Zo besparen wij op onze Zorgverzekering!

by - december 15, 2019

Het is weer de tijd van het jaar om de zorgverzekering onder de loep te nemen. Heel eerlijk ging ik er dit jaar voor het eerst pas echt goed voor zitten. Na alle vergelijkingen bleven we bij ons huidige zorgverzekeraar maar bespaarden we wel bijna 50 euro op onze maandelijkse premie.

Besparen op je zorgverzekering

Collectieve Zorgverzekering

Wij zijn collectief verzekerd via mijn werkgever. Ieder jaar krijg ik half november een mailtje met de nieuwe aanbiedingen van drie verschillende zorgverzekeraars die bij mijn werkgever in het collectief zitten. Ieder jaar maak ik een snelle vergelijking en kom iedere jaar tot de conclusie dat onze huidige verzekeraar Zilveren Kruis Achmea het goedkoopste en de beste voorwaarden voor ons gezin heeft.

Dit jaar ging ik er iets beter voor zitten, nam ze alle drie heel goed onder de loep en maakte zelfs een uitstapje naar het collectief van manlief zijn werk. Om helemaal zeker te zijn maakte ik gebruik van de Zorgkiezer. Wie weet komen we buiten het collectief nog wel ergens gunstiger uit voor ons gezin. Uiteindelijk bleek weer dat onze huidige verzekeraar onder het collectief van mijn werkgever het beste bij ons past.


Aanvullende Verzekeringen

Maar het moest toch goedkoper kunnen? Dus nam ik de nieuwe polis onder de loep en daar ging ik aan sleutelen. We zijn al redelijk laag verzekerd; wij redden het beide al vijf jaar lang met de laagste aanvulling die er is. Mochten we wel kosten hebben die buiten deze aanvulling vallen, dan hebben we een zorg-spaarpotje. Hier in sparen we sinds april maandelijks een bedrag van 50 euro.

Wat betreft de tandarts stond ik al op de laagste aanvulling, eigenlijk nog lager dan dat, want ik koos vorig jaar na jaren geen tandartsverzekering te hebben gehad voor de basis aanvulling. Manlief was altijd een stapje hoger verzekerd, maar die schroef ik nu terug naar de basisaanvulling.

Wat betreft de orthodontist voor de jongens wil ik aankomend jaar met onze tandarts om de tafel gaan zitten. De oudste heeft niet veel nodig, maar de jongste heeft een mooie erfenis van mij mee gekregen. Waar waarschijnlijk een kleine chirurgische ingreep voor nodig zal zijn en dan nog aan de beugel. Ik wil eigenlijk voorstellen de oudste mee te nemen zodra we met de jongste aan de slag kunnen. We zullen dan tijdelijk één van de twee tandartsverzekeringen omhoog moeten schroeven.

Eigen Risico

Daarnaast schroef ik ons eigen risico op naar het hoogst mogelijk en dat is 885 euro. De afgelopen vijf jaar hebben we nog nooit de volledige 385 euro eigen risico hoeven te betalen en er zijn zelfs jaren waarin we helemaal niets hoefden te betalen.

Zilveren Kruis

Deze maatregelen levert ons een besparing op van 46,37 euro, wat ik afrond naar 50 euro en toevoeg aan ons maandelijkse spaarbedrag voor het zorg-spaarpotje. Dan is er voor ons beiden sowieso die 500 extra eigen risico gedekt.

Premie Jaarlijks Betalen

Als laatste betalen wij de zorgpremie per jaar in plaats van per maand. Als je de zorgpremie per jaar betaald krijg je een korting van 1%. Voorheen was dit 2% maar ook hier wordt al weer op beknibbeld door de zorgverzekering. Aangezien de spaarrente nog steeds lager is dan die 1%, levert het toch nog wat op ;)

Door de premie jaarlijks te betalen 'levert' dit ons nog eens 250 euro minder vaste lasten op per maand. Uiteraard gaat dit bedrag volledig naar het zorg-spaarpotje, zodat we volgend jaar weer de premie in één keer kunnen betalen. Als jullie goed kunnen rekenen gaan we dus 300 euro sparen in het zorg-spaarpotje. Hopelijk zal in de loop der jaren dit potje een beetje overlopen, zodat we wat kunnen afromen naar leukere spaarpotjes.

Eigen Risico Gespreid Betalen

Nu begrijp ik dat er een hoop mensen denken; jullie hebben makkelijk praten en het geluk dat jullie in goede gezondheid leven. Daar zijn we ons zeer van bewust en maken van dichtbij mee hoe gezinnen getroffen worden door hoge ziektekosten. Omdat dit vaak gepaard gaat met langdurige ziek zijn, is het niet altijd even makkelijk. Om betalingsproblemen van je zorgverzekering te voorkomen, kun je het verplichte eigen risico ook gespreid betalen.

Je betaald dan bijvoorbeeld 10 termijnen van € 38,50 om het verplichte eigen risico te dekken. Blijkt dat je aan het eind van het jaar teveel eigen risico hebt betaald, dan krijg je dit terug. Eigenlijk dus een soort zorg-spaarpotje, maar dan extern zonder het risico dat je het geld ergens anders aan uit geeft.

Conclusie

Natuurlijk blijft het spannend om te snijden in onze polis, want stel je voor dat het dit jaar ergens helemaal mis gaat. Maar volgens mij hebben we ons prima in gedekt met het eigen risico en het daar tegenoverstaande spaarbedrag. En anders is het een goede les voor volgend jaar!

Ben jij er al uit met je zorgverzekering voor aankomend jaar? Kijk dan eens via deze Zorgkiezer of er voor jou financieel nog wat te winnen valt.


*Dit artikel bevat affiliate links.

You May Also Like

4 Comments

 1. Wij besloten een paar jaar terug ook ons eigen risico te verhogen en prompt kwam er natuurlijk iets op ons pad. Kosten 850 euro ! Wij gaan dit jaar ook omlaag in onze aanvullende verzekering en betalen 1 verzekering ook in 1x in januari met de 2% korting. Daarnaast doe ik ook alles wat wij besparen in een apart spaarpotje voor zorgkosten. Dan kijken wij eind van het jaar hoe dat is bevallen en wat wij dan gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is balen zeg, ik ben daar ook wel een beetje bang voor. maar we zullen het zien en leren ;) Wij betalen dit jaar voor het eerst alles in één keer, dus ook dat is spannend. Succes en bedank voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Waar wij afgelopen jaar 1 verzekering im 1x betaalden loont dit ook niet heel erg meer. Vorig jaar nog 2% korting maar nu nog maar 1%. Dit vinden wij een druppel op de gloeiende plaat. Nog maar 15 euro in totaal korting per jaar dan kun je net zo goed per maand betalen. Nog wel even serieus kijken of wij de aanvullende verzekering op gaan zeggen. En dat bedrag in een potje storten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrik van het feit van die 2 naar 1%, ik ga het gelijk even nakijken. Goed idee voor die aanvullingen, wij zitten helaas tegen de beugeltijd aan, dus we moeten even doorzetten. Helaas!

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: