Aflossen of.........

by - februari 17, 2019

Aflossen op je hypotheek, tegenwoordig is het een hot-item. Wij deden het de afgelopen jaren al een paar keer en daar hield ik best mooie statistiekjes van bij al zeg ik het zelf. Eigenlijk was ik gewoon een trendsetter in die tijd. Vandaag deel ik ons aflosverhaal en voor welk dilemma we nu staan.


In november 2013 schreef ik mijn eerste artikel over dit onderwerp. We oriënteerden ons op het aflossen en leefden naar onze eerste aflossing toe. Op dat moment stond ons huis flink (en dat is nog zacht uitgedrukt) onder water. We zouden op dat moment dus drie vliegen in een klap slaan; onze maandlasten gingen omlaag, onze schuld werd minder, en ons huis kwam minder ver onder water te staan.

Lees ook: Impact van de Huizenmarkt

In januari 2014 was het zover en deden we onze eerste aflossing op het aflossingsvrije gedeelte van onze hypotheek. Hier zie je twee schema's met hoe onze hypotheek was voor de aflossing en na de aflossing inclusief de groei van onze bankspaarhypotheek.


Ik was bezeten door het aflosvirus dus in januari 2015 deden we hetzelfde kunstje, weliswaar met een iets lager bedrag. Maar we sloegen weer drie vliegen in een klap en dat voelde goed. Na de tweede aflossing werd ons huis weer een beetje groener.

Daarna was het even rustig wat betreft het aflossen. Ik kocht een redelijke dure tweedehands auto en we trouwden. Nu kun je dat zo duur maken als je zelf wilt, maar het loopt heel snel op kan ik je vertellen uit eigen ervaring. Eind 2017 begon het weer te kriebelen; we hadden inmiddels een mooi rond getal op de spaarrekening dus we waren er eigenlijk wel weer klaar voor. In januari 2018 losten we weer een mooi bedrag af.

In totaal hebben we nu een bedrag van € 17.500 afgelost. Jeetje Mina, wat een geld. We hadden dit geld ook gewoon op onze spaarrekening extra kunnen hebben of misschien wel een hele dikke auto kunnen rijden. Maar heel eerlijk, ik vind nog steeds dat we een hoge hypotheek hebben in verhouding met ons huis. Al staat het huis godzijdank niet meer onderwater het voelt nog steeds niet goed. En helemaal niet het maandbedrag wat we iedere maand moeten ophoesten.

Aflossen, oversluiten of sparen!?

Dus nu we zitten in dubio: Gaan we een mooi redelijk bedrag aflossen net als de afgelopen drie keer? Of gaan we misschien wel een groot bedrag aflossen, zodat we een minimale buffer overhouden. Maar er eindelijk wel iets gebeurd met dat hoge hypotheekbedrag.

Of gaan we misschien toch nog oversluiten? Ik heb inmiddels de boeterente weer opgevraagd. Dat deden we drie jaar geleden ook, maar toen vonden we hem te hoog. Achteraf gezien misschien niet, maar goed het blijft een gok. We moeten nu nog twee jaar met een rente van 4,4% en dan is het nog maar te hopen dat de rente tegen die tijd niet gestegen is. Maar die gedachte had ik drie jaar geleden ook, dus ik denk dat dat wel los loopt. We hebben sowieso besloten dat we er pas serieus over nagaan denken als we de boeterente uit eigen zak kunnen betalen en dan nog een mooie buffer over houden natuurlijk. 

De laatste optie is om alles nog even te laten rusten en lekker door te sparen tot misschien wel een recordbedrag dit jaar. Want in mijn Doelen en Duurzaam voor 2019 is er toch echt een aflossing meegenomen in ons spaardoel, dus als we dat niet zouden doen kunnen we echt groeien. Zodat we meer zekerheid en speling opbouwen voor mindere tijden.

Wat we gaan doen en of dat verstandig is zal de tijd uitwijzen. Rijk zullen we nooit worden, maar misschien heb jij dé tip voor ons om een stapje dichterbij die financiële onafhankelijkheid te komen.

You May Also Like

9 Comments

 1. wij hebben ( nu nog ) een hypotheek bestaande uit de helft spaar en de helft aflossingsvrij. Het gedeelte aflossingsvrij is nu afgelost en we gaan nu gedeelte spaar toch over laten sluiten naar aflossingsvrij met veeel lagere rente. We gebruiken wat er in het spaargedeelte staat en de boete valt nu erg mee. Is misschien niet de meest verstandige keuze ( op einde van de looptijd van spaar gaat het sneller met rente ) maar.. spaar moet minimaal 15 jaar lopen en we gaan nu van 400 netto naar 87 netto en zijn over 5-8 jaar helemaal klaar. ( dan zijn we 45 en 48 jaar ) Dus dat voelt erg fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje wat ontzettend knap zeg! Echt een voorbeeld, hoe hebben jullie dat gedaan? Hier nog een hele lange weg te gaan. Kan me goed voorstellen dat dat heel fijn voelt.

   Verwijderen
  2. Dank je. Het is vooral volhouden en in gedachten houden waarvoor je het doet. We leven al paar jaar op 1 salaris en zetten veel op spaarrekening ( waaronder dat 2e salaris ) waar we zo niet 123 bij kunnen. Vooral nu de kinderen ( 7 en 9 jaar ) nog jong zijn gaat sparen gemakkelijker.
   En 1 tip: je kan altijd vrijblijvend en kosteloos gaan praten bij de hypotheker. Pas als je iets laat wijzigen kost dat geld.
   Maar jullie zijn ook al heel goed bezig!

   Verwijderen
  3. Dank je wel! Maar als ik jouw voorbeeld lees, gaan mijn handen jeuken! Werk aan de winkel! Heel erg bedankt voor je advies en tips.

   Verwijderen
 2. Hoi, mooi om te lezen! Goed bezig ook.
  Ik heb misschien wel meer dan één goeie tip, maar allereerst de mindset: Je bespiegelt over de €17.500: wat als je het op de spaarrekening had laten staan etc. Zo heb ik er nog nooit over nagedacht. Ik heb het net even opgezocht en ik heb sinds dec 2014 bijna €25.000 afgelost. Ik beschouw het aflossen als investering in mezelf en financiële onafhankelijkheid. Met meer rendement dan op de spaarrekening trouwens. Op geen enkel moment heb ik het idee dat ik mezelf iets ontzeg: het tegendeel!

  Tip 1: Zorg voor een goede mindset.
  Tip 2: Los elke maand een vast bedrag af, liefst via automatische incasso.
  Tip 3: Doordat de reguliere aflossing en het rentebedrag afnemen kun je het extra aflos-bedrag opschroeven: sneeuwbal effect.
  Tip 4: De meeste voorspellingen zeggen dat de rente pas in 2020 MISSCHIEN en een KLEIN BEETJE gaan stijgen. In jullie geval zou 2 jr. wachten wellicht het meest zinvol zijn.
  Bij oversluiten kun je vermoedelijk een hoog bedrag boetevrij aflossen...? Zo niet, dan zou 2 jaar wachten (tot einde looptijd) de moeite waard kunnen zijn, als je een dergelijk hoog bedrag zou hebben en wilt besteden.

  Op geen enkele wijze heb ik op economisch/hypothecair vlak een opleiding genoten, alleen praktijkervaring.
  Er zijn dus geen rechten aan te ontlenen. ;-)

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, Mark. Super bedankt voor je tips en je advies. Ik heb inmiddels de boeterentes binnen en moet er inderdaad echt mee naar een adviseur, want zelf kan ik er weinig kaas van maken. Nogmaals bedankt!

   Verwijderen
  2. Probeer als je kunt de boeterente van je spaargeld te betalen. Dan krijg je via de fiscus later groot deel terug. Als je dan nog in een laag inkomen zou vallen krijg je ook nog eens zorgtoeslag. Zo is het bij mij gegaan. De hypotheek adviseur stelde juist voor om boeterente mee te laten financieren dus pas op daarmee. Mij heeft het minstens 4000 euro besparing opgeleverd door uit eigen middelen boeterente te betalen

   Verwijderen
  3. Hallo Ansie, bedankt voor de tip. Ik wist niet dat je dat terug kon vragen bij de fiscus. Ik ge er nog een goed naar kijken wat betreft de boeterente. Dank je wel!

   Verwijderen
 3. Ik zie dat je je aflossingsvrije hypotheek nog niet hebt afgelost, dus zou ik me daar eerst op focussen. Verder zou ik iedere maand geld op zij zetten om af te lossen en dat dan ook doen zodra je boven het minimum bedrag (meestal 500 EUR) zit. Je mag nl 10-20% (afhankelijk van je bank) boetevrij aflossenper jaar. Verder zou ik rentemiddeling overwegen (1 telefoontje naar de bank). Als je de boete op laat nemen in de nieuwe rente ipv in een keer te betalen dan ben je zeker goedkoper uit als je versneld aflost. Mijn maandlasten gingen op die manier in 1 keer 50 EUR per maand omlaag.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: