Spaarpotten Update!

by - september 20, 2020

Zo een anderhalf jaar geleden vertelde ik vol enthousiasme over onze spaarpotjes binnen onze bestaande spaarrekening. Maar hoe is ons dat eigenlijk bevallen en waar kwam in één keer die bijna nieuwe auto vandaan als je daar geen spaarpot voor hebt? In dit artikel vertel ik jullie alles over de afgelopen anderhalf jaar én over de toekomst.

Spaarpotten Update

Het enthousiasme is er nog steeds en ik kan echt iedereen aanraden om met spaarpotjes te gaan werken, als je bankapp dit toelaat. Het is overzichtelijk, het geeft rust en het helpt je doelen te bepalen en te behalen. Startten we anderhalf jaar geleden met zeven spaarpotten, inmiddels zitten we op tien spaarpotten en worden ze voor meerdere doeleinden gebruikt.

De Spaarpotten

Even een kleine terugblik naar april 2019. Voor het hele artikel, verwijs ik je naar deze link, maar voor de handigheid start ik hieronder met de zeven eerste spaarpotjes. Die vul ik aan met de drie nieuwe spaarpotten en de beweegredenen achter de potjes.

1. Crisisbuffer (april 2019)
Het eerste spaarpotje is onze crisisbuffer van 1000 euro. Dit is een spaarpotje die we gebruiken als we een maandje niet uitkomen, een onverwachte rekening krijgen of iets dergelijks. Mochten we een bedrag uit dit spaarpotje halen, dan moet deze als eerste weer worden aangevuld tot 1000 euro.

2. Inkomensverzekering (april 2019)
De naam zegt het al, het is eens soort inkomensverzekering. Hieruit zouden we bij baanverlies een jaar lang onze bruto hypotheeklasten kunnen betalen.

3. Toekomst Jongens (april 2019)
Hier sparen we iedere maand een vast bedrag voor de toekomst van de jongens. Voor bijvoorbeeld hun rijbewijs, studiekosten of hulp bij bijvoorbeeld het kopen van een huis. Het geld is in ons beheer en wordt niet op hun 18e uitgekeerd ofzo. 

4. Extra Aflossing (april 2019)
Een spaarpotje voor een aflossing op onze hypotheek.

5. Vakantie (april 2019)
Spreekt voor zich :)

Lees ook: Zeven Spaartips

6. Klussen (april 2019)
Een spaarpotje voor het onderhoud van ons huis.

7. Zakelijke Rekening (april 2019)
Hierin stort ik het geld wat ik verdien met mijn bedrijfje en haal ik geld uit als ik kosten maak. Het is dus geen spaarrekening, maar een zelf gecreëerde zakelijke rekening.

8. Zorgverzekering (mei 2019)
Direct na het plaatsen van het artikel in april 2019 kreeg ik van Mirre de tip om een zorgpotje aan te leggen voor onverwachte medische kosten. Een super tip en stom dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. Één van de redenen dat ik een trouwe volger ben van haar blog. In mei 2019 maakte ik dan ook gelijk een zorgspaarpotje aan waar we maandelijks een bedrag van € 50 in gingen sparen.

Achteraf gezien is deze pot uitgegroeid naar onze belangrijkste spaarpot, want in december 2019 besloten we om onze zorgverzekering voor 2020 in één keer te betalen. Het bedrag dat we in 2019 maandelijks aan premie betaalden hebben we afgerond naar boven en sparen we nu maandelijks in ons zorgspaarpotje. Zodat we hopelijk in 2021 weer het jaarlijkse bedrag in één keer kunnen betalen en zo in de loop der jaren een buffer opbouwen in deze spaarpot.

9. Beleggingen (juni 2020)
In juni 2020 zijn manlief en ik om de tafel gaan zitten over onze spaarrekening en hoe nu verder. De spaarpotten waren redelijk gevuld. Dat wil niet zeggen dat we veel spaargeld hebben, maar de doelen die we hadden gesteld zijn behaald. Behalve de 40K van mijn visionboard helaas ;). 

Willen we verder sparen tegen een rente van bijna 0% of willen we ook andere dingen gaan doen met ons geld? Sinds een tijdje hebben we een beleggingsrekening waar we een beetje aan het pionieren zijn sinds de (Corona) crisis op de beurs. 

We hebben nu besloten om iedere maand een klein bedrag te sparen en daar eens per half jaar mee te gaan beleggen. Mits we het geld niet ergens anders hard nodig hebben natuurlijk. Dit beleggen is echt bedoeld om pas over 10 of 20 jaar profijt van te hebben. Of we er verstandig aan doen zal de tijd uitwijzen, maar niet geschoten is altijd mis.

10. Auto (juni 2020)
En dan als laatste een potje voor de auto, dat was er namelijk helemaal niet. Toch knap dat we dan die bijna nieuwe auto kochten in september 2019. Gelukkig konden we mijn oude auto voor een mooi bedrag inruilen, maar nog steeds blijft het een gigantisch bedrag. Het geld haalden we uit vijf verschillende spaarpotjes; Crisis Buffer, Inkomensverzekering, Extra Aflossing, Vakantie en Klussen. De laatste vier spaarpotten kwamen niet leeg, maar we haalden er procentueel een bedrag uit.

Gelukkig konden we in de loop van de tijd (acht maanden) alles weer een beetje terug sparen en met het vakantiegeld van 2020 waren alle potjes weer redelijk gevuld. Behalve de aflossings-spaarpot, die staat even op een laag pitje omdat we binnen een half jaar voor een verlenging gaan van de rente. We bewaren het huidige bedrag wat er in staat om te kijken wat op dat moment verstandig is.

Achteraf gezien ben ik helemaal tevreden dat we het op deze manier hebben kunnen doen, maar het liefst heb je gewoon een aparte spaarpot voor een auto. Natuurlijk moet ik tien jaar doen met deze auto, maar een buffertje hebben voor onverwacht onderhoud is altijd handig. 

Verdeling Maandelijks Spaarbedrag

Iedere maand meld ik trouw in de Doelen en Duurzaam dat we ons vaste maandbedrag hebben gespaard. Maar wat houdt dit bedrag nu precies in? Voorheen spaarden we allebei een vast bedrag van ons salaris naar de spaarrekening. Tegenwoordig zijn deze bedragen opgesplitst en worden ze automatisch toegewezen aan de spaarpotjes.

Soms best onoverzichtelijk maar de handigheid is dat je dit allemaal automatisch kan instellen. Zodat het juiste bedrag naar het juiste potje gaat en je nergens naar om hoeft te kijken. Om jullie een klein beetje een idee te geven hoe we onze maandelijkse spaarbedrag verdelen heb ik een overzicht gemaakt van hoe de potjes gevuld worden.



1. Crisisbuffer 0 %
2. Inkomensverzekering 0 %
3. Toekomst Jongens 12%
4. Extra Aflossing 12%
5. Vakantie 0% (alleen vakantiegeld)
6. Klussen 12%
7. Zakelijke Rekening 0% 
8. Zorgverzekering 35%
9. Beleggingen 12%
10. Auto 12%


De oplettende lezer heeft vast al gezien dat we nog 5% hebben te verdelen. Dit kleine bedrag komt automatisch op het vrije deel. Daar zetten we ook het geld op als we een keer een meevaller hebben. Dat laten we daar staan en als het een leuk bedrag is boeken we het naar een spaarpot waar we het goed kunnen gebruiken.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze update over onze spaarpotjes te lezen. Bewust zonder getallen, want het gaat er niet om hoeveel je spaart. Het gaat er om dat je spaart en zo een buffer creëert voor mindere tijden. Dus of je nu met één, tien, honderd of misschien wel duizend euro werkt in bovengenoemd verhaal, je bent altijd goed bezig. En onthoud één ding: 'Alles wat je aandacht geeft dat groeit!'

You May Also Like

5 Comments

  1. Ik gebruik ook spaarpotjes binnen mijn rekening. Ik heb min of meer dezelfde nieuwe auto, zorgbuffer, vakantie, inkomensbuffer, nieuwe keuken en een luxe spaarpot van die laatste koop ik bv binnenkort shutters op maat. Leuk om te zien dat anderen dit ook doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh die luxe spaarpot is ook wel een goed idee zeg, kun je nog eens mooie dingen van kopen.

      Verwijderen
  2. Spaarpotjes! Ik hou ervan! Ze geven overzicht en zorgen je focus te houden op je doelen alsmede aankomende grote uitgaven. Super makkelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toevallig heb ik er ook 2. Auto en vakantie. Leuk om te zien hoe jullie het ingedeeld hebben. Ik ga eens kijken of ik het anders in kan delen.
    Groeten Ilona

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: