Château de Brézé

by - oktober 14, 2018

Tijdens onze zomervakantie bezochten wij Château de Brézé. Dit jaar vierden we onze zomervakantie in de Loire-streek dat bekend staat om zijn mooie oude kastelen. Het was dan ook lastig om er een uit te zoeken die we graag met de jongens wilden bezoeken. Het werd dus een gevoelskwestie en gelukkig deden we daar goed aan.


Tijdens het inchecken op de camping, waar we die komende twee weken lekker zomervakantie zouden gaan vieren, werd ik bedolven onder het aantal foldertjes over kastelen. Want wat er ook gebeurde, een kasteelbezoek moest er komen deze vakantie. Maar wat waren het er veel en ze hadden allemaal een andere 'verborgen schat'. Gaande de eerste week konden we nog steeds niet echt een keuze maken en besloten we om op ons gevoel af te gaan. We besloten naar Château de Brézé te gaan in het kleine dorpje Brézé.

Toen we in de rij stonden om een kaartje te kopen waren we nog niet helemaal overtuigd of we de juiste keuze hadden gemaakt. Was het toch niet één uit een dozijn? Een beetje onzeker over wat ons te wachten stond, gingen we langs de mevrouw die de entreekaartjes verkocht. Gelukkig sprak ze en beetje Engels, maar we kregen nog geen idee wat ons te wachten stond. Door hypermoderne poortjes en een trap kwamen we op het landgoed van het kasteel.

Kasteel gezien vanaf de parkeerplaats

De oudste rende vooruit, over de brug door de kasteelpoort, de binnenplaats van het kasteel op. Toen ook de jongste en ik arriveerde op de brug werd al vrij gauw duidelijk dat het geen doorsnee kasteel. Dit hebben jullie vast wel aan mijn reactie kunnen horen in de vlog. Dit was een kasteel met daaronder nog een kasteel of zoals de Fransen het noemen: un château sous un château.

Binnenplaats van het kasteel uit de zestiende eeuw

Via een prachtige binnenplaats liepen we via één van de kasteeltorens een trap af die al snel veranderde in een gang. Zo kwamen we in het kasteel onder het kasteel of eigenlijk is het een kalkstenen fort waarvan de beginselen terug gaan naar de elfde eeuw. Het is zelfs het grootste ondergrondse fort dat bekend is in Europa. In dit fort bevinden zich een voormalig herenhuis, een keuken, stallen, een ophaalbrug, een ondergrondse bakkerij, een voormalige zijdeboerderij, waar zijderupsen geteeld werden, alsmede ruimtes voor de productie van wijn die vanaf de middeleeuwen tot midden jaren 70 in gebruik waren.

Wijntonnen in het fort

Op dit fort is in de zestiende eeuw het kasteel gebouwd in renaissance stijl, wat ze in de negentiende eeuw nog eens hebben uitgebreid. Met een droge slotgracht van wel 18 meter diep, is het echt een bijzondere plek. In deze slotgracht komen alle gangen van de vertrekken van het fort uit.

Droge slotgracht

Droge slotgracht met uitkomende gangen en ik sta bij de pilaren van de brug naar het kasteel uit de zestiende eeuw.
Het kasteel uit de zestiende eeuw is voor een gedeelte opengesteld voor publiek. Helaas mochten we daar niet filmen en fotograferen. Een groot gedeelte is nog in zoals het ooit was. Het was prachtig en vooral bijzonder om te zien en te beleven. Ik heb onderstaande foto's van Wikipedia gehaald. We hebben dus gelopen langs de mooie schilderijen in de galerie. En van verschillende kamers de sfeer mogen proeven.

De Grande Galerie (Bron: Wikipedia)Kamer met Neogotisch interieur (Bron: Wikipedia)Door het fort onder dit kasteel was het echt een heel groot avontuur voor de jongens. We zijn dan ook blij dat we uit de vele kastelen in het gebied deze keuze hadden gemaakt. Al zou ik heel graag nog een keer terug gaan naar de Loire-streek en nog veel meer kastelen bezoeken.

Wil je meer weten over onze vakantie in de Loire-streek, wat echt een aanrader is. Dan verwijs ik je graag naar het artikel Viva La France 2018 waar je onze vakantie kunt beleven in tekst en foto's. Ook maakte ik een vlog over deze 'geluksvakantie' zoals de jongste het noemde.

Ik ben benieuwd of jullie aan culturele uitjes doen tijdens jullie vakantie? Of liever de hele dag aan het zwemband of strand? Bij ons is meestal een mix van, de ene dag lekker luieren en de andere dag er op uit om de omgeving te verkennen.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: