Kinderen van deze (digitale) tijd!

by - december 15, 2018

Één van de grootste struggles binnen het opvoeden is misschien wel het schermgebruik. Zijn wij als ouders nog van de generatie dat er alleen op woensdagmiddag iets op televisie was, tegenwoordig kun je 24/7 iets op of met een scherm doen. Hoe ga je hiermee om als opvoeder en in hoeverre kom je jouw kind tegemoet?   


Ik denk dat het grootste euvel is dat we zelf als ouders ook niet meer zonder kunnen. Niets is fijner dan na een dag werken even de Instastories bekijken van degenen die je volgt. Ik zit te pas en te onpas op mijn telefoon, terwijl de jongens zich aan de regels moeten houden. En die regel is dat ze alleen 's avonds na het eten op de tablet of telefoon mogen nadat ze eerst nog een half uurtje iets voor hen zelf hebben gedaan. Eigenlijk heel oneerlijk, want waarom geldt die regel niet voor mij!?

Een eigen telefoon
Ongeveer anderhalf jaar geleden kregen de jongens samen een oude telefoon van ons. En onze oude telefoons zijn echt oud, daar lees je straks meer over. Samen dus één telefoon waarmee ze thuis op de WIFI een spelletje konden spelen, een filmpje konden kijken of een berichtje stuurden naar oma via Messenger. Hoe leuk is het als je dan wat terug krijgt. Ze hebben al een zes jaar oude iPad waar ze ook nog prima mee uit de voeten kunnen, maar een telefoon is toch leuker.

Met een moeder die niet vies is van een beetje technologie, het wereldwijde web en alles wat daar mee te maken heeft, zit het toch in je bloed. Je wilt meer; je wilt mee op Pokémonjacht en whatsappen met oma is toch wel leuker dan dat saaie Messenger. Maar daar heb je een telefoonnummer en natuurlijk data voor nodig. Niet zo heel veel, maar toch wel een beetje. Dus kwam al snel de vraag of ze buitenshuis ook op 'internet' mochten. Dat vond ik best een grote stap, misschien nog wel groter dan het feit dat ze een telefoon kregen.

Wel of geen abonnement?
Na lang wikken en wegen beloofde ik de jongens tijdens een heerlijke vakantie in Frankrijk, waar alles er altijd rooskleuriger uitziet dan thuis dat we bij thuiskomst op zoek gingen naar een Sim Only-abonnement. Gelukkig ben ik redelijk bekend met het Sim Only-wereldje want eigenlijk doen wij niet anders. Zodra ons abonnement met toestel afloopt, wordt deze standaard vervolgd door een goedkoop Sim Only-abonnement om nog minimaal een jaar gebruik te maken van de telefoon.

Je kunt er voor kiezen om gelijk weer een abonnement te nemen met een nieuw toestel, maar vaak is de telefoon nog van prima kwaliteit om één of twee jaar te gebruiken. Sommige mensen verkopen hun oude toestel op Marktplaats of in een verkoopgroep. Maar kijk eens serieus naar het bedrag dat je er dan voor krijgt en het bedrag dat je bespaart als je twee jaar lang iedere maand 20 tot 30 euro minder betaald voor een Sim Only-abonnement. 


Mijn zoektocht begon bij mijn eigen provider. Maar voor dit abonnement, wat eigenlijk een beetje voor de fun is, wilde ik echt het Goedkoopste Sim Only abonnement vinden. Bij Ben vond ik een abonnement met 500MB en 100 belminuten voor maar € 7,50 per maand. Genoeg om af en toe een Pokémon te vangen en bereikbaar te zijn op de momenten dat het echt nodig is.

Tevreden en trots
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en is de 'oude' telefoon inmiddels vervangen door een 'oude' telefoon van oma, maar nog steeds dik tevreden met het abonnement. Ik koos toendertijd voor de 'veilige' maandelijks opzegbare optie omdat ik bang was dat het misschien uit de klauwen zou lopen. Maar onze voorbeeldige kinderen hebben dubbel en dwars bewezen dat ze hier heel goed mee om kunnen gaan.

De telefoon blijft dan te allen tijde thuis en alleen in overleg gaat hij mee. Heel trots op de jongens, want ze houden zich er keurig aan en zeuren er nooit om. Ik overweeg dan ook om mijn maandelijks opzegbare abonnement om te zetten naar een twee-jarig abonnement. Dat scheelt me toch weer een tiental euro's per jaar en hoe groter ze worden hoe groter de kans is dat de telefoon buitenshuis gebruikt zal gaan worden.

Ik weet dat er heel veel voor- en tegenstanders zijn wat betreft dit onderwerp, maar helaas ontkomen we er niet meer aan. Zelfs mijn moeder heeft inmiddels een smartphone en die gebruikt ze bijna dagelijks. Met natuurlijk af en toe een tip van haar kleinkinderen. Ik ben heel benieuwd hoe jij hierin staat? Laat het me weten in de comments.

*Dit is een gesponsorde blogpost.

You May Also Like

2 Comments

 1. Wij zijn altijd vrij relaxed omgegaan met schermtijd. Geen vaste tijden of momenten. Onze kinderen speelden ook graag buiten of met vriendjes. Man zit in ict (nu informatie beveiliging) en de kinderen hadden al jong een laptop en/of tablet. We kijken wel een beetje op de achtergrond mee (alleen nog bij dochter inmiddels).
  Zoon is inmiddels 19 maar heeft sinds eind groep 8 een mobieltje. Daarvoor had hij al telefoontje (piepklein ding) waar je alleen mee kon bellen en sms-en, dat ding lag altijd in de kast. Overigens was zoon de laatste in zijn klas. Hij mocht een nieuwe uitkiezen en koos een htc met top geluid (onze zoon is een muziekfreak). Zoon heeft nooit gekke dingen gedaan en kwam altijd uit met zijn bundel (hoewel toen erg klein tov nu). Hij heeft op dit moment een Nokia 6 met een sim only abbo van Hollandse Nieuwe van 9 euro (2000 belminuten/sms of mb). Dochter heeft dit abbo ook maar het is regelmatig op (op=op) zij belt gewoon teveel met haar vriendinnen. Dat hoort bij haar leeftijd (13). Zij wil dolgraag een Iphone maar moet het met een Nokia 6 doen.
  Telefoons kopen we zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te lezen hoe anderen het doen. Heel erg bedankt voor je reactie. Ik denk ook als je er losjes mee om gaat het prima is en ze zelf kunnen doseren. Grappig ook dat je dochter dan weer net niet uit komt en graag een iPhone wil en dat jullie daar niet voor zwichten. Ik denk dat jullie een mooi evenwicht tonen.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: