Verdeling Spaarpotjes 2024

by - januari 28, 2024

Regelmatig geef ik jullie een update over de verschillende spaarpotjes die wij hanteren op onze spaarrekening. Nu wij redelijk gesetteld zijn in ons nieuwe huis wordt het weer eens tijd voor een nieuw overzicht.

Verdeling spaarpotjes Spaarrekening

In april 2019 begonnen wij met verschillende spaarpotjes op onze spaarrekening te werken. In juni 2020 voegde ik er nog twee aan toe en gaf ik jullie een update. Eind 2022 gingen alle spaarpotjes op de schop in verband met de aankoop van ons nieuwe huis. Nu wij helemaal gesetteld zijn geef ik jullie graag weer een overzichtje.

1. Crisisbuffer (sinds april 2019)

Het eerste spaarpotje is onze crisisbuffer van 1000 euro. Dit is een spaarpotje die we gebruiken als we een maandje niet uitkomen, een onverwachte rekening krijgen of de spreekwoordelijke wasmachine. Mochten wij een bedrag uit dit spaarpotje halen, dan moet deze als eerste weer worden aangevuld tot 1000 euro.

2. Inkomensverzekering (sinds april 2019)

De naam zegt het al; het is een soort inkomensverzekering. Hieruit zouden wij bij baanverlies een jaar lang een groot gedeelte van onze vast lasten kunnen betalen. Helaas halveerde deze spaarpot  voor de aankoop en verbouwing van ons nieuwe huis. Dus wij zouden het zo een half jaartje zonder inkomen kunnen uitzingen denk ik. Op dit moment wordt hier niet in gespaard. 

3. Toekomst Jongens (sinds april 2019)

Hier sparen wij iedere maand een vast bedrag voor de toekomst van de jongens. Voor bijvoorbeeld hun rijbewijs, bijdrage studiekosten of iets anders waar wij hen in de toekomst bij kunnen helpen. Het geld is in ons beheer en wordt niet op hun 18e uitgekeerd.

Extra Aflossing (sinds april 2019

Deze spaarpot hebben wij begin 2022 op geheven. Ik sluit niet uit dat wij hier ooit weer in gaan sparen. We zijn zeer tevreden over onze hypotheek op dit moment, maar met het oog op de toekomst en dan heb ik het vooral over ons pensioen zou het fijn zijn om zo weinig mogelijk vaste lasten te hebben.

4. Vakantie (sinds april 2019) 

Spreekt voor zich. Voorheen storten wij hier alleen ons vakantiegeld in, maar in 2022 hebben wij besloten iedere maand een bedrag in te gaan sparen. Toevallig hebben wij dit jaar (2024) besloten om dit bedrag te verdubbelen. 

Lees ook: Zeven Spaartips


Klussen (sinds april 2019)

Ook dit spaarpotje is opgeheven en samengevoegd naar een nieuwe spaarpot. Niet dat er niet meer geklust gaat worden of onderhoud is aan ons huis. Maar dit is in 2022 een nieuwe spaarpot geworden genaamd Droomhuis. 

5. Zakelijke Rekening (sinds april 2019) 

Hierin stort ik het geld wat ik verdien met mijn bedrijfje en haal ik geld uit als ik kosten maak. Het is dus geen spaarrekening, maar een zelf gecreëerde zakelijke rekening. Deze rekening is er nog steeds, maar neem ik niet mee in de maandelijkse Doelen en Duurzaam.

6. Zorgverzekering (sinds mei 2019)

In deze spaarpot sparen wij een bedrag (gelijk aan de maandelijkse premie van de zorgverzekering) en betalen wij onze zorgverzekering in één keer aan het begin van het jaar. Zo houden wij het in eigen hand, bouwen wij een zorgbuffer op en kunnen we altijd uitwijken om wel weer maandelijks te gaan betalen als wij de spaarpot ergens anders voor nodig hebben. Maar dit laatste is zeker niet de insteek. Ik ga deze spaarpot vanaf 2024 weer meenemen in mijn Financiële Doelen en Duurzaam.

Beleggingen (sinds juni 2020)

Ook deze heb ik in 2022 opgeheven; wij gaan voorlopig niet meer sparen om te beleggen. Misschien dat ik er over een jaar weer anders over denk, maar voor nu even niet. Van het geld wat hier in zat hebben wij nog wat aandelen gekocht en daar houden wij het voorlopig bij. Maar goed niets is zo veranderlijk dan de mens :)

7. Auto (sinds juni 2020)

Deze blijft gewoon lekker staan, hier sparen wij iedere maand een vast bedrag in en dat loopt in de jaren gewoon lekker op. Er is geen behoefte aan een andere auto voor mij op dit moment en manlief rijdt een bedrijfsauto. Ik merk wel dat wij hier makkelijk geld uithalen voor andere 'projecten'.

8. Droomhuis (sinds jan 2022)

Dit is de spaarpot die ik in 2022 heb gecreëerd door de aflossings- en klussenspaarpot samen te voegen. We sparen hier maandelijks een vastbedrag in om ons huis verder af te maken.

9. Vrij spaargeld (altijd)

Deze spaarpot was er altijd al, die heb je namelijk automatisch als je met spaarpotten aan de slag gaat bij de Rabobank. Hier wordt op dit moment een klein bedrag in gespaard en hier storten wij altijd het geld in wat wij 'spontaan' sparen. Als daar dan een mooi bedrag in staat, ga ik kijken aan welke bestaande spaarpot ik dit het beste kan toevoegen. Maar het gebeurd ook vaak genoeg dat het alweer is uit gegeven ;)

Verdeling Maandelijks Spaarbedrag

Iedere maand meld ik trouw in de Doelen en Duurzaam dat wij ons vaste maandbedrag hebben gespaard. Maar wat houdt dit bedrag nu precies in? We sparen beiden een vast bedrag van ons salaris, dit wordt automatisch afgeschreven en deze bedragen worden automatisch verdeeld naar bepaalde spaarpotten.

Om jullie een klein beetje een idee te geven hoe wij ons vaste spaarbedrag per maand verdelen over de spaarpotjes, heb ik een overzicht gemaakt.


Ik weet dat sparen een beetje in een verdomhoekje is geraakt, door al het nieuws over beleggen en crypto. Vooral op Social Media word je er mee dood gegooid. Toch wil ik meegeven dat sparen heel belangrijk is en misschien hebben jullie het wel gemerkt; afgelopen jaar loonde het echt om te sparen en mochten wij een leuke rente ontvangen.

Er zijn te veel mensen in Nederland die van salaris naar salaris leven en dat is niet goed. Al bouw je maar een buffer op van 500 euro en je zult zien wat dit met jouw mindset over en gevoel met geld doet. Dus ik zeg het nogmaals; het maakt niet uit hoeveel je spaart, als je maar spaart! Om zo een weg te vinden naar een 'simpel rijk' leven.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: