Warme Truiendag

by - februari 07, 2020

'Verwarm jezelf, niet de wereld'; het motto van de Warme Truiendag. Al is dit een beetje symbolisch bedoeld, wij nemen hem lekker heel letterlijk en trekken vandaag onze warmste trui uit de kast. 


Elk jaar melden weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warme Truiendag. Want wist je dat als je je thermostaat één graad lager zet je maar liefst 6% CO2 en 6% energie bespaard? Als heel Nederland op 1 dag 1 graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2! En dit is niet alleen goed voor de klimaatverandering, je portemonnee vaart er ook wel bij. Want je verwarming een graadje lager zetten, kan je maar zo 60 euro per jaar op jouw energierekening besparen.

Uitstoot Warme Truiendag

Eigenlijk is het bij ons altijd warme truien dag. Onze verwarming staat niet hoger dan 20 graden en overdag als we thuis zijn zet ik hem vaak niet hoger dan 19 graden. Eerst lange mouwen aan en dan pas de verwarming omhoog is ons motto. Maar vandaag dus wat extra aandacht voor dit onderwerp.

Lees ook: Wat hebben de zonnepanelen ons eigenlijk opgeleverd?

Het gaat dus niet alleen om die warme trui maar om de bewustwording hoe we omgaan met ons energieverbruik en hoe 'gewoon' we het maar vinden om het lekker warm te hebben. Blote voeten, korte mouwen met de verwarming op 22 graden. Wat een verspilling!


Wij hebben besloten om vandaag overdag de verwarming niet hoger dan 18 te zetten. Vanavond zetten we hem op 19 graden. Mochten de warme truien niet helpen, dan steken we nog wat kaarsjes aan en pakken we er een lekker dekentje bij.

Trek jij vandaag jouw warme trui aan? Of heb je een andere manier om je steentje bij te dragen om ons energieverbruik te verminderen? Laat het me weten in de comments en zo gaan we samen de energieverspilling te lijf.

You May Also Like

2 Comments

 1. Ook hier was het warme truiendag, althans op school van de jongens.
  Thuis is het altijd warme truiendag. De verwarming staat op 18, als je het koud hebt doe je eerst iets warmers aan, als je daar niet warmer van wordt drink je een kop thee.
  De avondjes op de bank zijn standaard met kleedjes, naast goed voor het milieu en de portemonnee ook goed voor de gezelligheid. Als ik 's avonds achter de computer bezig ben aan de tafel, dan leg ik een kleedje op mijn benen. Heerlijk :)
  Alleen als we 's avonds visite verwachten dan doen we de verwarming wel naar 20 graden op de afgesproken tijd, als de visite eenmaal binnen aan een drankje zit gaat de thermostaat terug naar 18, de warmte blijft gewoon binnen doordat we met meerdere mensen binnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja wat goed. Ik hoorde nog iemand over warme truiendag op school. Hier bij ons op school helaas niet. En goed bezig met die 18 graden, ik doe het ook vaak hoor zo. Vaak hebben de kinderen het niet eens door.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: