Hoe ons rendement met ruim 30% daalde in één maand tijd!

by - februari 05, 2022

Wie ons een beetje volgt weet dat wij in maart 2020 zijn begonnen met ons beleggingsavontuur. Met vallen en opstaan en een flinke dosis geluk maakten we een mooie start. Dat dit niet eeuwig kon duren bleek deze maand, ons rendement daalde met ruim 30%. In dit artikel vertel ik jullie er uitgebreid over.

Daling van onze rendement met 30%
Photo by lo lo on Unsplash

Even een kleine site-note; eigenlijk wilde ik vandaag een nieuwe Doelen en Duurzaam posten, maar omdat het paragraafje over onze aandelen zo langdradig werd en ik niet alles kon vertellen wat ik graag wilde, besloot ik even een apart artikel te schrijven. Volgende week komt dus de Doelen en Duurzaam van januari online!

Het begin van ons beleggingsavontuur

In maart 2020, het moment van een flinke crisis op de beurs veroorzaakt door het Corona-virus, kochten wij als leken een paar aandelen. Ik had er wel het een en ander over gelezen, maar eigenlijk bleef het een raar fenomeen. Sterker nog; ik ben zelfs een tijdje anti geweest na die hele grote crisis rond het jaar 2008. 


Maar de nieuwsgierigheid won het toch en in maart 2020 zetten wij een wel overwogen stap om voor een klein bedrag aandelen te kopen bij dit welbekende beleggingsplatform. Eigenlijk voelde dat best goed en twee maanden later besloten om nog wat meer in onze portefeuille te investeren. Wij kochten nog meer aandelen en een paar ETF's. 

Natuurlijk werden er wat beginnersfoutjes gemaakt, maar zoals jullie de afgelopen maanden hebben kunnen lezen in de Doelen en Duurzaam heeft het ons zeker geen windeieren gelegd. Sterker nog, dit hele avontuur leverden ons tussen maart 2020 en december 2021 een rendement op van maar liefst 83%.

Voortgang Beleggingen en Rendement sinds maart 2020
 

Laten rusten of door gaan?

Maar eerlijk is eerlijk, dat hele beleggingsgedoe levert ook veel prikkels op in de vorm van angst of f.o.m.o. Dus besloten wij eind 2021 ons beleggings-spaapotjepotje op te heffen en met dat bedrag nog wat aandelen te kopen. En het dan even te laten voor wat het is en zou het leuk zijn als we er over een jaar of 20 een leuke reis van kunnen maken.

Zo gezegd zo gedaan! Omdat je met nieuwe aandelen en ETF's weer begint met een rendement van 0%, trekt dit uiteraard je totale rendement naar beneden. Daar waren wij op voorbereid en na de aankoop van de nieuwe aandelen begin januari kwamen wij op een rendement van 65%. Nog steeds niet verkeerd, dus nu lekker achter over leunen en er de komende tijd even niet meer mee bezig zijn.

Drie dagen na onze aankopen bleek één aandeel al een waardedaling te hebben van ruim 25% en dat was best even zuur. Hebben we dan toch een verkeerde keuze gemaakt? Uiteindelijk volgde er in de maand januari een algehele daling op de beurzen en kukelden wij van 83% rendement eind december naar 51% eind januari. In een maand tijd dus een daling van 32% op ons rendement. Dat is best even slikken.

Rendement gedaald januari 2022

Uiteindelijk is 51% rendement nog steeds heel netjes, maar deze daling brengt ook weer onzekerheid met zich mee. Gaat er nu een slechtere periode aan komen of zal het de komende maanden weer gaan stijgen? En daar zijn dus weer die prikkels! Voor nu dus even rust in de tent en zal ik volgende week en de maanden daarna in de Doelen en Duurzaam een summiere update geven.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: