten bewegen. Dus als ik op een dag niet ga sporten (meestal is dit twee a drie keer per week) dan wil ik die dag wel 30 minuten wandelen. Ik weet dat ik dit kan, want in de maand oktober deed ik dit. Maar omdat ik ook graag balans wil in mijn leven, mag ik van mijzelf ook één dag per week skippen. 

Schrijven

Ik doe eigenlijk al weer een tijdje. Sterker nog; ik heb een prachtig Rituals-notitieboek,  dat ik ooit van een vriendin kreeg, omgedoopt tot mijn Corona-journaling. Sinds maart 2020 schrijf ik hier gedachten en dingen die op dat moment spelen in op. Maar ook iedere dag dingen waar ik dankbaar voor ben en zelfs sinds een aantal maanden affirmaties. Vooral dit laatste vind ik een interessant, maar beladen onderwerp. Misschien om hier nog eens wat over te vertellen in een apart artikel.

Selfcare

In mijn ogen vallen alle acht gewoonten in dit artikel onder selfcare. Ze zijn namelijk allemaal op mij en mijn gezondheid gericht. Met selfcare bedoel ik dan ook echt het verzorgen van mijn huid en lichaam aan de buitenkant. Ben een tijdje heel goed bezig geweest met dag- en nachtcreme, af en toe een serumpje en retinol. Maar ik merk dat ik de laatste tijd soms maar één van deze toepas per dag en in het weekend soms helemaal niet. Tijd voor actie dus.

Selfcare, The Ordinary, Retinol
Photo by Brittney Weng on Unsplash

Lezen

Dit is echt een punt waar ik mee aan de slag moet, ik lees namelijk bijna nooit meer. Het liefst wil ik iedere dag tien minuten of een kwartier lezen. Ik zit er aan te denken om dit te gaan combineren met het eerder naar bed gaan en daarbij dus afscheid te nemen van het televisie kijken in bed. Om ook hier weer balans in te vinden denk ik dat ik me zelf toe sta om op vrijdag- en/of zaterdagavond (mits we niet weg zijn) wel lekker Shownieuws te kijken in bed.
 

Opruimen

Jaja, daar is ie weer. De meeste van jullie zullen denken; die moet toch bijna niets meer over hebben met al dat opruimen. Nou helaas niets is minder waar. Ik wil iedere dag even een kwartier (en ja ik zet dan letterlijk de timer op mijn horloge opruimen en eigenlijk wil ik twee keer per week een half uur een pijnpunt opruimen. Zoals bijvoorbeeld de grote vakkenkast op kantoor, waar een hoop onnodige dingen in liggen of spullen heel onlogisch zijn ingedeeld.

Gezond Eten

Deze laatste gewoonte is echt de belangrijkste voor dit jaar. Op het moment dat ik dit artikel zit te typen zit ik alweer een week in een streng regime en eigenlijk valt mij dat niet tegen. Al maanden ben ik in mijn hoofd bezig om definitief te stoppen met 'ongezonde' voeding, maar ik had echt even hulp nodig om er weer in te komen. Vanaf nu wil ik echt strenger zijn voor mijzelf en het volhouden. Een uitzondering mag, maar wel in balans en dan nog het liefst nog wel een beetje streng.

Dit waren dus mijn acht gewoonten die ik vanaf nu (!) weer in mijn leven dagelijks ga toepassen zodat het een routine wordt. Misschien heb jij ook wel fijne dagelijkse gewoonten of heb ik je juist geïnspireerd met bovenstaande gewoonten. Het belangrijkste is dat je jezelf goed voelt en dat doet ieder op zijn eigen manier. Bedankt voor het lezen!

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: