Straks heb je het nodig!?

by - april 15, 2018

Zo een twee maanden geleden schreef ik al een blog over sparen voor later. Kort daarna zag ik de reclame van de Rabobank met als motto; 'Straks heb je het nodig!'. Ik zei nog tegen mijn man, dat is nog eens een heldere en vooruitstrevende reclame. Mensen bewust maken van het feit dat ze iets achter de hand moeten hebben.


Applausje voor deze bank die ons beiden al sinds onze geboorte trouwe dienst verleend. Ze zeggen zelfs nog heel netjes; 'Ga morgen nog naar je bank, welke dat ook is. Het maakt ons niet uit waar je het doet, als je het maar doet'. Wat ontzettend sympathiek van de Rabobank.

De Geldtest

Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en vol goede moed begon ik aan de test. Of ik hier goed aan deed weet ik nu nog steeds niet. Op het moment dat ons 'benodigde' eindbedrag verscheen, kon ik alleen maar denken dat we gefaald hebben. Gefaald als hardwerkend modaal-gezin en gefaald in het geloven dat wij onze kinderen een betere toekomst kunnen bieden. We zullen in de goot belanden en werken tot onze dood.

Eerst was ik nog enthousiast bij het invullen van de test en had ik bedacht dat we vijf jaar eerder zouden kunnen stoppen met werken. Dan ben ik 66 en als je allebei (hopelijk) je hele leven gewerkt hebt moet dat toch te doen zijn!? Ik schreef al eens een artikel over het feit dat ik moet doorwerken tot mijn 71ste om in aanmerking te komen voor AOW. Van die vijf jaar eerder stoppen kwam ik al snel terug, ik stelde het bij naar twee jaar. Dan ben ik 69 als ik misschien mag stoppen met werken.

Dus voor twee jaar eerder stoppen met werken, rekening houdend met het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek, hopelijk twee studerende kinderen, een kleine indekking voor als we ontslagen worden en een dekking voor wat extra zorgkosten voor later moeten we volgens de test een bedrag bij elkaar gaan sparen van (tromgeroffel)........€ 246.600! Het hele bizarre aan dit verhaal is dat de Rabobank vindt dat wij ongeveer een hypotheek van 250.000 euro kunnen krijgen. Heel verstandig van de Rabobank want er is ellende genoeg geweest de afgelopen jaren met al die tophypotheken. En dat ze nu dan denken dat we naast onze huidige hypotheek (die gelukkig geen 250.000 euro is) nog even 246.600 euro bij elkaar kunnen sparen, vind ik echt heel bijzonder. 

Inzicht en Buffer

Na de test kun je zelf stappen ondernemen om inzicht in je financiën te krijgen. Daar zitten best interessante dingen bij zoals bijvoorbeeld het opbouwen van een buffer met behulp van het Nibud, hoe je kunt besparen op jouw uitgaven en je kunt zelfs een huishoudboekje aan vragen. Maar hoe verder je komt hoe meer je richting een beleggingsvoorstel wordt geduwd. Met natuurlijk een prachtig rendement, maar ook een steeds hoger risico. Let op het blauwe balkje onderin!


Even alle gekheid op een stokje, ik begrijp dat deze test heel zwart wit is. We sparen natuurlijk al hier en daar en ook bouwen we al een gedeelte pensioen op via onze werkgevers. Verder moet je een beetje geluk hebben en de juiste (verstandige) keuzes maken. Maar dan nog baart het studeerverhaal me wel zorgen. Stel je voor dat ze zouden mogen studeren, dan beginnen ze al met een achterstand. Want helaas kunnen wij geen 40.000 euro per kind uit onze mouw schudden. Dat ze dan al met 1-0 achter staan door een schuld voordat ze überhaupt aan hun eerste baan beginnen vind ik wel een ding.

Sparen

Ondanks deze deceptie blijf ik er bij dat sparen heel belangrijk is! Zorg dat je iets achter de hand hebt en klappen kunt opvangen. En probeer in der loop de jaren zo min mogelijk financieel afhankelijk te zijn van banken of andere schuldeisers. Doe het op je eigen manier, kijk wat je kan missen en probeer het leuk te houden. Alle kleine beetjes helpen, al is het maar 50 euro per maand.

Weet jij wat je straks nodig hebt!? Ben jij klaar voor de toekomst?

You May Also Like

10 Comments

 1. Volgens mij was die 40000 voor de studie inclusief het volledig betalen van de studentenkamer huur voor alle studie jaren. Dat zou ik zelf niet zo snel doen. Als je dat eraf haalt is het al weer een stuk minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou idd dat nuanceert de boel idd wel een beetje. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Ze moeten ook nog even gaan studeren. Wij zijn beiden hoog opgeleid maar onze zoon zit nu in het 2e jaar (van drie jaar) mbo4. Kosten minimaal. Alleen een dure laptop die hij van opa en oma kreeg. Hij heeft al een baan waarbij hij straks een hbo opleiding kan doen naast zijn baan (dan met meer uren). De baas betaalt de opleiding (ICT). We wonen naast Amsterdam (hoewel hij in Hilversum op het mbo zit) en naar geld voor een kamer kan hij fluiten. Dochter heeft veel moeite gehad de laatste jaren op de basisschool. Met veel bijles, geduld en zorg zit ze nu in de brugklas van een culinaire (fijne) school en haalt ze prachtige cijfers en vmbo k zit er best in (we zijn zo trots). Het is nog een hele weg voor haar maar ik zie dat nog geen EUR 40.000 kosten.
  Maar misschien heb ik dan juist een dergelijke bedrag nodig om te zorgen dat zij niet in de goot komen.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi llse,
   Bedankt voor je open verhaal. Dit geeft me wel een beetje inzicht, want ik heb geen idee wat ik kan verwachten tegen die tijd. Onze oudste zit nu in groep 5, dus het duurt nog even voor het zover is. Ben echt heel blij met je reactie en het gaat vast goed komen met beide kinderen.

   Verwijderen
 3. Vergeet niet wie de afzender is van deze boodschap: een bank en die verdient geld met jouw spaargeld en jouw hypotheek. Bang maken is de marketingtruc nummer 1: een verzekeringsmaatschappij laat zien wat er allmaal wel niet mis zou kunnen gaan (dus verzekeren), een verzorginsproducten bedrijf maakt je bang voor rimpels etc (= koop onze dure cremes) etc. Laat je niet bang maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou idd daar heb je helemaal gelijk in. Voor het verkopen van hun beleggingspraatjes gebruiken zij deze tool om je bang te maken.

   Verwijderen
 4. voor ons ligt t net ietsje lager omdat we geen aflossingsvrije hypotheek hebben en 61 zijn als onze hypotheek is afgelost (en we in de tussentijd niet zijn verhuisd of ander e dingen doen die erop van inlvoed zijn en en en en) maar bizar idd 10.000 per jaar studeren :p t is duur, maar zo duur ? zit idd kamerhuur en zorgverzekering etc bij.. ondertstuenen is iets anders dan alles betalen ;) maar goed dat zien we tegen die tijd wel ;) we zijn op de goede weg (nee de 40.000 per kind halen we zeker niet haha ) helaas bouw ik zelf geen pensioen op (daarom sparen we ook en hebben we een koophuis) maar we zien t tegen die tijd wel. we beleggen een beetje, sparen iets meer, lossen netjes af ivm de annuitaire hypotheek (en hopelijk vanaf dit jaar of volgend jaar ook extra aflossen) maar leuk om zo eens een overzichtje te zien van een bank haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn om je reactie te lezen, ik haal hier echt inspiratie uit. Dat aflossen proberen we ook zoveel mogelijk op eigen houtje te doen in zo verre dat binnen onze mogelijkheden ligt. En sparen blijft erg belangrijk! Bedankt!

   Verwijderen
 5. Onze oudste heeft MBO gedaan, de kosten daarvan waren minimaal. De tweede begint straks op de universiteit, dat is idd een heel ander verhaal. Ik denk dat die 400000 wel aan de hoge kant is, maar dat 't bij een studie van een jaar of 5-6 toch een eind in de buurt komt. Onze tweede heeft zelf de afgelopen jaren op zaterdagen en in vakanties altijd gewerkt en met wat wij voor hem gespaard hebben, komt hij de eerste jaren een heel eind. Hij is van plan naast z'n studie een (flexibele) bijbaan te zoeken om niet te hard in te teren op z'n spaargeld, maar daar moet z'n studie natuurlijk niet onder lijden. Wij willen wel het e.e.a. bijdragen aan kosten voor eten/drinken etc.. We zijn benieuwd hoe het gaat! Over een jaartje hoopt ons vierde kind naar het HBO te gaan en weer een jaar later onze derde naar de universiteit. Ik denk dat 't uiteindelijk (ook voor ons) een dure periode wordt! We sparen sinds de geboorte van onze kinderen elke maand een paar tientjes voor elk kind, dus als ze 18 zijn, is dat totaal een aardig bedrag. Verder nemen ze zodra dat is toegestaan op zaterdag een baantje en ook dat geld gaat voor 't grootste gedeelte op de spaarrekening, met het oog op later. Daar hebben zij (en wij) nu profijt van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, dank je wel voor jouw verhaal. En wat fijn dat de kinderen het zo goed doen. Ik hoop dat ik straks onze kinderen ook kan motiveren voor vakantie- en bijbaantjes. En dan tegen die tijd maar kijken hoe het allemaal loopt. We sparen nu een vast bedrag per maand en hopen zo het één en ander op te kunnen vangen.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: