Vuurwerkverbod? Ja of Nee!?

by - januari 12, 2020

Het is vrijdagavond, drie januari de dag van de aanslag van Trump. Deze aanslag zal veel gevolgen hebben, welke kan niemand goed inschatten. Het is ook de dag van Eva Jinek, haar eerste show op RTL 4 begint uiteraard met dit onderwerp.


Hoewel ik moet slapen, mijn wekker gaat vroeg voor twee dagen Maastricht, blijf ik toch even kijken en mijn aandacht gaat na het gesprek over de aanslag in Irak op een Iraanse generaal direct over naar het onderwerp dat volgt.

Vuurwerkverbod

De meerderheid van de, snel na oud en nieuw, ondervraagden is voor een algeheel vuurwerkverbod voor particulieren. Dat er tijdens de wisseling van het jaar en daarmee decennium ook een wisseling is gekomen in hoe men hierover denkt is wel duidelijk.

De wonden van alles wat er gebeurt is zijn nog vers natuurlijk en dat heeft invloed op zo'n uitslag. Alleen is het niet zo dat we deze wonden juist moeten gebruiken? Vergeten we straks niet te makkelijk wat er allemaal gebeurt is? Een vader met zijn zoontje van vier jaar omgekomen in een lift, omdat jochies vuurwerk op een bank in de hal hebben gegooid waardoor brand ontstond.

Er gingen bij mij op 1 januari direct een aantal vragen door mijn hoofd. Wat deed die bank daar in de hal? Je weet ook als 13-jarige toch wel dat er door vuurwerk brand kan ontstaan en dat je dit nooit naar binnen gooit? Natuurlijk is het dan bizar dat het zo afloopt dat ze dat niet doorzien en dat ze dat nooit gewild hebben lijkt me duidelijk.

Lees ook een ander gastblog: Achterbuurt

Nadat er met de korpschef is gesproken gaat het gesprek over naar een agente. Een agente die dienst had in deze 'feestelijke' nacht. Ze kwam ter plaatse bij een autobrand en was er voor de brandweer arriveerde. Tussen haar dienstwagen en de brandende auto stonden ineens zo'n 20 jongeren, met bivak. De auto werd bekogeld en de vuurpijlen ketsten af tegen de autoruit. Haar instinct zei uitstappen en aanpakken, ze dacht erover na en deed dit niet. "Het zijn geen rotjes of gillende keukenmeiden waar ze mee staan maar vuurwerk bommen, ze zetten er auto's mee in de fik. Als dat in je gezicht ontploft..."

Ze reden weg, tot de brandweer er aan kwam waardoor ze keerden. Ze lieten hen niet in de steek want als brandweerman/vrouw heb je nog minder om je te verweren. De voertuigen reden achter elkaar het parkeerterrein op waar de nog altijd brandende auto stond. Opnieuw volgde bekogeling, nu van de brandweer auto. Ook de brandweer besloot voor de eigen veiligheid te kiezen en vertrokken. Later kwamen beide terug, versterkt door ME, om het werk te kunnen doen wat ze moesten doen. Ja, de ME!


Dit gebeurde op meerdere plekken in het land. De schade gaat ongetwijfeld weer recordhoogte bereiken. Het zet me allemaal aan tot nadenken. Wil ik dit nog wel, ook ik steek een paar pijlen en potten af met oud&nieuw. Ik vind het mooi om vanaf 11 hoog over de stad uit te kijken en al dat vuurwerk te zien. Weegt mijn persoonlijke plezier op tegen alles wat er gebeurt? Steek je vuurwerk af? Denk dan na over de vraag die ik net stelde voor je verder leest. 

Respect voor de hulpverleners

Want weegt jouw persoonlijke plezier af tegen wat er gebeurt? We hebben het nu over mensenlevens en hulpdiensten die hun werk niet kunnen doen. Dan hebben we het dus niet eens over dieren die met vuurwerk worden mishandeld, spullen die worden vernield en dan vergeet ik vast ook nog wel wat. Nee voor mij weegt dit niet meer op tegen het afsteken en bekijken van particulier vuurwerk. Doe dan maar een mooie georganiseerde vuurwerkshow, dan pas kunnen raddraaiers ook goed worden aangepakt.

Dat gezegd hebbende sluit ik mijn ogen niet voor het feit dat hulpverleners ook worden aangevallen buiten oud & nieuw maar dat maakt dit niet minder erg. Beide moeten aangepakt worden en in Nederland moeten we zorgen dat dit soort uitschot veel harder bestraft gaat worden.


* dit artikel is geschreven door Roël Tax

You May Also Like

5 Comments

 1. Ja, knalvuurwerk en vuurpijlen afschaffen.
  En iedereen die een hulpverlener, op welke wijze dan ook, belaagd minimaal 1 nacht vastzetten. Los van aanvullende straffen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik ben het helemaal met je eens! Ik vraag me alleen af of dat met het vuurwerk te handhaven is. Bedankt voor je reactie!

   Verwijderen
 2. Een algeheel vuurwerkverbod zou beter te handhaven zijn. Ik zou het prima vinden om naar professioneel georganiseerd vuurwerk te gaan kijken!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: