Kloof tussen Arm en Rijk

by - februari 23, 2020

Dat ik geïnteresseerd ben hoe anderen het financieel doen is geen geheim. Maar soms loop je tegen nieuwsberichten aan waarvan je niet weet wat je nou moet denken. Dit is toch totaal tegenstrijdig of is het dan toch wat ik dacht? Wordt de kloof tussen arm en rijk dan toch echt groter?

Afbeelding van reimoon0 via Pixabay

Geen Buffer Hebben

Op 27 januari verschijnen er berichten in de diverse kranten dat de Nederlandse bank waarschuwt dat één op de zeven Nederlandse gezinnen niet genoeg spaargeld heeft om een financiële klap op te vangen. Het lukt ze niet om binnen een maand 2000 euro bij elkaar te krijgen en nog eens de helft van deze gezinnen lukt het niet eens om 500 euro bij elkaar te krijgen.

Lees ook: Zeven Spaartips!

Dit soort nieuws fascineert mij, ik weet dat er heel veel gezinnen zijn die dit probleem hebben ook al doen ze voor de buitenwereld dat het niet zo is. Mijn handen jeuken om ze te vertellen dat het helemaal niet erg is om een stapje terug te doen en zo proberen om een buffer op te bouwen.

En dan zijn er nog echt de schrijnende gevallen waar er gewoon zo weinig binnenkomt, dat mensen amper rond kunnen komen en sparen echt een stap te ver is. Ik denk dat dat dan ook de groep is die hulp nodig heeft en die hulp ook zeker geboden moet worden.

Meer Spaargeld

Ruim een week later, op 5 februari, verschijnen er berichten in diverse media over het feit dat er sinds 10 jaar weer meer gespaard is. Nederlanders spaarden vorig jaar samen ruim 12 miljard euro. Dat is het hoogste bedrag sinds 2009, toen we 14 miljard euro op onze spaarrekeningen zetten.

Oke, dus de mensen die wel kunnen sparen, sparen alleen maar meer, ondanks dat de rente heel erg laag staat of er niet eens meer is. Ik vind dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar ook heel bijzonder. Deze twee berichten voelen voor mij een beetje tegenstrijdig en ik krijg er toch een knoop van in mijn maag.


Kloof tussen Arm en Rijk

Ik begrijp echt heel goed dat de overgebleven zes van de zeven gezinnen samen heel veel kunnen sparen, maar dan nog. Denkend aan de mensen die het echt niet kunnen bolwerken voelt het gewoon niet goed. Wordt de kloof tussen arm en rijk dan echt groter en groter?

In Nederland wordt belastingtechnisch beloond als je een Tesla kan rijden. Degene die van zijn laatste spaargeld een Fiat Panda koopt om op tijd op zijn of haar werk te zijn, wordt afgestraft omdat die te vervuilend zou zijn. Terwijl beide personen er even hard voor moeten werken en misschien de laatste persoon nog wel het hardst.

Conclusie van het verhaal is dat ik hoop dat er veel gezinnen een middenweg kunnen vinden in die kloof, die voor mijn gevoel steeds groter wordt. Die wel proberen om een mooie buffer op te bouwen en zich zeker niet schamen om, net als ik, de vaatwastabletten door te knippen, spullen te verkopen op Marktplaats en tevreden te zijn met wat ze hebben.

You May Also Like

5 Comments

  1. Ja ik denk dat de kloof groter wordt o.a. door een aantal mensen niet meer aan "vast"werk kunnen komen en daar door ook voor lager loon gaan, ZZP-ers die het amper redden. Huren die omhoog gegaan zijn amper nog een huurhuis te krijgen, koopwoningen ook schaars dus steeds duurder. Ook veel jongeren blijven gedwongen thuis en sparen zo hard ze kunnen, omdat het niet mogelijk is om aan een woning te komen. Ik prijs me gelukkig dat ik niet in die positie meer zit. Voor andere kan ik alleen maar zeggen geef het niet op.... Anderen die het niet willen laten merken dat ze het eigenlijk niet kunnen meedoen met hun sociale omgeving, stop er mee ga in gesprek, dat laatste zou weleens heel verhelderend kunnen werken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel mooi gezegd, vooral dat laatste. Helemaal eens met je verhaal, bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  2. Een goede buffer hebben vind ik ook heel belangrijk. Het voelt voor mij als een soort veiligheidsnet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als het taboe " over geld praten" eens doorbroken kon worden, waardoor schaamte bij mensen wat meer los gelaten kan worden ( want schaamte is echt niet nodig ) zou dat al een eerste stap kunnen zijn om te ontdekken dat je er niet alleen voor staat. Het " mee lopen " voor de buitenwereld hoeft dan niet meer. Daarnaast biedt een Gemeente ook vaak ( gratis ) hulp om eens mee te kijken ( budgetcoaching). Zij kunnen mee kijken om je budget wat meer in balans te brengen, potjes aan te stippen waarvan misschien geen weet is, maar wel recht. En zo op deze manier de lagere en middenmoot verdienende mens de gelegenheid te creëren om toch wat te kunnen sparen. Hoe mooi zou dat zijn.....

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: