Sparen!

by - februari 18, 2018

Sparen; iets wat we van vroeger uit hebben mee gekregen. Zorg er voor dat je wat achter de hand hebt! Als je iets graag wilt, spaar je er voor! Ook al levert sparen tegenwoordig niets meer op; ik ben het nog steeds eens met bovenstaande punten. Al komt dat vast niet als een verrassing voor jullie.


Wij hebben één gezamenlijke spaarrekening, op deze rekening sparen we voor alles. Voor later, voor als er iets kapot gaat, voor aanpassingen in huis, voor een extra aflossing op de hypotheek, voor een nieuwe auto, voor de studie van de kinderen, voor als we een maandje krap zitten, voor de vakantie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ik vraag me letterlijk af of dit de manier is!? Als er twee of drie van deze spaardoelen te gelijk komen, hebben we echt een probleem.

Lees ook; Spaarpotjes

De jongens hebben beiden een eigen spaarrekening, waar we het verjaardagsgeld op storten en af en toe een fooitje van opa en oma. Of dit ook tot hun beschikking komt als ze 16 of 18 zijn dat weten we nog niet. Eerst kijken welk bedrag er tegen die tijd op staat en in welke levensfase ze tegen die tijd zitten. Er wordt niet apart gespaard voor de toekomst van de jongens. Soms hoor ik mensen zeggen dat ze het hele bedrag van de kinderbijslag sparen. Dat is na 18 jaar toch zo een 17.500 euro zonder rente, dat vind ik best een groot bedrag. Je moet de kinderbijslag ook maar kunnen 'missen' natuurlijk.

Depositorekening

Naast onze gezamenlijke spaarrekening hebben we nog een klein bedrag vast staan op een depositorekening dat in 2025 vrijkomt. Er is beloofd dat er een vast eindbedrag uit komt, maar of dat echt zo is valt nog te bezien. Maar het geld groeit en óf dat nu hard óf minder hard groeit, het is altijd mooi meegenomen. Wat we met dit geld gaan doen zullen we dan bekijken. Gebruiken we het als opstapje voor de studie van kinderen? Lossen we het af op de hypotheek? Of gaat het op de gezamenlijke spaarrekening? De tijd zal het leren.


Pensioen en AOW

Naast het pensioen dat we opbouwen via ons werk, doen we verder niets. Aangezien we na ons 70ste levensjaar pas in aanmerking komen voor een AOW-uitkering en ik onlangs een brief kreeg dat de pensioenleeftijd is verhoogd naar 68 jaar. Is het nog maar de vraag of er tegen die tijd nog de mogelijkheid is om te kunnen werken. Als je tegenwoordig solliciteert op je 45ste ben je al te oud, laat staan als je 65 bent.

Ik moet er niet te lang over nadenken, wie dan leeft wie dan zorgt. Als we de jongens op belangrijke momenten in hun leven een kleinigheidje kunnen toeschuiven, dan ben ik al dik tevreden. Het belangrijkste is dat we in goede gezondheid mogen leven en dan is geld niet zo belangrijk. Nou misschien een beetje dan.

Maar toch ben ik benieuwd hoe jullie dit doen? Hebben jullie verschillende 'spaarpotten'? Of polissen om bijvoorbeeld de studie van je kinderen te bekostigen? Of spaar je apart voor je pensioen? Ik weet dat we het niet heel erg verkeerd doen, maar ik ben er van overtuigd dat het beter kan. Laat een reactie achter in de comments.

You May Also Like

8 Comments

 1. Wij hebben naast de eigen spaarrekening voor de kinderen nog een paar spaarrekeningen voor aparte doelen: groete spaarrekening voor later, reis, vakantie en studie kinderen. Tegenwoordig Kun je op een spaarrekening vaak ook doelpotjes maken, hoef je niet meerdere rekeningen te hebben maar die hadden wij al. Onze zoon heeft al een eigen betaalrekening waar we sinds kort zijn zakgeld op storten en hij heeft een pinpas. Zo leert hij ook met digitaal geld omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch wel he aparte spaarrekeningen. Ben alleen benieuwd hoe je dan je spaarbedrag verdeeld over die rekeningen? En die doelpotjes moet ik me idd ook eens in verdiepen. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Ik heb verschillende spaarpotten; bij Moneyou spaar ik voornamelijk privé, voor pensioen, vakantie, zorgverzekering, buffer, nieuw huis en wat kleinere dingen. Daarnaast heb ik nog een zakelijke spaarrekening. Ik ben zzp'er, dus het is voor mij fiscaal gunstiger om daar ook geld op te laten staan en mezelf dat pas uit te keren als ik dat echt nodig heb (anders telt het mee voor de vermogensrendementsheffing).

  Als wij kinderen zouden krijgen, dan zou ik daar apart voor sparen. Vooral voor de studie, maar mogelijk ook om ze een klein potje mee te geven als ze bijvoorbeeld hun eerste huis kopen.

  Oh, en wij sparen gezamenlijk ook nog. Dat is ook voornamelijk bedoeld voor ons nieuwe huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit ook steeds mee te twijfelen voor ene potje om een huis te kunnen kopen voor de kinderen, het wordt er allemaal niet makkelijker op. Je inspireert me, ik ga me er eens beter in verdiepen.

   Verwijderen
 3. wij sparen wel de kinderbijslag voor de kinderen voor eventueel studie, rijbewijs, eerste huis, whatever. het staat op onze naam en is zeker geen gift voor ze, niet dat ze zelf maar mogen kiezen wat ze ermee doen. het is echt ons spaargeld, maar met als doel de kinderen. ik wil zelf kunnen bepalen of wat er ervan betalen en wat niet. ze kunnen zelf wel gaan sparen voor dingen die ze zelf graag willen...;)

  verder hebben we voor onszelf ook allerlei potjes. eerst alles op 1 grote hoop omdat het grootste doel was een huis kopen en we geen idee hadden hoeveel eigen geld we daarvoor nodig zouden hebben.. dus daar een doelbedrag aan koppelen was lastig. nu is dat doel behaald, 2 jaar geleden. uiteraard gewoon een hypotheek hoor ;) maar de notaris en t klussen konden we van t spaargeld betalen. heel erg fijn!
  ondertussen heb ik verschillende spaardoelen bij de ing en moneyou. een potje voor de jaarlijkse zorgpremie (omdat dat 2 a 3 % shceelt, dat is meer dan de rente :p) voor kosten aan t huis, voor zorgkosten, voor vervanging van apparaten (incl mobiels etc) een potje voor vakantie, voor een nieuwe bakfiets (aangezien ik die nodig heb voor mn werk als gastouder) en voor een andere auto voor als de huidige toe is aan vervanging. dit systeem hanteer ik nu voor t 2e jaar en dankzij meevallende inkomsten gaat t aardig goed. als alles vol genoeg zit, wil ik eens met manlief gaan overleggen voor extra aflossen op de (annuitaire) hypotheek oid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo goed bezig! Ik benijd je om je overzicht en je doelen. Ik zou dit heel graag willen, dus ga me er echt beter in verdiepen.

   Verwijderen
 4. Ik heb er toevallig pas nog een paar blogs over geschreven. Als je het oke vindt plaats ik hier het linkje, zodat je 'm kan nalezen? Als je het niet wilt kun je m'n bericht verwijderen hoor.
  https://life4mama.blogspot.nl/2018/02/noodfonds-buffer-spaardoel-allemaal.html
  https://life4mama.blogspot.nl/2018/02/sparen-voor-je-kinderen.html
  Dus zo doen wij dat ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal prima en misschien hebben mijn lezers er ook nog wat aan. Ik had ze al gelezen :)

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: