Het Paleis op de Dam

by - maart 31, 2019

Wie droomt er nou niet van? Om in een echt paleis te mogen kijken, te mogen rond dwalen en je te laten meeslepen door de mooie oude verhalen. Wij deden dit heel spontaan afgelopen weekend in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Paleis op de Dam

Jullie hadden het waarschijnlijk al voorbij zien komen in het weekoverzicht van afgelopen week. We doorkruisten de stad en zagen dat het paleis open ging voor publiek. We hebben waarschijnlijk onder een steen geleefd, want we hebben nooit geweten dat het paleis open was voor publiek. We twijfelen dan ook geen moment en gaan naar binnen.

Lees ook: Dagje Amsterdam + Shoplog

Audiotour Paleis op de Dam

Voor tien euro per persoon krijg je audiotour door het paleis. Je krijgt eerst een film te zien over het ontstaan van het paleis en hoe het in handen kwam van de koninklijke familie. Daarna de audiotour waarbij je per vertrek een bordje kan scannen die vertelt over de unieke geschiedenis van het gebouw en het bijzondere interieur. Maar ook over hoe de vertrekken tegenwoordig worden gebruikt door de koninklijke familie en dat vond ik stiekem natuurlijk het leukste.

Audiotour Paleis op de Dam

Na de film start de rondleiding op de eerste verdieping in de Burgerzaal, het hart van het paleis. Een enorme ruimte van 34 meter lang en 25 meter hoog. De architect Jacob van Campen ontwierp deze grote zaal als ontmoetingsplaats voor alle burgers, een verlengstuk van de drukke Dam buiten en de haven daarachter. Het paleis is oorspronkelijk gebouwd als stadhuis, vandaar deze functie.

Burgerzaal Paleis op de Dam

Daarnaast kun je ook de slaapvertrekken bezoeken waar de staatshoofden slapen die op bezoek komen bij de Koning en de Koningin. Er staan oorspronkelijke hele oude bedden in de kamer, zoals hier links kunt zien.


Maar deze bedden worden dus tijdens een staatsbezoek vervangen door een normaal bed zoals te zien op deze foto.


Balkonscene Troonwisseling

En dan het balkon, waar de bekende balkonscènes zich afspelen. Zoals bijvoorbeeld tijdens de bruiloft en de troonwisseling. Wij stonden daar, op de plek waar Beatrix en Willem stonden tijdens de troonwisseling in een smalle gang. Martijn zei nog: 'Wat zou Beatrix hebben gezegd tegen Willem toen zij hier stonden.' Klaar om op het balkon te stappen met daar op de dam een uitzinnige menigte.


Balkonscene paleis op de Dam

Daarnaast zijn er ontzettend veel ruimtes met heel veel pracht en praal. Prachtige oude schilderijen, prachtige oude kroonluchters en de mooiste plafonds. Maar ook rijk gedekte tafels met prachtig serviesgoed en het mooiste bestek.De audiotour eindigt op de begane grond in de Vierschaar. Toen het gebouw nog stadhuis was werden hier de doodvonnissen uitgesproken, gemiddeld drie of vier keer per jaar. Dat was een heel belangrijke ceremonie en om die reden werd de Vierschaar uitgebreid gedecoreerd met marmeren kunstwerken van de beeldhouwer Artus Quellinus.


Het was echt een heel mooi en indrukwekkend bezoek. Misschien moet je zelf maar een keer gaan kijken als je in Amsterdam bent. Mocht je speciaal naar Amsterdam afreizen voor een bezoek aan het paleis? Kijk dan eerst even op de website, want het paleis is niet altijd open. Tijdens staatsbezoeken of andere belangrijke gelegenheden is het paleis dicht voor publiek. Maar mocht je er langs komen en hij is open, dan is een bezoek het zeker waard.

En ze hebben ook een audiotour speciaal voor kinderen, dus ik denk dat we nog maar eens een keertje terug moeten met zijn viertjes. Heel vervelend ;)

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: