Onze Ochtendroutine en 7 Tips!

by - oktober 18, 2020

De vakantie zit er weer bijna op en de scholen gaan weer beginnen. Tijd om alle wekkers weer in te stellen en op tijd op te staan. En dat valt niet altijd mee! Vandaag vertel ik jullie over onze ochtendroutine en geef ik zeven tips om jouw ochtendspits wat soepeler te laten verlopen.

Ochtenroutine zeven tips

Toen ik de jongens nog naar school bracht, sinds Corona zijn intrede heeft gedaan gaan zij alleen, kwam ik op de terugweg altijd dezelfde mensen en kinderen tegen. De eerste bel was dan al lang gegaan en vaak hoorde ik de tweede nog ergens in de verte afgaan. Fascinerend vind ik het en ik ben dan ook altijd nieuwsgierig hoe andere mensen hét doen, die ochtendroutine. Chaotisch of juist heel relax? Onze ochtendroutine is er na acht jaar basisschool redelijk ingesleten en vandaag vertel ik er over.

Ochtendroutine

Om zeven uur gaat de wekker en die snooze ik negen minuutjes om even bij te komen of even wat dingen te plaatsen voor mijn blog (twee keer per week). Bij de tweede keer dat de wekker af gaat sta ik op, kleed ik me aan, sla het bed open en zet het raam open zo dat de boel lekker kan luchten.

De oudste is in die eerste negen minuten vaak al aangekleed naar beneden gegaan en zit aan zijn eerste broodje zodra ik beneden kom. Ik neem een groot glas water of drink mijn waterfles half leeg en maak de tien-uurtjes, overblijfspullen en lunch om mee te nemen klaar.


Dan ontbijt ik samen met de jongste, die altijd nog even blijft liggen en meestal rond half acht beneden is. Dat ontbijt is voor mij een rustmomentje en weet ik dat alles wat mee moet vandaag klaar is. De oudste is dan alweer bezig met zijn gezicht gewassen, tanden poetsen, tas inpakken en schoenen aan doen. De resterende tijd mag hij dan wat voor zich zelf doen.

Als de jongste ook klaar is met zijn 'klusjes', ga ik mezelf klaar maken. Gezicht wassen, tandenpoetsen, make up, haar et cetera. Daarna zorg ik dat alle gordijnen open zijn, de bedden zijn op gemaakt (de jongens moeten dit zelf doen, maar dat wordt nog wel eens vergeten) en alle ramen weer dicht zijn.

Slaapkamer Ochtendroutine 7 tips

Net na kwart over acht lopen de jongens richting school en dan heb ik nog tien minuutjes om even de benedenverdieping in orde te maken. Toen ik nog wel mee naar school liep had ik deze tijd niet en stapte ik gelijk in de auto als ik terug kwam van school. Die tien minuutjes zijn echt een aanwinst en vind het dan ook erg fijn om alles netjes achter te laten. Vaak haal ik nog even een stofzuiger door het huis of vouw een wasje op voor ik in de auto stap.

Zeven Tips voor een rustige ochtendspits

Natuurlijk verloopt het niet altijd zo, soms loopt het iets minder soepel of juist veel sneller. En soms loopt er wel eens een stoorzender mee in de vorm van manlief ;) Maar over het algemeen zijn we heel tevreden over onze ochtendroutine. Daarom geef ik je graag wat tips die wij in de praktijk brengen.

1. Planning en Voorbereiding

Eigenlijk heel simpel, maar hier vang je een hoop onaangename verrassingen mee op. Kijk 's avonds alvast hoe de dag van morgen er uit ziet. Is het een werkdag? Is het een overblijfdag? Moeten er extra dingen mee naar school of werk. Het overkomt ons echt nog wel eens dat iemand 's ochtends roept; 'maar vandaag is er dit of vandaag moeten we dat meenemen' en dan is het soms even schakelen.

2. Leg jouw outfit klaar    

's Avonds kleding klaar leggen voor de volgende dag is echt een aanrader. Het scheelt 's ochtends een hoop (keuze)stress en ook voor de kinderen is het handig. Als ik in de avond een kus ga geven, bespreken we vaak wat ze de volgende dag aan doen en leggen het klaar.

3. Begin de dag met water

Begin de dag met een groot glas water of twee. Door elke ochtend water te drinken, spoel je de schadelijke stoffen uit je lichaam zodat je fris en gezond de dag begint.

4. Frisse Lucht

Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Zodra ik mezelf heb aangekleed zet ik het raam van de slaapkamer wagenwijd open en sla het bed open. Als de ochtendroutine voorbij is en ik me zelf ook helemaal klaar heb gemaakt trek ik het bed recht en doe ik het raam weer dicht.  

5. Zorg voor rust

Zorg ook voor een paar vaste rustmomentje in de ochtend, de hele tijd rond lopen als een kip zonder kop heeft geen zin. Bepaal voor jezelf deze rustmomentjes. Ik probeer namelijk alles wat die dag mee moet aan etenswaren klaar te hebben voor ik zelf ga ontbijten. Als ik dan zit weet ik dat dat allemaal geregeld is.

6. Clean as you go

Zorg dat je de slaapmaker 's ochtends netjes maakt; bed opschudden, kleding van de grond op ruimen en ventileren. Zo stap je 's avonds in een opgeruimde slaapkamer en in een heerlijk opgemaakt bed. Ook is het fijn als je 's avonds voor je naar bed gaat, de woonkamer even netjes maakt. Dat scheelt 's ochtends een hoop frustratie. 

7. Leg de lat niet te hoog

Maak het je zelf niet te moeilijk zo vroeg in de ochtend. Probeer zoveel mogelijk voor te bereiden en leg je zelf geen extra taken op. Ik lees vaak berichten van mensen die een uur eerder voor de kinderen op staan. Dan kunnen ze mediteren of schrijven, of soms nog een was wegstrijken. Echt heel knap en goed als je daar het soort mens voor bent. Maar leg het jezelf niet op als je liever nog even in bed wil blijven liggen.

Én het allerbelangrijkste is natuurlijk neem het niet te serieus, een fijne ochtend is veel belangrijker dan een stressvolle ochtend. Dus een keertje te laat komen is helemaal niet erg. Ik ben heel benieuwd hoe jouw ochtend verloopt? Stressvol of juist heel ontspannen? Laat het me weten in de comments.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: