Ecologische D&D Mei 2024

by - juni 15, 2024

Tijd voor een nieuwe Ecologische D&D van de maand mei; het stroomverbruik was prima, het gasverbruik viel een beetje tegen en werden wij geconfronteerd met terugleverkosten. In huis deden we nog twee kleine klusjes, lees en kijk mee.....

Doelen en Duurzaam Mei 2024 Opbrengst Zonnepanelen, Duurzaamheid

Even een kleine intro; de Doelen en Duurzaam die maandelijks op mijn blog verschenen heb ik op gesplitst in drie nieuwe artikelen. Namelijk Persoonlijke D&DFinanciële D&D en Ecologische D&D. De reden dat ik voor het woord 'ecologisch' heb gekozen is omdat dit in de context van wonen betekent dit dat wij proberen rekening te houden met het milieu. 


Energieverbruik

Het vergelijken is een beetje voorbij omdat wij een jaar geleden de verbouwing hebben afgerond met alle duurzame maatregelen die daarbij horen. Ik heb de tabel aangepast en laat alleen nog dezelfde maand van vorig jaar staan om te vergelijken.

De zonnepanelen leverden minder op dan vorig jaar mei en wij verbruikten bruto zo een beetje hetzelfde als april 2024, maar wel meer dan mei 2023. Netto verbruikten wij -128 kWh, wat betekend dat de zonnepanelen meer opleverden deze maand dan dat wij verbruikten. Verder verbruikten wij 16 M3 gas, wat ik hoog vind vergeleken met een jaar geleden. Dit is alleen douchen, dus een puntje van aandacht is wel gewenst.

Energieverbruik mei 2024 Zonnepanelen

We hebben bericht gekregen van onze energiemaatschappij dat wij terugleverkosten moeten gaan betalen voor de zonnepanelen. Wij zijn dit een beetje gaan onderzoeken, maar ik denk dat wij er niet onder uit komen. Omdat het salderen nog wel blijft bestaan is het zonde om de stekker er uit te trekken om die terugleverkosten te verlagen. Om dat wij zo een 2000 kWh terug leveren per jaar gaat dit ons bij onze huidige energie maatschappij ongeveer 23 euro per maand extra kosten. Wordt vervolgd en mocht je tips hebben dan hoor ik het graag.

Voortgang Huis

In mei deden wij twee kleine klussen in huis; onze puber kreeg eindelijk 'echte' gordijnen op zijn kamer. Wij vervingen de vodjes, die ik zelf provisorisch had geplaatst, voor mooie op maat gemaakte gordijnen. Wij monteerde deze zelf. 

Gordijnen op maat Dakkapel

Op de overloop plaatsten wij een passpiegel. Onze oudste heeft een smalle spiegel op zijn kastdeur zitten, maar ik moest dan vaak naar zolder als ik even mijn outfit wilde checken. Nu dus super handig, want als wij onze slaapkamer uitlopen kun je gelijk je outfit checken. 

Spiegel Ikea Nissedal

Dit was al weer het laatste deel van mijn Doelen en Duurzaam van de maand mei. Een maand waarbij wij toch weer druk zijn met ons stroomverbruik in verband met de aangekondigde terugleverkosten. Bedankt voor het lezen en tot de volgende maand met drie nieuwe D&D's.

You May Also Like

0 Comments

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achter laat: