Curlingouders

by - februari 24, 2019

"Ik kan er dit schooljaar even geen curlingouders bij hebben". Het kwartje moest eerlijk gezegd wel even vallen voor  ik de term begreep. Maar toen die eenmaal viel, was hét mijn favoriete uitspraak van het nieuwe seizoen van de Luizenmoeder.


Mijn favoriete uitspraak van juf Ank van vorig seizoen was toch wel "Als je wilt dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten". Bam, wat een tegeltjeswijsheid. Als ouders zijn we alleen maar bezig met wat onze kinderen doen, hoe ze het doen, waar ze het doen en met wie. En ja ook wij maken ons daar schuldig aan.

In de eerste aflevering van het tweede seizoen was het weer gelijk raak. "Ik kan er dit schooljaar even geen curlingouders bij hebben", verzuchtte juf Ank. Weer een schot in de roos, want wat doen we een hoop voor en met onze kinderen om ze het maar zo veel mogelijk naar hun zin te maken.

Een curlingouder is een ouder die alle obstakels in het leven van zijn of haar kind uit de weg wil bezemen, legde juf Ank nog even uit. Al was het niet juf Ank die deze term verzon, maar dat deed de Deense psycholoog Bent Hougaard al in 2004. Teleurstelling, verdriet en spanningen horen nu eenmaal bij het leven. Wij als ouders voelen dat, dus waarom mogen onze kinderen dat niet voelen?

Er laaide een hele discussie op in medialand na deze uitspraak van juf Ank. Het NRC plaatste een heel mooi artikel naar aanleiding van de uitspraak van juf Ank. Opvoedkundige Marina van der Wal noemt het kindermishandeling al die bemoeienissen en geregel van ouders. Volgens haar zou ieder kind wel eens de volgende tegenslagen mogen meemaken;

1. Niet uitgenodigd worden voor een verjaardagsfeestje
2. Een dure vaas kapot maken
3. Hard werken voor een proefwerk en een slecht cijfer halen
4. Huisarrest krijgen
5. Ontslagen worden
6. De schuld krijgen voor iets wat ze niet gedaan hebben
7. Geslagen worden door een ander kind
8. Laatste worden bij een sportevenement
9. Spijt hebben van iets kwetsend dat ze hebben gezegd
10. Gepasseerd worden om iets leuks te gaan doen met vriendenMaar goed als je dan hard aan een werkstuk werkt en het even niet meer weet. Is het toch wel fijn als mama even helpt om de puntjes op de 'I' te zetten. Samen de laatste goede teksten uitzoeken die mama nog even voor je citeert. Het is ook fijn dat je niet altijd door de regen hoeft te fietsen omdat mama een auto heeft. Ik weet nog dat mijn moeder met mij vroeger 16 kilometer heen en 16 kilometer terug fietste voor een bezoekje aan de orthodontist. Een enkele keer gingen we met de bus, maar dan stapte we drie dorpen eerder uit om nog een uur te lopen. Anders kotste ik de hele bus onder.

En toch wil je ze meegeven dat fietsen door de regen er gewoon bij hoort. Sinds een half jaar hangt er een huishoudschema in de keuken. Iedere dag wordt er een huishoudelijke taak gedaan met één dagje vrij in de week. En zo groeit er besef, het besef dat wij als ouders nooit een dagje vrij zijn in het schema en dat dat best wel zielig is voor ons. En dat is fijn om te zien, dat er toch een beetje medeleven in die koppies zit.

Ik denk dat wij, als ouders, nog heel veel kunnen leren van "onze" juf Ank en blij mogen zijn met de spiegel die zij ons de komende weken nog zal voorhouden wat betreft de omgang met en opvoeding van onze kinderen. Of misschien wel alle uitspraken van juf Ank, want hoe heerlijk was het om haar in een paar seconde verliefd te zien worden.

Herken jij jezelf in de uitspraken van juf Ank?

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: