Sigaar uit eigen doos !? - Zorgverzekering

by - november 18, 2018

Anderhalve week geleden kreeg ik ons nieuw maandbedrag binnen van de zorgverzekeraar. Wat een bedrag! We gaan 15 euro meer betalen voor ons gezin zonder maar iets te hebben gedaan. Gewoon omdat we een nieuw jaar in gaan. Ik vind het maar een lastig iets, die zorgverzekering. Vandaag neem ik je mee in mijn zoektocht naar de vergoeding voor een bril.


Het begon met kleine lettertjes op afstand, mijn ogen kregen het niet meer scherpgesteld. Gelukkig was daar mijn redding in nood, mijn oudste zoon. Het schakelen tussen een boek of telefoon en de televisie ging ook al een paar jaar niet meer zo soepel. Nu ik het laatste jaar mensen op een afstandje niet meer herken, terwijl zij al tien minuten aan het zwaaien zijn, wordt het toch echt tijd voor een goede oogmeting.

Aanvullende Pakketten Ziektekostenverzekering

Eind vorig jaar bekeek ik mijn pakket van mijn zorgverzekering voor een vergoeding voor een eventuele bril. Wat ik toen las, was niet helemaal wat ik verwachtte. Dus liet ik het links liggen, wat ik bij zoveel dingen doe die ik niet begrijp. Beleggingen, rentebemiddeling, bitcoins, S.E.O., ik begrijp het niet, dus laat ik het links liggen. Een gemiste kans misschien, maar zo gaat het nu eenmaal. Daarmee schoof ik die bril ook een jaar vooruit. Maar nu het bijna asociaal wordt dat ik mensen niet meer herken, moet ik er toch echt aan die bril geloven. Dus begon ik afgelopen maand opnieuw met mijn zoektocht naar de vergoeding.

Lees ook: Hoe wij besparen op onze zorgverzekering


Ik heb een (collectieve) basisverzekering bij Achmea Zilveren Kruis en heb hier bij de aanvulling met één ster. Deze aanvulling dekt helemaal geen bril. Dus ik zou sowieso een stap omhoog moeten om überhaupt een vergoeding te krijgen. Dat kost me dan € 10 extra per maand dan wat ik nu betaal. Deze twee ster aanvulling geeft mij dan een vergoeding van € 100 per drie kalenderjaren. En daar gaat het mis bij mij en constateer ik de spreekwoordelijke 'Sigaar uit eigen doos'.

Sigaar uit eigen Doos

De snelle rekenaars onder jullie, begrijpen hopelijk wat ik bedoel. In die drie kalenderjaren betaal ik dus €360 extra (36 maanden x € 10) waar dan een vergoeding van € 100 tegen over staat om mijn bril te financieren. Ik persoonlijk denk dan: ik blijf lekker bij één ster, ik (be)spaar die € 360 en daar koop ik die bril van. Zelfs als je hoger gaat met de aanvulling dekt de vergoeding de premie niet. Nu krijg je in die aanvullende pakketten natuurlijk wel meer dan alleen die bril-vergoeding, maar daar maak ik (gelukkig nog) geen gebruik van.


Natuurlijk heb ik verder gekeken bij mijn eigen verzekeraar en bij de concurrent. Ik zie door de bomen het bos niet meer, omdat je tegenwoordig ook nog eens verschillende varianten hebt in de basisverzekeringen en ook in de aanvullingen. Waarom!? Waarom maken de zorgverzekeraars het allemaal zo ingewikkeld? Ook de leeftijdsdiscriminatie voelt bijna als een belediging. En dan heb je ook nog de goedkopere polissen, waarbij je alleen bij bepaalde ziekenhuizen terecht kan, omdat de zorgverzekeraar daar een 'deal' mee heeft. Hartstikke leuk voor iedereen die hier zijn zakken mee vult, maar we hebben de afgelopen weken allemaal kunnen zien wat dit voor effect heeft op de 'financiële gezondheid' van de ziekenhuizen.

Bij de F.B.T.O. kun je modules aan en uitzetten die voor jou belangrijk zijn. Tenminste dat zegt de meneer van de reclame. Helaas kost daar de brilmodule € 47,50 per maand boven op de basisverzekering. Voor die € 47,50 heb je dan een vergoeding van € 100 per kalenderjaar, dat is meer dan per drie kalenderjaren. Maar een korte rekensom geeft al aan dat € 47,50 x 12 maanden € 570 is en daar dus een vergoeding van € 100 tegen over staat. Fijn als je kinderen hebt met een beugel, want die vallen toevallig in dezelfde module. Maar als je die niet hebt kun je die € 100 voor je bril beter zelf betalen, want verder dekt deze module niets.

Zelf Betalen

Ik wil niet verbitterd overkomen, maar ik ga die bril voorlopig gewoon zelf betalen, zonder de € 100 vergoeding. Al heb ik daar nu al keuzestress van, zonder dat er überhaupt een meting heeft plaats gevonden. Maar mijn zoektocht heeft wel weer bewezen hoe lastig het is om een juiste en vooral efficiënte beslissing te nemen wat betreft de zorgverzekering. En dan heb ik het nu alleen nog maar over mezelf, laat staan voor ons hele gezin. Die straks wel te maken gaan krijgen met beugels en wat als die jongens straks 18 zijn? Moeten ze die verzekering dan betalen van hun weekendbaantje?

Wat ik graag als tip wil meegeven is dat je goed kijkt naar wat jouw gezondheidssituatie is, hoeveel je betaald en precies waarvoor. En misschien (als jouw gezondheidstoestand het toelaat) is het zelfs wel verstandiger om zelf een goede (zorg)buffer bij elkaar te sparen van het geld wat je normaal aan de aanvullingen zou betalen. Ik ben benieuwd hoe jij hier in staat en ik sta zeker open voor jouw mening. Of kan ik beter zeggen dat ik open sta voor jouw hulp!?

You May Also Like

6 Comments

 1. Stom hè die zorgverzekeringen. Zo had mijn man nieuwe steunzolen nodig. Ik de verzekeringen naast elkaar gelegd om te kijken of het loonde om m te verhogen. Maar er kwam uit dat we beter de verzekering laag konden houden en de steunzolen uit eigen zak betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vind het ook heel stom. En het ergste vind ik dat er steeds meer dingen komen die we beter zelf kunnen betalen. Terwijl iedereen al best veel premie betaald en alles alleen maar duurder wordt.

   Verwijderen
 2. Idd, die orthodontist. Met het halve gezin in de beugels loont een upgrade van verzekering nu wel. Maar zodra die trajecten afgerond zijn, gaan we weer terug naar het basispakket, want die sigaren hoeven wij ook niet zo nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar groeien wij nu tegen aan, tegen die orthodontist. Ik zal het eens vragen bij de half jaarlijkse controle van de tandarts waar we rekening mee moeten gaan houden en vooral wanneer. Bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 3. Ik herken het verschijnsel dat de kosten voor de zorgverzekering om in aanmerking te komen voor een vergoeding soms hoger zijn dan de vergoeding die het oplevert. Heel apart!

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is toch een beetje jammer.....Ik vraag me af of het ooit nog goed komt. Ook met al die verschillende verzekeringen die je nu per zorgverzekeraar hebt. Om te huilen.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: